Απογειώθηκε η μετοχή της Gamestop

Στα 300 δολάρια
Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου 2021 06:54

To ράλι της μετοχής της Gamestop, της εταιρείας παραγωγής ηλεκτρονικών παιχνιδιών, με κέρδη που υπερβαίνουν το 1.000% από τις αρχές του 2021, επιβεβαιώνει ανησυχίες των αναλυτών της αγοράς για την εκτεταμένη χρήση των χρηματοοικονομικών παραγώγων και ειδικότερα των δικαιωμάτων αγοράς μετοχών.

Χθες η μετοχή της εταιρείας κυμαινόταν στα 300 δολάρια, δηλαδή υπερδιπλάσια τιμή από το κλείσιμο της Τρίτης. Στα τέλη του 2020, δηλαδή λιγότερο από έναν μήνα πριν, η τιμή της περιοριζόταν στα 19 δολάρια, όπως επισημαίνεται σε σχετικό δημοσίευμα των «Financial Times».

Call options Το παράδειγμα της Gamestop είναι χαρακτηριστικό της διάδοσης των δικαιωμάτων αγοράς μετοχών ή call options εν μέσω του ράλι των χρηματιστηριακών αγορών. Αλλά δεν είναι μεμονωμένο. Αν και τα call options είναι προσφιλής στρατηγική των επενδυτών όταν τα χρηματιστήρια παρουσιάζουν μεγάλη άνοδο, σήμερα έχουν προκαλέσει την ανησυχία των οικονομικών αναλυτών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας ερευνών Sundial Capital Research, που παραθέτουν σε σχετικό αφιέρωμα οι «Financial Times», οι τοποθετήσεις σε call options έφθασαν τα 34,2 δισ. δολάρια κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων. Τα δικαιώματα αγοράς ή πώλησης μετοχών ασκούνται σε μια τιμή που έχει οριστεί εκ των προτέρων. Ο πωλητής των δικαιωμάτων αυτών, που είναι μια τράπεζα ή μια χρηματοοικονομική εταιρεία, υποχρεούται να παραδώσει τις υποσχόμενες μετοχές εάν ανέβει η τιμή στα προσυμφωνημένα επίπεδα ή να τις αγοράσει αντίστροφα εάν υποχωρήσει.

Γι’ αυτό οι διαπραγματευτές προσπαθούν συνεχώς να αντισταθμίσουν αυτόν τον επενδυτικό κίνδυνο, αγοράζοντας ή πουλώντας την εκάστοτε μετοχή. Το ερώτημα είναι σε ποιο βαθμό αυτά τα παράγωγα επηρεάζουν τις χρηματιστηριακές αγορές. Αναλυτές μαρτυρούν πως αυτή η τάση έχει εξαπλωθεί από τις μετοχές ισχυρών ομίλων όπως είναι η Apple, η Google και η Tesla, σε πιο αφανείς παίκτες των χρηματιστηριακών αγορώνΠροτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα