«Παράθυρο» στην τετραήμερη εργασία

Κ. Χατζηδάκης: Αντί 8 ώρες την ημέρα επί πενθήμερο, 10ωρο για 4 ημέρες
Πέμπτη, 15 Απριλίου 2021 08:24
UPD:08:28
REUTERS/Hannah Mckay

Από την έντυπη έκδοση

Οι αλλαγές στα εργασιακά που προωθεί η κυβέρνηση ανοίγουν παράθυρο για τετραήμερη εργασία, ανέφερε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης.

Μιλώντας στη συνεδρίαση της Κ.Ο. της Ν.Δ., υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο υπουργός Εργασίας διαβεβαίωσε παράλληλα τους βουλευτές του κόμματος ότι το υπό κατάρτιση νομοσχέδιο για τα εργασιακά προστατεύει τους εργαζόμενους.

Αναφερόμενος ειδικότερα στην πρόβλεψη για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και τη δεκάωρη εργασία, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι αυτή θα γίνεται υπό προϋποθέσεις και απέρριψε ως «fake news του ΣΥΡΙΖΑ» τις καταγγελίες περί κατάργησης του οκταώρου. 

Ειδικότερα, ανέφερε ότι η δεκάωρη απασχόληση θα εφαρμόζεται «μόνο με συλλογική συμφωνία ή με αίτηση του εργαζόμενου για συμφιλίωση της προσωπικής με την επαγγελματική του ζωή». «Μπορεί ένας εργαζόμενος να επιλέξει, αντί 8 ώρες την ημέρα επί πενθήμερο, να δουλεύει 10 ώρες την ημέρα επί τετραήμερο και να έχει τριήμερο ανάπαυσης» σημείωσε. «Με αυτό το μέτρο μπορούμε να πάμε σε τετραήμερη εργασία εφόσον το θέλει ο εργαζόμενος. Αυτοί που μας κατηγορούν, θέλουν άραγε να στερήσουν την τετραήμερη εργασία από τον εργαζόμενο αν την θέλει ο ίδιος;» διερωτήθηκε ο κ. Χατζηδάκης απευθυνόμενος στους «γαλάζιους» βουλευτές. 

«Φιλεργατικές διατάξεις»

Ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε επίσης ότι στις ρυθμίσεις του υπό κατάρτιση νομοσχεδίου περιλαμβάνονται και «σημαντικές φιλεργατικές διατάξεις», όπως είναι η ψηφιακή κάρτα εργασίας (μέσω της οποίας το ΣΕΠΕ θα παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο το ωράριο και την τήρησή του, καταπολεμώντας τη μαύρη εργασία και τις αδήλωτες υπερωρίες). 

Ακόμη, πρόσθεσε ότι υπάρχει πρόβλεψη για άδεια μετ’ αποδοχών για τους πατέρες, εγγυήσεις για τους εργαζόμενους με τηλεργασία (δικαίωμα αποσύνδεσης), «θετικά μέτρα» για την υγιεινή και την ασφάλεια για τους απασχολούμενους στις ψηφιακές πλατφόρμες, αύξηση των υπερωριών και καταπολέμηση της βίας και σεξουαλικής παρενόχλησης στον εργασιακό χώρο.

«Με τις διατάξεις του σχεδίου νόμου για την προστασία της εργασίας αντιμετωπίζουμε πραγματικά προβλήματα των εργαζομένων, αδικίες ιδιαίτερα για τους νέους και τις γυναίκες και αναχρονιστικές ρυθμίσεις στην αγορά εργασίας» τόνισε ο κ. Χατζηδάκης στην παρέμβασή του. «Προστατεύουμε τους εργαζόμενους από καταχρήσεις εργοδοτών, όπως είναι οι αδήλωτες υπερωρίες και η μαύρη εργασία, αντιμετωπίζουμε διακρίσεις εις βάρος των γυναικών στην αγορά εργασίας, παρεμβαίνουμε κατά της βίας και σεξουαλικής παρενόχληση στην εργασία, θεσπίζουμε το δικαίωμα της αποσύνδεσης στην τηλεργασία, λαμβάνουμε μέτρα για την προστασία των απασχολούμενων σε courriers και deliveries, υποστηρίζουμε τη συμφιλίωση της επαγγελματικής με την οικογενειακή ζωή» συμπλήρωσε. 

Αυτοσυγκράτηση για το Πάσχα

Στο μεταξύ, μήνυμα στα κυβερνητικά και κομματικά στελέχη που προεξοφλούν χαλάρωση των μέτρων για το Πάσχα παρά το αρνητικό ρεκόρ στον αριθμό των διασωληνωμένων έστειλε κατά της διάρκεια της συνεδρίασης της Κ.Ο. ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ζητώντας να μη γίνονται πρόωρες εκτιμήσεις για τα μέτρα που λαμβάνονται. 

«Η απειλή παραμένει» είπε χθες ο πρωθυπουργός στον απόηχο των αρνητικών επιδημιολογικών εξελίξεων, αλλά ταυτόχρονα διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση έχει αποδείξει πως προχωρά βήμα βήμα αξιολογώντας σε εβδομαδιαία βάση τα δεδομένα σε συνεργασία με τους ειδικούς. «Στόχος είναι να φτάσουμε σε ένα ασφαλές Πάσχα, αλλά και σε ένα ακόμα πιο ελεύθερο καλοκαίρι», ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός, αφήνοντας ανοικτό κάθε ενδεχόμενο για τα μέτρα που θα ισχύσουν το Πάσχα σε περίπτωση που παραμείνει τόσο αρνητική η επιδημιολογική κατάσταση. Αναφερόμενος δε στην πρακτική των self-tests ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για «ένα σημαντικό πρόσθετο αμυντικό όπλο δίπλα στα υπόλοιπα, στη μάσκα, στις αποστάσεις, στην ατομική υγιεινή». 

Τις δηλώσεις του πρωθυπουργού στην Κ.Ο. της Ν.Δ. σχολίασε σε ιδιαίτερα επικριτικό τόνο ο ΣΥΡΙΖΑ μέσω του εκπροσώπου Τύπου Νάσου Ηλιόπουλου. «Ο κ. Μητσοτάκης αποδεικνύεται εντελώς άβουλος και ανίκανος να ελέγξει, εκτός από την πανδημία, ακόμα και την ίδια την κυβέρνησή του» ανέφερε και υπογράμμισε ότι «τις τελευταίες ημέρες οι υπουργοί της κυβέρνησης Μητσοτάκη έχουν επιδοθεί σε έναν διαγωνισμό για το ποιος θα εισπράξει τα επικοινωνιακά οφέλη από ένα τυχόν άνοιγμα εν όψει του Πάσχα».   Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα