ΗΠΑ: Το Facebook ερευνάται για διακρίσεις σε προσλήψεις

Σάββατο, 06 Μαρτίου 2021 17:24
REUTERS/Dado Ruvic

Μία αμερικανική υπηρεσία που ερευνά την Facebook Inc για φυλετικές προκαταλήψεις σε προσλήψεις και προαγωγές έχει ορίσει την έρευνα ως «συστημική», όπως είπαν στο Reuters δικηγόροι για τρεις αιτούντες εργασία και έναν διευθυντή που ισχυρίζεται ότι η εταιρεία έκανε διακρίσεις εις βάρος τους.

Ένας «συστημικός» έλεγχος σημαίνει ότι ο οργανισμός, Equal Employment Opportunity Commission (EEOC - Επιτροπή Ίσης Ευκαιρίας Απασχόλησης), υποψιάζεται ότι οι πολιτικές της εταιρείας ενδέχεται να συμβάλλουν σε εκτεταμένες διακρίσεις.

Το EEOC συνήθως επιλύει διαφορές μέσω διαμεσολάβησης ή επιτρέποντας στους καταγγέλλοντες να μηνύσουν εργοδότες. Ωστόσο, οι αξιωματούχοι της αντιπροσωπείας ορίζουν μερικές περιπτώσεις «συστημικές», επιτρέποντας στους ερευνητές να εξετάσουν ειδικούς για να αναλύσουν τα δεδομένα της εταιρείας και ενδεχομένως να ασκήσουν μια ευρύτερη αγωγή που να αντιπροσωπεύει ολόκληρες τάξεις εργαζομένων.

Ο διευθυντής του προγράμματος λειτουργιών του Facebook Oscar Veneszee Jr. και δύο αιτούντες που απορίφθηκαν για τη δουλειά κατήγγειλαν το γεγονός τον περασμένο Ιούλιο στην ΕΕOC, ενώ ένας τρίτος απορριφθείς προσχώρησε στην υπόθεση τον Δεκέμβριο. Υποστήριξαν ότι το Facebook κάνει διακρίσεις εναντίον των μαύρων υποψηφίων και υπαλλήλων, στηριζόμενοι σε υποκειμενικές αξιολογήσεις και προωθώντας προβληματικά φυλετικά στερεότυπα.

Το EEOC δεν στοιχειοθέτησε κατηγορίες εναντίον του Facebook. Η έρευνά του, η οποία μπορεί να διαρκέσει πολλούς μήνες, μπορεί να μην οδηγήσει σε ευρήματα για αδικήματα. Η υπηρεσία αρνήθηκε να σχολιάσει.

Ο εκπρόσωπος του Facebook, Άντι Στόουν, αρνήθηκε επίσης να σχολιάσει την κατάσταση της έρευνας ή συγκεκριμένους ισχυρισμούς, αλλά είπε ότι «είναι απαραίτητο να παρέχουμε σε όλους τους υπαλλήλους ένα σεβαστό και ασφαλές εργασιακό περιβάλλον. Λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη κάθε κατηγορία διακρίσεων και διερευνούμε κάθε περίπτωση», είπε.

naftemporikigr
 

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα