Talk of the market: Φθηνό χρήμα και μισάνοιχτη αγορά

Πέμπτη, 10 Δεκεμβρίου 2020 11:13
UPD:11:13

Η πολυαναμενόμενη Σύνοδος Κορυφής, 10 και 11 Δεκεμβρίου, είναι εδώ. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συζητούν τα τρέχοντα θέματα γύρω από την πανδημία αλλά και ζητήματα εξωτερικών σχέσεων και ειδικότερα την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, με επίκεντρο τις τουρκικές προκλήσεις. Αναμένουμε με ενδιαφέρον το πλαίσιο μέτρων που θα ανακοινωθεί και το οποίο θα επικαιροποιηθεί την άνοιξη.

Εντωμεταξύ, πλησιάζουν Χριστούγεννα αλλά ακόμη δεν ξέρουμε πώς θα λειτουργήσει φέτος η αγορά. Εν αναμονή των επίσημων αποφάσεων τελούν οι επιχειρηματίες όλων των κλάδων.

Και 14η ανοδική συνεδρίαση χθες στο Χρηματιστήριο. Αν και ο Γενικός Δείκτης έκλεισε κάτω από τις 800 μονάδες, επίπεδο που προσπέρασε στο πλαίσιο της διαδικασίας, ενισχύθηκε τελικά κατά 0,61%, με την αξία των συναλλαγών να διπλασιάζεται σχεδόν από τα επίπεδα της προηγούμενης συνεδρίασης, καθώς ξεπέρασε τα 120 εκατ. ευρώ. Η αποκόμιση κερδών σε αυτά τα επίπεδα δεν προκαλεί έκπληξη.

Ανάκαμψη το 2021 προβλέπει η Αθηναϊκή Ζυθοποιία, μετά από πτώση που κυμαίνεται σε 25% στην αγορά μπύρας φέτος, όπως ανέφερε χθες σε διαδικτυακή συνέντευξη τύπου ο επικεφαλής της εταιρείας, Αλέξανδρος Δανιηλίδης. Οι επιπτώσεις από τα περιοριστικά μέτρα του lockdown, τα κλειστά μπαρ και εστιατόρια και την κρίση στον τουρισμό θα είναι λίγο πιο ήπιες στον κύκλο εργασιών της εταιρείας σε σχέση με τον μέσο όρο της αγοράς καθώς αντισταθμίζονται σε ένα βαθμό οι πιέσεις από την αύξηση των εξαγωγών σε σχέση με το προηγούμενο έτος φθάνοντας σε μερίδιο το 10% περίπου του συνολικού τζίρου.

Ως ένας από τους 10 κορυφαίους EPC κατασκευαστές στον κόσμο, με μοναδική τεχνογνωσία σε όλο το φάσμα έργων ηλιακής ενέργειας έχει καθιερωθεί η ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε. μέσω του Τομέα Ανανεώσιμων Πηγών και Αποθήκευσης Ενέργειας (RSD). Aνακοίνωσε νέο έργο στη Χιλή καθώς και στη Σκωτία ενώ στηρίζει ενεργά τον εθνικό στόχο για την απολιγνιτοποίηση προσφέροντας τεχνογνωσία σε απαιτητικά εθνικά έργα. Πρόσφατα ξεκίνησε την κατασκευή του έργου της ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ Φωτοβολταϊκού Σταθμού 14,99MW στη Κοζάνη και Υποσταθμού 20kV/150kV Υπαίθριου Τύπου.

Θετική ψήφο έδωσαν οι ομολογιούχοι της Folli Follie στο πλαίσιο συμφωνίας που θα οδηγήσει στη διάσωση του ομίλου ενώ η διοίκηση της εταιρείας ετοιμάζεται τώρα να καταθέσει αίτημα επικύρωσης, περί τις 16 Δεκεμβρίου, στο αρμόδιο δικαστήριο ώστε να νομιμοποιήσει τη μετάβασή της σε μια κανονικότητα, ενάμιση χρόνο μετά το ξέσπασμα του ιστορικού εταιρικού σκανδάλου.

Το Ελληνικό Δημόσιο άντλησε χθες 812,5 εκατ. ευρώ από τη δημοπρασία εντόκων γραμματίων 52 εβδομάδων. Οι συνολικές προσφορές ανήλθαν σε 1,49 δισ. ευρώ και ο λόγος κάλυψης διαμορφώθηκε σε 2,38 φορές, με επιτόκιο -0,26% έναντι μηδενικού επιτοκίου σε αντίστοιχη δημοπρασία τον Σεπτέμβριο. Ο ΟΔΔΗΧ αναμένεται να δεχτεί μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 187,5 εκατ. ευρώ σήμερα, με στόχο να αυξήσει το συνολικό ποσό που θα συγκεντρωθεί σε 1 δισ. ευρώ.

Με Ήπειρο και Ιόνια Νησιά ανοίγει αύριο η πλατφόρμα για το πρόγραμμα “Εξοικονομώ - Αυτονομώ”. Περί τις 62.000 εγγραφές καταχωρήθηκαν κατά τη δοκιμαστική λειτουργία του Πληροφοριακού Συστήματος που ολοκληρώνεται σήμερα. Το πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ», που παρουσιάστηκε χθες στον πρωθυπουργό είναι μία από τις 11 παρεμβάσεις που έχει σχεδιάσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για να απορροφήσει τα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης. Αυτό το νέο πρόγραμμα “Εξοικονομώ-Αυτονομώ” είναι ύψους 900 εκατ. ευρώ ενώ συνολικά για το πρόγραμμα αυτό, το υπουργείο έχει ζητήσει το μεγαλύτερο ποσό από το Ταμείο Ανάκαμψης που ανέρχεται στα 3 δισ. ευρώ.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα