Ευρωζώνη: Κατέβασε ταχύτητα η μεταποίηση το Νοέμβριο, στις 53,8 μονάδες

Τρίτη, 01 Δεκεμβρίου 2020 11:40
UPD:11:43
REUTERS/Adnan Abidi

Επιβράδυνση σημείωσε η μεταποίηση στην Ευρωζώνη το Νοέμβριο, καθώς τα νέα περιοριστικά μέτρα για την εξάπλωση του κορωνοϊού επηρέασαν τη ζήτηση, σύμφωνα με τα στοιχεία της τελευταίας έρευνας που έδειξε ότι η Γερμανία παρέμεινε η κινητήρια δύναμη του κλάδου στις 19 χώρες που μοιράζονται το ευρώ.

Ο τελικός Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) της IHS Markit έπεσε στις 53,8 μονάδες το Νοέμβριο από 54,8 μονάδες τον Οκτώβριο, ωστόσο η τιμή ήταν υψηλότερη από την προκαταρκτική ανάγνωση στις 53,6 μονάδες. Οι 50 μονάδες είναι το όριο που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση μιας δραστηριότητας.

Ο δείκτης που μετρά την παραγωγή και τροφοδοτεί το σύνθετο PMI, ενώ θεωρείται και καλός οδηγός για την οικονομική υγεία έπεσε στις 55,3 μονάδες, από 58,4.

«Αν και ο ρυθμός επιβραδύνθηκε από το υψηλό 32 μηνών του Οκτωβρίου εν μέσω νέων lockdowns, η συνεχής επέκταση θα συμβάλει στη μείωση του οικονομικού πλήγματος των περιορισμών για τον κορωνοϊό, οι οποίοι έχουν πληγώσει τον κλάδο των υπηρεσιών», δήλωσε ο Κρις Ουίλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγος στην IHS Markit.

«Επομένως, η έρευνα προσθέτει στοιχεία που δείχνουν ότι η Ευρωζώνη θα αποφύγει στο τελευταίο τρίμηνο του έτους παρόμοια κλίμακα ύφεσης που καταγράφηκε στο β΄ τρίμηνο».

Ενώ ο μεταποιητικός τομέας συνέχισε να επεκτείνεται, η προηγούμενη ανάγνωση της συνολικής έρευνας έδειξε ότι η δραστηριότητα στην κυρίαρχη βιομηχανία των υπηρεσιών συρρικνώθηκε τον περασμένο μήνα, εν μέσω του δεύτερου κύματος του κορωνοϊού σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Καθώς το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης αντιμετωπίζει μια αναζωπύρωση στα κρούσματα, η Ευρωζώνη βρίσκεται σε τροχιά για την πρώτη της ύφεση διπλής πτώσης σε σχεδόν μια δεκαετία, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters τον περασμένο μήνα.

Ο PMI έδειξε ότι η ζήτηση υποχώρησε και τα εργοστάσια μείωσαν πάλι τον αριθμό των εργαζομένων τον περασμένο μήνα, ωστόσο η αισιοδοξία βελτιώθηκε, απόρροια της προόδου στην ανάπτυξη εμβολίων κατά του κορωνοϊού. Ο μελλοντικός δείκτης παραγωγής αυξήθηκε στις 64,8 μονάδες από 62,7, το υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2018.

Πηγή: Reuters

 

 

 

 

 Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα