Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για το Brexit - Στο Λονδίνο ο Μπαρνιέ

Σάββατο, 28 Νοεμβρίου 2020 17:06
UPD:17:11
REUTERS/HENRY NICHOLLS

Συνεχίζονται σε προσωπικό επίπεδο οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μια εμπορική συμφωνία, σε μια ύστατη προσπάθεια να βρεθεί «κοινός τόπος» με μόλις πέντε εβδομάδες να απομένουν πριν από τη λήξη της τρέχουσας κατάστασης.

Ο διαπραγματευτής της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ έφτασε για συνομιλίες στο Λονδίνο το Σάββατο το πρωί. Είπε την Παρασκευή το βράδυ ότι «ήταν πολύ χαρούμενος» που επέστρεψε στην πόλη και θα συνέχιζε να εργάζεται με «υπομονή και αποφασιστικότητα».

Ο Μπαρνιέ και ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Βρετανίας Ντέιβιντ Φροστ εργάζονται για να εξασφαλίσουν μια συμφωνία πριν από τη λήξη της μεταβατικής περιόδου του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ στις 31 Δεκεμβρίου. Και οι δύο πλευρές ζητούν από την άλλη να συμβιβαστεί στα τρία κύρια θέματα της διαμάχης - αλιεία, κρατικές ενισχύσεις και στον τρόπο για την επίλυση τυχόν μελλοντικών διαφορών.

Η Βρετανία αποχώρησε από την Ένωση στις 31 Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους και μια τελική έξοδος χωρίς συμφωνία θα βλάψει τα σύνορα, θα ταράξει τις χρηματοπιστωτικές αγορές και θα επηρεάσει τις ευαίσθητες αλυσίδες εφοδιασμού που εκτείνονται σε ολόκληρη την Ευρώπη, με το ζήτημα των επιπτώσεων της πανδημίας να τους απασχολεί όλους.

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είναι το ζήτημα της αλιείας, όπως αναφέρει η κρατική τηλεόραση, βασικό επιχείρημα της καμπάνιας του πρωθυπουργού για το Brexit όπου 5000 θέσεις εργασίας εξαρτώνται άμεσα από το ψάρεμα κι άλλες τόσες κινδυνεύουν σε ολόκληρη την περιοχή. «Ήταν προσβλητική η προσφορά του κυρίου Μπαρνιέ δηλαδή το ποσοστό που πρόσφερε της τάξης 15-18% «δηλωσε στην εφημερίδα SUN ο Τζον Μπολς, ο πρόεδρος της Ένωσης Ψαράδων του North Devon. Η εφημερίδα Telegraph ανέφερε ότι η ΕΕ ήταν έτοιμη να υποχωρήσει σχετικά με τα αλιευτικά δικαιώματα.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters.Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα