Η Ελλάδα δίνει τον τόνο στον ευρωπαϊκό τουρισμό

Δευτέρα, 17 Μαΐου 2021 14:14
UPD:14:59
Eurokinissi/ΡΑΠΑΝΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ

Στο επίσημο άνοιγμα του τουρισμό στη χώρα μας αναφέρεται δημοσίευμα των Financial Times τονίζοντας πως η πορεία του σχεδίου στην Ελλάδα θα καθορίσει εν πολλοίς τις εξελίξεις στον κλάδο της Ευρώπης.

Τουρίστες από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία και άλλες χώρες άρχισαν να φθάνουν στα ελληνικά νησιά το Σαββατοκύριακο, καθώς η Αθήνα ήρε όλους τους περιορισμούς για τους ταξιδιώτες που διαθέτουν αρνητικό τεστ Covid-19  είτε είναι εμβολιασμένοι (συμπεριλαμβάνεται το ρωσικό εμβόλιο), ανεξάρτητα από την καταγωγή τους.

Δεδομένου του πόσο σημαντικός είναι ο τουρισμός για ένα πλήθος ευρωπαϊκών οικονομιών, άλλες πρωτεύουσες θα παρακολουθούν στενά το εγχείρημα της χώρα μας ή άλλων χωρών, αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Ενώ η ΕΕ τελειοποιεί τις λεπτομέρειες της ψηφιακής πλατφόρμας που αποσκοπεί στην απλοποίηση των ταξιδιών αυτό το καλοκαίρι, χώρες όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία διαθέτουν ήδη εθνικά συστήματα σε λειτουργία, τονίζουν οι FT.

Η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες της ΕΕ που καλωσόρισαν επισήμως ξένους επισκέπτες την περασμένη εβδομάδα, καθώς επιδιώκει να διπλασιάσει τα έσοδα της τουριστικής βιομηχανίας της, έναν ζωτικό τομέα που έχει πληγεί σοβαρά από τότε που η πανδημία δυσκόλεψε τα ταξίδια.

 Δεδομένου ότι το πανευρωπαϊκό ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό που θα ενσωματώνει εθνικά συστήματα δεν είναι ακόμη έτοιμο, μεμονωμένα κράτη μέλη εφαρμόζουν τα δικά τους συστήματα.

Οι επισκέπτες που φτάνουν στην Ελλάδα πρέπει να δηλώσουν τα στοιχεία επικοινωνίας τους και τον τελικό τους προορισμό σε ηλεκτρονική μορφή- συμπλήρωση της φόρμας Passenger Locator Form (PLF)- , ώστε να μπορούν να εντοπιστούν αν χρειαστεί.

«Η Ελλάδα έχει ήδη λειτουργήσει ένα εσωτερικό πράσινο πέρασμα και θα είναι εκεί από την πρώτη μέρα, την 1η Ιουνίου, συμμετέχοντας σε αυτό το σημαντικό ευρωπαϊκό επίτευγμα», δήλωσε ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης στην Europe Express.

Κατά το περασμένο Σαββατοκύριακο, ο αριθμός των αφίξεων στα 14 περιφερειακά και εθνικά αεροδρόμια της Ελλάδας ήταν 23.455, σύμφωνα με το υπουργείο Τουρισμού, δείχνοντας σημάδια ότι η πιο κερδοφόρα βιομηχανία της χώρας προσφέρεται για ανάκαμψη.

Πέρυσι, ο αριθμός των επισκεπτών στην Ελλάδα μειώθηκε κατά προσέγγιση 80%, στα 7,4 εκατ. από το ρεκόρ των 34 εκατ. το 2019. Το υπουργείο Οικονομικών της Ελλάδας ελπίζει να επιτύχει περίπου τα μισά έσοδα από τα προ της πανδημίας κέρδη του τουρισμού, προκειμένου να διατηρήσει τον προϋπολογισμό της χώρας σε καλό δρόμο.

naftemporiki.grΠροτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα