Καμπανάκι για διπλή ύφεση στην Ευρωζώνη

Συγκρατημένη αισιοδοξία στις ΗΠΑ
Τετάρτη, 13 Ιανουαρίου 2021 13:45
Gonzalo Fuentes

Από την έντυπη έκδοση

Της Ζωρζέτ Ζολώτα
zzol@naftemporiki.gr

Εντείνονται οι φόβοι για νέα επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη τους πρώτους μήνες του 2021 καθώς οι κυβερνήσεις λαμβάνουν αυστηρότερα μέτρα για την ανάσχεση των κρουσμάτων του νέου στελέχους του ιού SARS-CoV-2, ενώ οι μαζικοί εμβολιασμοί δεν εξελίσσονται τόσο ικανοποιητικά όσο αναμένονταν.

Συγκρατημένα αισιόδοξοι είναι υψηλοί αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), έπειτα από μια ταραχώδη περίοδο μετά τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου και τα δραματικά γεγονότα της περασμένης εβδομάδας. Οι προκλήσεις παραμένουν εξίσου μεγάλες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού όσο ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει υψηλός, ενώ χρειάζεται ακόμη χρόνος για να αποκτήσουν οι πληθυσμοί την απαιτούμενη ανοσία. Οι αρχικές καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς έχουν ήδη αναχαιτίσει την ανάπτυξη πάνω από μισή ποσοστιαία μονάδα μέσα στο 2021, σύμφωνα με την Goldman Sachs.

Προειδοποιούν JPMorgan και UBS

Αναλυτές της JPMorgan Chase και UBS προειδοποιούν για τον κίνδυνο διπλής ύφεσης στην Ευρωζώνη, καθώς Γερμανοί αξιωματούχοι εξετάζουν την παράταση των περιορισμών στις μετακινήσεις για ακόμη δέκα εβδομάδες. Αν και μια υποχώρηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας δεν θα είναι τόσο σοβαρή όσο στις αρχές του 2020, οι κυβερνήσεις των χωρών-μελών και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να βρίσκονται σε εγρήγορση για να παρέχουν μεγαλύτερη στήριξη στις οικονομίες. Σύμφωνα με το πιο απαισιόδοξο σενάριο της Bloomberg Economics, είναι πιθανή η συρρίκνωση της Ευρωζώνης κατά 4% το α' τρίμηνο του 2021, έναντι αρχικών προβλέψεων για ανάπτυξη της τάξεως του 1,3%. Η JPMorgan υπολογίζει πως η συρρίκνωση του ΑΕΠ έφθασε στο 9% το δ' τρίμηνο του 2020 και διαβλέπει περαιτέρω υποχώρηση 1% το α' τρίμηνο του 2021. Η UBS υπολογίζει πως η Ευρωζώνη ενδεχομένως να συρρικνωθεί κατά 0,4% το τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου. Αν και οι προβλέψεις της Ένωσης Γερμανών Βιομηχάνων (BDI) για την ετήσια ανάπτυξη της ισχυρότερης οικονομίας στην Ευρωζώνη φθάνουν το 3,5%, ύστερα από συρρίκνωση περίπου 5% το 2020, δεν προσδοκούν σε μια αποκατάσταση της οικονομίας στα προ πανδημίας επίπεδα πριν από το 2022.

Πρόσθετος λόγος ανησυχίας για μια επιβράδυνση της Ευρωζώνης μέσα στους πρώτους μήνες του 2021 είναι οι γραφειοκρατικές επιπλοκές στις εμπορικές συναλλαγές με τη Βρετανία στη μετά Brexit εποχή. Ιδιαίτερα εμφατικός ήταν ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Άντριου Μπάλεϊ, δηλώνοντας χθες πως η βρετανική οικονομία είναι αντιμέτωπη με την «πιο σκοτεινή ώρα» λόγω της νέας έξαρσης των κρουσμάτων του ιού SARS-CoV-2. Δεν διευκρίνισε, όμως, εάν θα προωθηθούν πρόσθετα μέτρα στήριξης στη συνεδρίαση της 4ης Φεβρουαρίου. Τόνισε πως οι πρώτοι μήνες του 2021 θα είναι δύσκολοι, αλλά η προοπτική των οικονομιών θα βελτιωθεί όσο περισσότεροι πολίτες θα εμβολιάζονται. Σε ανάλογο μήκος κύματος είχαν κινηθεί οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Βρετανίας. Σε διαδικτυακή ομιλία που έδωσε στο Εμπορικό Επιμελητήριο της Σκωτίας, ο Ρίσι Σουνάκ είπε πως η βρετανική οικονομία θα επιδεινωθεί προτού αρχίσει να βελτιώνεται.

Φως στην άκρη του τούνελ βλέπει η Fed

Υψηλοί αξιωματούχοι της Fed καλλιεργούν θετικές προσδοκίες για την κυβέρνηση του επόμενου προέδρου, Τζο Μπάιντεν, που θα αναλάβει τα ηνία των ΗΠΑ μετά τις 20 Ιανουαρίου, δηλαδή εντός των επόμενων ημερών. Από την τελευταία συνεδρίαση της Fed που πραγματοποιήθηκε στα μέσα Δεκεμβρίου κλιμακώθηκαν οι πιέσεις του απερχόμενου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και των συμμάχων του για την αμφισβήτηση του εκλογικού αποτελέσματος. Ωστόσο, η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει υποσχεθεί μια γενναιόδωρη δημοσιονομική πολιτική πέραν του πακέτου των 900 δισ. δολαρίων που αποφασίστηκε πρόσφατα από το Κογκρέσο, ενώ θέτει ως προτεραιότητα την καταπολέμηση της πανδημίας. Ο αντιπρόεδρος της Fed, Ρίτσαρντ Κλαρίντα, θεωρεί πως «έχουμε πάνω από ένα τρισ. δολάρια σε αποταμιεύσεις. Θα φθάσουν σύντομα και οι επιδοτήσεις στα νοικοκυριά», προμηνύοντας ένα «εντυπωσιακό 2021». Ο πρόεδρος της Fed της πολιτείας της Βιρτζίνια, Τόμας Μπάρκιν, αναφέρθηκε σε ένα «πιο καθαρό τοπίο με την άφιξη των εμβολίων να ανοίγουν τον δρόμο για ένα μεγαλύτερο άνοιγμα της οικονομίας μετά το α' εξάμηνο του έτους». Η Oxford Economics υπολογίζει πως εάν το 92% του πληθυσμού των ΗΠΑ εμβολιαστεί μέχρι τον Αύγουστο, τότε η ανάπτυξη στις ΗΠΑ θα κινηθεί σε ρυθμό 5,2%. Εάν εμβολιαστεί το 68% των Αμερικανών πολιτών, τότε η οικονομική δραστηριότητα θα ενισχυθεί κατά 3%, αντανακλώντας ένα χάσμα 800 δισ. δολαρίων από το πρώτο σενάριο της Oxford Economics.

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα