Ευρωζώνη: Συρρικνώθηκε η επιχειρηματική δραστηριότητα το Νοέμβριο, στις 45,3 μονάδες

Πέμπτη, 03 Δεκεμβρίου 2020 11:19
UPD:11:22
REUTERS/© Aly Song / Reuters

Η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη κατέβασε ταχύτητα απότομα το Νοέμβριο, καθώς οι κυβερνήσεις επέβαλαν αυστηρά περιοριστικά μέτρα στη προσπάθειά τους να αναχαιτίσουν το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού, σύμφωνα με τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας σήμερα Πέμπτη.  

Ειδικότερα ο σύνθετος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (ΡΜΙ) της IHS Markit για τη μεταποίηση και τις υπηρεσίες, ο οποίος αποτελεί ένδειξη της οικονομικής υγείας έπεσε στις 45,3 μονάδες το Νοέμβριο από τις 50 μονάδες τον Οκτώβριο, το όριο που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση μιας δραστηριότητας. Ωστόσο η τιμή αυτή ήταν ελαφρώς υψηλότερη από την προκαταρκτική ανάγνωση των 45,1 μονάδων.

«Η οικονομία στην Ευρωζώνη κατέβασε ταχύτητα το Νοέμβριο, καθώς οι κυβερνήσεις ενέτειναν τις προσπάθειές τους για την αντιμετώπιση της πανδημίας, με την επιχειρηματική δραστηριότητα να πλήττεται και πάλι από τους νέους περιορισμούς για την καταπολέμηση του δεύτερου κύματος ίας του κορωνοϊού», δήλωσε ο Κρις Ουίλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit.

Ο υποδείκτης για τον κλάδο των υπηρεσιών υποχώρησε στις 41,7 μονάδες από 46,9 τον Οκτώβριο, σηματοδοτώντας τον τρίτο διαδοχικό μήνα κάτω από το όριο των 50 μονάδων και τη χαμηλότερη ανάγνωση από τον Μάιο, όταν το πρώτο κύμα του κορωνοϊού σάρωνε ολόκληρη την Ευρώπη.

Με τους χώρους φιλοξενίας αναγκασμένες να κλείσουν, τα καταστήματα επίσης κλειστά και τους πολίτες να ενθαρρύνονται να παραμείνουν στα σπίτια τους, η ζήτηση συρρικνώθηκε. Ο υποδείκτης για τις νέες επιχειρήσεις στον κλάδο των υπηρεσιών μειώθηκε στις 40,6 μονάδες από 45,7.

Ωστόσο, η αισιοδοξία για το επόμενο έτος βελτιώθηκε και ο σύνθετος δείκτης της μελλοντικής παραγωγής ανέβηκε στις 60,4 μονάδες από 56,5.

«Είναι ενθαρρυντικό, ότι οι προσδοκίες για την ανάπτυξη έχουν ενισχυθεί, καθώς οι εξελίξεις για το εμβόλιο τροφοδοτούν την αισιοδοξία ότι η ζωή μπορεί να αρχίσει να επιστρέφει στο φυσιολογικό το 2021», συμπλήρωσε ο Ουίλιαμσον.

Πηγή: Reuters

 

 

 Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα