Βρετανία: Άνοδος της ανεργίας στο 5,1%

Τρίτη, 23 Φεβρουαρίου 2021 11:08
UPD:11:11
REUTERS/TOBY MELVILLE

Το ποσοστό ανεργίας της Βρετανίας αυξήθηκε στο 5,1% τους τελευταίους τρεις μήνες του 2020, σε υψηλό πενταετίας αλλά εξακολουθεί να είναι χαμηλότερο από ό,τι θα μπορούσε να έχει διαμορφωθεί χωρίς ένα τεράστιο πρόγραμμα στήριξης για θέσεις εργασίας από τη βρετανική κυβέρνηση. Μάλιστα, ο υπουργός των Οικονομικών, Ρίσι Σουνάκ, αναμένεται να ανακοινώσει την παράτασή του.

Στοιχεία από το Γραφείο της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας έδειξαν ότι ο αριθμός των νέων θέσεων τον Ιανουάριο αυξήθηκε κατά 83.000 από τον Δεκέμβριο, η δεύτερη μηνιαία αύξηση και η μεγαλύτερη από τον Ιανουάριο του 2015.

Το πρόγραμμα είναι το πιο δαπανηρό μέτρο οικονομικής στήριξης της Βρετανίας και θα κοστίσει περίπου 70 δισεκατομμύρια λίρες (98 δισεκατομμύρια δολάρια) έως την προγραμματισμένη ημερομηνία λήξης του στις 30 Απριλίου.

Ωστόσο, τα στοιχεία που βασίζονται σε φορολογικά στοιχεία δείχνουν ότι ο αριθμός των μισθωτών στις μισθοδοσίες των επιχειρήσεων εξακολουθεί να έχει μειωθεί κατά 726.000 από τον Φεβρουάριο του 2020 - ισοδύναμο με λίγο περισσότερο από το 2% του εργατικού δυναμικού - με την πλειονότητα των απωλειών θέσεων εργασίας να υφίστανται εργαζόμενοι κάτω των 25 ετών.

Η Τράπεζα της Αγγλίας δήλωσε ότι πιστεύει ότι το ποσοστό ανεργίας θα φτάσει σχεδόν στο 8% στα μέσα του 2021 μετά τη λήξη του προγράμματος.

Ο κ. Σουνάκ αναμένεται να ανακοινώσει την επέκταση της υποστήριξης για τις θέσεις εργασίας του, τουλάχιστον για τομείς που επλήγησαν περισσότερο από το lockdown της κυβέρνησης.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από το Reuters

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα