Talk of the market - Νέοι κύκλοι ζυμώσεων και ελπίδες για καλά σενάρια

Τρίτη, 12 Ιανουαρίου 2021 11:15

Οι ανησυχίες για μεγαλύτερη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης και του αντικτύπου της στην οικονομία συντηρούν τη μεταβλητότητα στις αγορές στο ξεκίνημα της νέας χρονιάς. Ειδικά στο ελληνικό χρηματιστήριο, το μήνυμα περνά μέσα από τις μετοχές των τραπεζών. Μετά τη θετική εκκίνηση την πρώτη εβδομάδα του 2021, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 2,28% χθες και με την αξία των συναλλαγών να υποχωρεί στα 65 εκατ. ευρώ. Δοκιμάζεται πάλι η αντοχή των 800 μονάδων.

Εντωμεταξύ, πέρασε ο καιρός και στις 25 Ιανουαρίου μπαίνουμε στον 61ο γύρο διερευνητικών συνομιλιών με την Τουρκία για εδαφικές αξιώσεις στη Μεσόγειο. Στο καλό σενάριο, η επανέναρξη των συνομιλιών θα οδηγήσει σε μείωση της έντασης μεταξύ των δύο χωρών - κάτι που αποτελεί καλό νέο για την αγορά.

Ελπίδες για ανάκτηση μέρους του χαμένου τζίρου καλλιεργούνται στο λιανεμπόριο και ειδικά στα καταστήματα ένδυσης/υπόδησης, που ασφυκτιούν όντας κλειστά εν μέσω εκπτώσεων. Η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων φέρεται να έχει εισηγηθεί το άνοιγμα των καταστημάτων από την ερχόμενη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου, με τα μοντέλα αγορών click away και click in shop. Είναι ζητούμενο πώς θα ισορροπήσουν οι πιέσεις, από τη μια μεριά της αγοράς, που ομολογουμένως έχει δίκαια αιτήματα, και από την άλλη των επιστημόνων, που φαίνεται να φοβούνται ακόμη τρίτο κύμα πανδημίας στην Αττική. Είδομεν…

Ετοιμάζεται το πρόγραμμα για επιχορήγηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων από το ΕΣΠΑ με 5.000 ευρώ για τη δημιουργία e-shop. Με την σχετική προκήρυξη να έχει πάρει τον δρόμο προς υπογραφή από τον αρμόδιο υφυπουργό, Γιάννη Τσακίρη, πολλές μικρές επιχειρήσεις μπαίνουν σε τροχιά ψηφιακής μετάβασης. Ο προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται σε 80 εκατ. ευρώ.

Η Jumbo ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις της μειώθηκαν κατά 54% τον Δεκέμβριο του 2020, οδηγώντας σε ετήσια μείωση εσόδων 18,2%, υποδηλώνοντας ότι οι πωλήσεις του 2020 ανήλθαν σε 694 εκατ. ευρώ.

Πελατοκεντρική προσέγγιση, αναδιάρθρωση λειτουργικού μοντέλου και βελτίωση της οργανωτικής αποτελεσματικότητας με ανάδειξη του ταλέντου είναι οι τρεις βασικοί πυλώνες στην στρατηγική της Alpha Bank το 2021, σύμφωνα με το μήνυμα του Βασίλη Ψάλτη, CEO της τράπεζας, προς τους εργαζόμενους.

Η MIG ανακοίνωσε την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας πώλησης της μετοχικής συμμετοχής της στη SingularLogic, με την υπογραφή της πράξης μεταβίβασης του συνόλου της άμεσης και έμμεσης συμμετοχής της προς το επενδυτικό σχήμα Epsilon Net και Space. Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, το συνολικό αντάλλαγμα της συναλλαγής, περιλαμβανομένου του τιμήματος για τη μεταβίβαση των μετοχών και του τιμήματος για τη μεταβίβαση δανειακών υποχρεώσεων της μεταβιβαζόμενης εταιρείας προς την Τράπεζα Πειραιώς, ανήλθε σε 18 εκατ. ευρώ.

Ολοκληρώθηκε η συναλλαγή της ενδιάμεσης χρηματοδότησης της Folli Follie ύψους 13 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία εκπλήρωσε τις προβλεπόμενες αιρέσεις που προέβλεπε η Σύμβαση Κάλυψης στις 31.12.2020 και, ως εκ τούτου, οι ομολογίες ύψους 13.007.018 ευρώ εξεδόθησαν από την εταιρεία και καλύφθηκαν στο σύνολό τους. Η Arena Investors, μέσω της συνδεδεμένης εταιρείας AIEF FF SPV, LP, κάλυψε την πλειονότητα (97,16%) των ομολογιών.

Τις υψηλότερες επιδόσεις των τελευταίων 15 ετών κατέγραψαν τα supermarket το 2020, με ανάπτυξη που άγγιξε το 10%. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Nielsen, η ανάπτυξη διαμορφώθηκε σε 9,7% συγκρίνοντας τις 52 εβδομάδες που τελειώνουν 27 Δεκεμβρίου με τις αντίστοιχες 52 εβδομάδες του 2019. Μάλιστα, τα είδη bazaar σημείωσαν ανάπτυξη κατά +10,7%, παρά το γεγονός ότι για αρκετές εβδομάδες τους δύο τελευταίους μήνες σε πολλά από αυτά τα είδη δεν πραγματοποιήθηκαν περαιτέρω πωλήσεις, λόγω των κυβερνητικών ρυθμιστικών απαγορεύσεων.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα