Talk of the market: Φτιάχνει το κλίμα αλλά όχι και η ψυχολογία

Τετάρτη, 02 Δεκεμβρίου 2020 11:08
UPD:11:08

Η γιορτινή ατμόσφαιρα, καθώς βαίνουμε στην τελική ευθεία για τις γιορτές των Χριστουγέννων, φαίνεται να περιορίζεται κυρίως στις κεφαλαιαγορές. Παρά τις όποιες ρευστοποιήσεις το αγοραστικό ενδιαφέρον είναι εμφανές. Στη Wall Street οι επενδυτές θεωρούν ότι έχουν περισσότερους λόγους να αισιοδοξούν ενόψει της διάθεσης των εμβολίων μεταδίδοντας το μήνυμα και στις υπόλοιπες αγορές του κόσμου. Στην Ελλάδα, αν και η χρηματιστηριακή αγορά συντονίζεται με το τέμπο των άλλων χρηματιστηρίων, δεν ισχύει το ίδιο για την εμπορική αγορά, όπου το lockdown διατηρεί αρνητικό το πρόσημο της ψυχολογίας.

Θα συνεχίσει να “ψηφίζει” Ελλάδα το αμερικανικό fund CVC Capital - και μετά την απόκτηση της Vivartia από τη MIG - σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του Άλεξ Φωτακίδη, που μίλησε στο 31ο Greek Economic Summit του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου για τις επενδύσεις ύψους 500 εκατ. ευρώ ήδη από το 2017 στη χώρα μας. Χαρακτήρισε πολύ υποστηρικτικό για επενδύσεις το πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον και προέβλεψε ταχύτερη ανάπτυξη για τη χώρα τα προσεχή έτη.

Η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους δεν απειλείται, τουλάχιστον μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 2030, σύμφωνα με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα. Κι αυτό έχει να κάνει με τη μακρά διάρκεια των αποπληρωμών των δόσεων του χρέους, τη σύνθεσή του και κυρίως τους ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής στο πλαίσιο των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους.

Προετοιμάζεται νέος νόμος για το ΤΧΣ, που θα αλλάζει τα δεδομένα ενόψει επανιδιωτικοποίησης του τραπεζικού συστήματος, σε συνέχεια και των εξελίξεων που δρομολογούνται στην Τράπεζα Πειραιώς μετά την απόφαση του SSM για την πληρωμή των CoCos της τράπεζας. Εξάλλου, από σήμερα, ημερομηνία μη πληρωμής του κουπονιού, μετράει ο χρόνος για τη μετατροπή του CoCo σε μετοχές.

Ο Ανδρέας Αθανασόπουλος ορίζεται Group Chief Transformation Officer (CTO) της Eurobank, με ευθύνη συντονισμού του στρατηγικού επιχειρησιακού μετασχηματισμού της τράπεζας. Θα έχει στην ευθύνη του τις Γενικές Διευθύνσεις Retail Banking και Digital Banking.

Κοινοπραξία εταιρειών με επικεφαλής τη MYTILINEOS υπέγραψε συμφωνία για την ολοκληρωμένη μελέτη, προμήθεια και κατασκευή (EPC) μονάδας ενεργειακής αξιοποίησης απορριμμάτων (Protos Energy Recovery Facility) στο Cheshire της Αγγλίας, δυναμικότητας 400.000 τόνων μη ανακυκλώσιμων απορριμμάτων ανά έτος. 

Η ΔΕΗ ανακοίνωσε κύκλο εργασιών 1,271 δισ. ευρώ στο γ’ τρίμηνο μειωμένο κατά 2,5% και προσαρμοσμένο EBITDA 239 εκατ. Ευρώ ενισχυμένο κατά 172%. Προσαρμόζοντας ζημιά 16,5 εκατ. ευρώ από πρόβλεψη για αποζημίωση προσωπικού, το IFRS EBITDA διαμορφώνεται σε 222,5 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία ανέφερε καθαρή ζημιά ύψους 16,5 εκατ. ευρώ έναντι καθαρής ζημίας 78 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο πέρυσι. Σε εννεαμηνιαία βάση η ΔΕΗ εμφάνισε κύκλο εργασιών 3,520 δισ. ευρώ μειωμένο κατά 2,4%, προσαρμοσμένο EBITDA 696 εκατ. ευρώ από 97 εκατ. ευρώ πέρυσι, ΔΠΧΑ EBITDA 708 εκατ. ευρώ από 196 εκατ. ευρώ πέρυσι και καθαρά κέρδη 12,8 εκατ. ευρώ από ζημιές 353 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Παραμένει ο στόχος για ετήσια επαναλαμβανόμενα EBITDA 850-900 εκατ. ευρώ. 

Εντωμεταξύ, σήμερα η ΔΕΗ πραγματοποιεί Investors Day με επίκεντρο την στρατηγική και τις χρηματοοικονομικές προοπτικές του ομίλου για την περίοδο 2020-2023.

Το δεύτερο κύμα της πανδημίας επέδρασε καταλυτικά στις πωλήσεις του ομίλου Jumbo, καθώς το lockdown περιόρισε τη δυναμική του δικτύου τον Νοέμβριο, με το κλείσιμο του συνόλου των καταστημάτων στην Ελλάδα και των τριών από τα πέντε καταστήματα στην Κύπρο. Οι επιβολή των αυστηρών περιορισμών οδήγησε τις πωλήσεις για το μήνα Νοέμβριο σε πτώση 35% περίπου διευρύνοντας τις συνολικές απώλειες για το ενδεκάμηνο στο 10,7% περίπου, από 7% που είχε περιοριστεί με την εντυπωσιακή απόδοση 12,7% τoυ Οκτωβρίου.

Δεν είναι καλά τα νέα για τη μεταποίηση. Ο δείκτης PMI για την Ελλάδα της Markit μειώθηκε σε 42,3 μονάδες το Νοέμβριο από 48,7 μονάδες τον Οκτώβριο ενώ τα στοιχεία του ΙΟΒΕ δείχνουν επιδείνωση των επιχειρηματικών προσδοκιών τον Νοέμβριο, με ταυτόχρονη μείωση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών.

Ο ΟΔΔΗΧ με τη δημοπράτηση εντόκων γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων θα επιδιώξει άντληση 1 δισ. ευρώ. Το ποσό που θα πλειστηριαστεί είναι 625 εκατ. ευρώ.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα αναστέλλουν το άνοιγμα της αγοράς για τα μέσα του μήνα. Στην Κατερίνη σηκώνουν πάλι τα παγκάκια να για μην συναθροίζεται ο κόσμος στις πλατείες. Ίσως όμως θα ήταν πιο αποτελεσματικό μέτρο για ορισμένες περιοχές η διάθεση υγειονομικού υλικού και η μέριμνα για τήρηση υγειονομικών πρωτοκόλλων στα καταλύματα των εργατών γης, με διάθεση επιπλέον χώρων όπου χρειάζεται. Ο νομός Πιερίας βρέθηκε στο “κόκκινο” λίγο μετά το “κοκκίνισμα” των νομών Πέλλας και Ημαθίας. Θεωρείτε ότι ο ιός μεταδόθηκε από τον πληθυσμό εργατών γης που μάζευε ροδάκινα το καλοκαίρι και μετακινήθηκε για τις ανάγκες των καπνοπαραγωγών, των παραγωγών ακτινιδίων, κάστανων και φασολιών…

naftemporki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα