ΟΠΕΚ+: Ξανά στο «τραπέζι» για τον καθορισμό της πολιτικής το 2021

Πέμπτη, 03 Δεκεμβρίου 2020 09:37
UPD:09:40
REUTERS/Leonhard Foeger

Οι χώρες μέλη του ΟΠΕΚ και η Ρωσία άρχισαν ξανά σήμερα Πέμπτη τις συνομιλίες τους σε μια προσπάθεια να καθορίσουν τις πολιτικές τους για το 2021.

Οι συνομιλίες επαναλαμβάνονται μετά την αποτυχία που καταγράφηκε στον αρχικό γύρο των συνομιλιών προηγούμενα μέσα στην εβδομάδα, για την επίτευξη ενός συμβιβασμού, αναφορικά με την αντιμετώπιση της χαμηλής ζήτησης πετρελαίου, εξαιτίας του δεύτερου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού.

Οι χώρες του ΟΠΕΚ και οι άλλες συνεργαζόμενες χώρες που είναι γνωστές στο σύνολό τους, ως ΟΠΕΚ+, αναμένονταν ευρέως να παρατείνουν τις ισχύουσες μειώσεις παραγωγής των 7,7 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως ή ποσοστό 8% της παγκόσμιας προσφοράς, τουλάχιστον μέχρι το Μάρτιο του 2021.    

Ωστόσο, μετά το ράλι των τιμών που προκάλεσαν οι ελπίδες για ταχεία έγκριση των εμβολίων κατά του κορωνοϊού στα τέλη Νοεμβρίου, αρκετές χώρες, που παράγουν πετρέλαιο, έθεσαν ερωτήματα για την ανάγκη συνέχισης της μείωσης της παραγωγής που προωθεί η Σαουδική Αραβία.     

Πηγές του ΟΠΕΚ+ ανέφεραν ότι η Ρωσία, το Ιράκ, η Νιγηρία, και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, έχουν όλες σε κάποιο βαθμό εκφράσει την άποψη για την αύξηση της πετρελαϊκής παραγωγής το 2021.       

«Τα πράγματα πηγαίνουν προς έναν συμβιβασμό» σύμφωνα με έναν απεσταλμένο στον ΟΠΕΚ.

Δύο άλλες πηγές ήταν λιγότερο αισιόδοξες και δήλωσαν ότι απαιτούνται περισσότερες συζητήσεις προκειμένου να ξεπεραστούν οι διαφορές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

 

 

 Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα