Talk of the market: Κινητικότητα funds σε αγορές και διαγωνισμούς

Δευτέρα, 28 Δεκεμβρίου 2020 11:10

Ξεκίνησε η επιχείρηση «Ελευθερία». Αυτό είναι και το μήνυμα στην εκπνοή μιας ιστορικής χρονιάς με γεγονότα των οποίων η επιρροή θα είναι αισθητή και το 2021.

Eντωμεταξύ στην Κίνα υπάρχει κινητοποίηση για τα κρούσματα Covid-19, με τους φόβους να ενισχύονται από την αύξηση των μετακινήσεων λόγω εορτών και τις αρχές να επιβάλλουν νέα μέτρα.

Πάντως οι αγορές συνεχίζουν το ράλι προεξοφλώντας την έξοδο από την κρίση, με την έναρξη των μαζικών εμβολιασμών να τροφοδοτεί το καλό σενάριο. Αν και υπάρχουν σαφείς αβεβαιότητες για τις συνολικές επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στους ισολογισμούς των εισηγμένων εταιρειών και στην πραγματική οικονομία, οι επενδυτές συνεχίζουν να παίρνουν κίνδυνο. Στο ελληνικό χρηματιστήριο ο Γενικός Δείκτης σημείωσε εβδομαδιαίες απώλειες 1,57%, με το κλίμα να ευνοεί νέα επιχείρηση διάσπασης του ψυχολογικού ορίου των 800 μονάδων.

O OΔΔHX μεθαύριο, στις 30 Δεκεμβρίου, θα δημοπρατήσει έντοκα γραμμάτια του δημοσίου εξάμηνης διάρκειας επιδιώκοντας να συγκεντρώσει έως 1 δισ. ευρώ. Πρόκειται για 625 εκατ. ευρώ που θα τεθούν σε δημοπρασία ενώ μη ανταγωνιστικές προσφορές έως και 30% θα μπορούν να υποβληθούν την επομένη. Υπενθυμίζεται ότι στην τελευταία δημοπρασία εντόκων γραμματίων 26 εβδομάδων στις 2 Δεκεμβρίου το κόστος δανεισμού διαμορφώθηκε σε -0,28%.

Εντωμεταξύ ο ESM ολοκλήρωσε την περασμένη εβδομάδα τη μεταβίβαση στην Ελλάδα 644,4 εκατ. ευρώ - κέρδη των κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης από ελληνικά ομόλογα (SMP/ANFA). Η εκταμίευση είχε εγκριθεί στο πρόσφατο Eurogroup, μετά τη θετική εισήγηση της Κομισιόν στο πλαίσιο της έκθεση παρακολούθησης της ελληνικής οικονομίας.

Η Τράπεζα Πειραιώς και η Intrum υπέγραψαν πλέον δεσμευτική συμφωνία για την πώληση 30% των ομολογιών ενδιάμεσης εξοφλητικής προτεραιότητας (mezzanine notes) της τιτλοποίησης Phoenix μεικτής λογιστικής αξίας 1,92 δισ. ευρώ ενώ η τράπεζα εξετάζει το ενδεχόμενο να διανείμει στους μετόχους της 65% των ομολογιών διακρατώντας η ίδια ποσοστό 5% σύμφωνα με τις εποπτικές απαιτήσεις περί τιτλοποιήσεων.

Πυκνώνει το ενδιαφέρον επενδυτών στο θέμα της ΛΑΡΚΟ, όπου ο διαγωνισμός που προκήρυξε ο ειδικός διαχειριστής είναι στην τελική ευθεία για την υποβολή ενδιαφέροντος απόκτησης μεταλλευτικών δικαιωμάτων επί των μεταλλείων της Εύβοιας, της Φθιώτιδας και της Καστοριάς. Η προθεσμία λήγει στις 8 Ιανουαρίου του νέου έτους. Επίσης στις 11 Ιανουαρίου λήγει η προθεσμία στον διαγωνισμό που έχει προκηρύξει το ΤΑΙΠΕΔ για τη μίσθωση του εργοστασίου της Λάρυμνας και του μεταλλείου στο Λούτσι. Σήμερα πάντως το Σωματείο των εργαζομένων εξετάζει νέες κινητοποιήσεις διεκδικώντας διασφάλιση της λειτουργίας της εταιρείας, των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων τους.

Η Fitch Ratings συμπεριέλαβε στο καλάθι των εταιρειών που αξιολογεί και τη ΔΕΗ δίνοντας στην εταιρεία μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση “ΒΒ-“ με σταθερή προοπτική επιβραβεύοντας τις κινήσεις της νέας διοίκησης. Προβλέπει σταθεροποίηση EBITDA στα 900 εκατ. ευρώ ετησίως, επιτυχή έκβαση του πλάνου απολιγνητοποίησης και ισχυροποίηση του νέου μοντέλου χονδρεμπορικής αγοράς.

Την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για την ανακατασκευή του Κέντρου Υπερυψηλών Τάσεων (ΚΥΤ) Κουμουνδούρου και την ανάδειξη της Μυτιληναίος Α.Ε. ως προσωρινού αναδόχου του έργου συνολικού προϋπολογισμού 46 εκατ. ευρώ, ανακοίνωσε ο ΑΔΜΗΕ. Σημειώνεται ότι ο ΑΔΜΗΕ ολοκλήρωσε με επιτυχία και την 24ωρη δοκιμή ηλεκτροδότησης του υποβρυχίου καλωδίου που συνδέει την Κρήτη με το ηπειρωτικό σύστημα, το οποίο είναι η μεγαλύτερη υποβρύχια διασύνδεση AC στον κόσμο.

Η United Group, ο μεγαλύτερος πάροχος τηλεπικοινωνιών και μέσων ενημέρωσης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, μητρική εταιρεία της Forthnet, κατέληξε σε συμφωνία εξαγοράς της Nova Broadcasting Group, από την Advance Media Group. Η εξαγοραζόμενη εταιρεία είναι η μεγαλύτερη πολυ-πλατφορμική εταιρεία μέσων ενημέρωσης της Βουλγαρίας, με 10 τηλεοπτικά κανάλια, συμπεριλαμβανομένου του εθνικού βουλγαρικού καναλιού NOVA TV και τέσσερις ραδιοφωνικούς σταθμούς.

Η REVOIL, στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού της για διείσδυση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), προχώρησε στη σύσταση δύο νέων εταιρειών για την λειτουργία ενός φωτοβολταϊκού και ενός αιολικού Πάρκου. Το πλάνο της εταιρείας είναι, με ορίζοντα πενταετίας, να λειτουργεί έργα ΑΠΕ ισχύος 60 μεγαβάτ (MW).

Παρά την προετοιμασία που που είχε κάνει - επενδύοντας σε αύξηση των τετραγωνικών μέτρων στα Κέντρα Διαλογής, εκτεταμένες προσλήψεις προσωπικού, αύξηση του στόλου κ.ο.κ. - η ΕΛΤΑ Courier ανακοίνωσε ότι από σήμερα και μέχρι τις 8 Ιανουαρίου του 2021 σταματά να δέχεται δέματα με σκοπό να διασφαλιστεί η σταδιακή εξομάλυνση της λειτουργίας του υπερφορτωμένου δικτύου της.

Δήλωση με την οποία αποποιείται τις ευθύνες για κακοδιαχείριση και απάτες στη Folli Follie, έκανε ο ιδρυτής και βασικός μέτοχος της εταιρείας Δημήτρης Κουτσολιούτσος. Στη δημόσια δήλωση, που διέθεσε στον Τύπο ο πληρεξούσιος δικηγόρος του (Δικηγορική Εταιρεία ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ Σ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ), σε συνέχεια της ενδιάμεσης έκθεσης της PwC, αναφέρει χαρακτηριστικά «θα αποδειχθεί και στο δικαστήριο ότι η οικογένειά μας όλα αυτά τα χρόνια δεν έχει αποκομίσει οποιοδήποτε παράνομο περιουσιακό όφελος. Μοναδικό μέλημά μας υπήρξε πάντοτε να επεκτείνουμε τον όμιλό μας και να τον καταστήσουμε παγκοσμίως γνωστό. Για τον σκοπό αυτό διαθέσαμε όλα τα προσωπικά μας χρήματα για τη στήριξη της εταιρείας και για την ενίσχυση της ρευστότητάς της».

Ο κ. Κουτσολιούτσος σημειώνει μεταξύ άλλων ότι οι πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες προέρχονται από μία «ενδιάμεση», δηλαδή μη οριστική, έκθεση ιδιωτικής ελεγκτικής εταιρείας, η οποία σε μεγάλο βαθμό στηρίζεται σε ενδείξεις και εκτιμήσεις, η αναπαραγωγή των οποίων δημιουργεί μείζον ζήτημα προσβολής των δικαιωμάτων των κατηγορουμένων.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα