Talk of the market: Το ανοδικό σερί, η αισιοδοξία και οι αβεβαιότητες

Τετάρτη, 09 Δεκεμβρίου 2020 11:03
UPD:11:03

Ενόψει της Συνόδου Κορυφής Πέμπτη και Παρασκευή, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εντείνει τις επαφές με τους Ευρωπαίους εταίρους για να προωθήσει τις ελληνικές θέσεις ως προς τις τουρκικές προκλήσεις και την αντιμετώπισή τους με συγκεκριμένες κυρώσεις. Σήμερα συμμετέχει σε τηλεδιάσκεψη της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Θετικό το κλίμα στα Χρηματιστήρια. Πάνω από τις 800 μονάδες σήμερα ο Γενικός Δείκτης στο ΧΑ. Για 13άρι μίλησαν χθες οι αναλυτές σχολιάζοντας την χρηματιστηριακή συνεδρίαση που ήταν η 13η του ανοδικού σερί του Γενικού Δείκτη, ο οποίος ενισχύθηκε κατά 0,55% στις 791,17 μονάδες, με την αξία συναλλαγών να διαμορφώνεται σε 69 εκατ. ευρώ. Ισχυρό ήταν το επενδυτικό ενδιαφέρον στις τράπεζες. 

Ο ΟΔΔΗΧ προχωρά σήμερα στη δημοπρασία εντόκων γραμματίων 52 εβδομάδων επιδιώκοντας να συγκεντρώσει έως 1 δισ. ευρώ. Το ποσό που θα πλειστηριαστεί είναι 625 εκατ. ευρώ, ενώ μη ανταγωνιστικές προσφορές έως και 30% του ποσού της δημοπρασίας θα γίνουν δεκτές την επομένη. Υπενθυμίζεται ότι σε αντίστοιχη δημοπρασία τον Σεπτέμβριο το κόστος δανεισμού ήταν μηδενικό.

Λίγους δανειολήπτες φαίνεται ότι θα καλύψει τελικά η νέα φάση του προγράμματος για την αναστολή πληρωμής δόσεωνλόγω του εννεαμήνου που έθεσε ως όριο στα moratoria ο SSM. Μετά από σχεδόν δέκα μήνες από το ξέσπασμα της πανδημίας ο χρόνος αυτός καλύπτεται μέχρι το τέλος του έτους για τους περισσότερους αιτούντες του προγράμματος “Γέφυρα”. 

Εν όψει της σύζευξης της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με την ιταλική από τις 15 Δεκεμβρίου αλλά και της αντίστοιχης σύζευξης με την αγορά της Βουλγαρίας εντός του 2021 η ΡΑΕ προχώρησε στην τροποποίηση του Κανονισμού της Αγοράς Εξισορρόπησης αλλά και του Κώδικα του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΜΗΕ).

Η Reggeborgh Invest γνωστοποίησε ότι η συμμετοχή της στην Ελλάκτωρ από 5,436% έχει ενισχυθεί σε 10,3616% ενώ με την εξάσκηση του δικαιώματος προαίρεσης που έχει για το 12,5457% ενδέχεται να φτάσει να ελέγχει πάνω από το 20% της εταιρείας και συγκεκριμένα 22,9073%. Σημειώνεται ότι η ολλανδική εταιρεία αύξησε το μερίδιό της στο 7,8% (από 5,436%) στις 27 Νοεμβρίου και σε 10,3616% στις 3 Δεκεμβρίου.

Η ΔEH υπέγραψε στις 2.12.2020, νέα εικοσαετούς διάρκειας δανειακή σύμβαση ύψους 100 εκατ. ευρώ, από συνολική εγκεκριμένη γραμμή χρηματοδότησης ύψους 330 εκατ. ευρώ, με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), για την ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό του Δικτύου Διανομής της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδος.

H έκτακτη γενική συνέλευση της Ι.Κλουκίνας - Ι.Λάππας ενέκρινε την έκδοση εμπραγμάτως εξασφαλισμένου Κοινού Ομολογιακού Δανείου, με ιδιωτική τοποθέτηση, συνολικής ονομαστικής αξίας (κεφαλαίου) έως 11,62 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 2,4% πλέον euribor τριμήνου, με σκοπό την αναχρηματοδότηση έξι υφιστάμενων δανειακών υποχρεώσεων στην Alpha Bank με υφιστάμενα συμβατικά επιτόκια που κυμαίνονται μεταξύ 3,0% και 3,6%. 

Υπέρ του ανοίγματος του συνόλου των καταστημάτων του λιανεμπορίου από 11 Δεκεμβρίου τάσσεται ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών. Ο πρόεδρός του, Σταύρος Καφούνης προτείνει μεταξύ άλλων έκτακτη εισφορά από όσους ευνόησε η κρίση 1% επί της αύξησης του τζίρου το 2020, 20% κούρεμα οφειλών ως επιβράβευση των συνεπών επιχειρηματιών οι οποίοι θα ανταποκριθούν στη ρύθμιση οφειλών σε 120 δόσεις και αύξηση του διαθέσιμου κονδυλίου της επιστρεπτέας προκαταβολής σε τουλάχιστον 4 δισ. ευρώ για τις επόμενες φάσεις.

Εντωμεταξύ μια αναδυόμενη διεθνής τάση ενισχύει την αισιοδοξία για τον κλάδο του τουρισμού. Η προσδοκία για έξοδο από την κρίση της πανδημίας, με τους μαζικούς εμβολιασμούς στο επόμενο διάστημα, ενθαρρύνει τους διεθνείς ταξιδιώτες αφού σύμφωνα με στοιχεία της Global Blue το 66% των αγοραστών εμφανίζονται διατεθειμένοι να ταξιδέψουν τον επόμενο μήνα, εάν περιοριστούν τα μέτρα στα σύνορα, σε σχέση με το 50% που ήταν το αντίστοιχο ποσοστό τον Ιούνιο.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα