Γ. Ρέτσος: Αναμένουμε 7 πτήσεις καθημερινά από τις ΗΠΑ στην Αθήνα

Παρασκευή, 14 Μαΐου 2021 12:52
UPD:12:54
Eurokinissi/ΣΑΓΙΑΣ ΤΑΚΗΣ

Στο μέλλον του ελληνικού τουρισμού αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Γιάννης Ρέτσος, στο πλαίσιο του 6ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Δήλωσε αισιόδοξος, σήμερα σε μία ημέρα «ορόσημο» για τον ελληνικό τουρισμό. «Η ημερομηνία είναι συμβολική, έπρεπε να τεθεί, ωστόσο οι ροές αναμένονται από τα τέλη Ιουνίου και μετά» εξήγησε.

«Υπάρχει μεγάλη αγωνία και κρυφός ενθουσιασμός στον χώρο του τουρισμού ότι τα πράγματα θα πάνε καλά. Οι εκτιμήσεις στον κλάδο ήταν πάντα παρακινδυνευμένες και σε αυτή τη συγκυρία ακόμη περισσότερο. Ωστόσο, είμαι αισιόδοξος ότι θα πετύχουμε τον στόχο να ανακτήσουμε μέρος των εσόδων σε σχέση με το 2019. Νομίζω ότι μέχρι τέλος Ιουνίου θα έχουμε μία καλύτερη εικόνα. Ο κόσμος έχει κουραστεί και θα προγραμματίσει ταξίδια» είπε.

Το πιο ρεαλιστικό σενάριο για τον κ. Ρέτσο είναι ο στόχος του 40%, αρκεί να μην υπάρξει πισωγύρισμα με την πανδημία. «Αν δεν υπάρξει κάτι απρόβλεπτο, τότε θα έχουμε και ένα καλό φθινόπωρο» εκτίμησε.

Η τουριστική κίνηση αναμένεται να ξεκινήσει από τα τέλη Ιουνίου-αρχές Ιουλίου. «Έχουμε κρατήσεις από Ηνωμένο Βασίλειο και Γερμανία, ενώ αυτή τη στιγμή έχουμε κινητικότητα από Γαλλία και Ισραήλ - αν και εκεί, με τις πρόσφατες συρράξεις, ίσως έχουμε κάποιες εξελίξεις. Η θετική εισήγηση του CDC των ΗΠΑ έχει αυξήσει τη ζήτηση από την Αμερική, αν και οι κρατήσεις δεν είναι εγγυημένες, καθώς δεν υπάρχουν ακυρωτικά. Περιμένουμε επτά πτήσεις καθημερινά από τις ΗΠΑ στην Αθήνα, νούμερο αυξημένο σε σχέση με το 2019» επισήμανε.

Η Ρωσία παραμένει ένα τεράστιο ερωτηματικό, καθώς, ενώ υπάρχει μεγάλη βούληση από Ρώσους ταξιδιώτες. Η ρωσική κυβέρνηση κωλυσιεργεί να δώσει πρόγραμμα επανέναρξης ταξιδιών, κάτι που εντάσσεται στο γενικότερο γεωπολιτικό παιχνίδι Ευρώπης-Ρωσίας, συμπλήρωσε ο κ. Ρέτσος.

Τέλος, είπε ότι η Ελλάδα παραμένει ένας ελκυστικός προορισμός για επενδύσεις και εξέφρασε αισιοδοξία ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις του κλάδου «θα αντέξουν» και δεν θα υπάρξει ανθελληνισμός στον τουρισμού που πολλοί φοβούνται. Είναι η ώρα να προχωρήσουν γρήγορα οι επενδύσεις στον κλάδο, είτε σε νέα τουριστικά προϊόντα, είτε σε βελτίωση υποδομών, με χρήματα που θα δοθούν. «Είναι μία ευκαιρία που τώρα πρέπει να αρπάξουμε ώστε να προχωρήσουμε στον τουρισμό της επόμενης μέρας» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ.Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα