Στη γραμμή εκκίνησης για τις ελληνικές παραλίες τουρίστες από όλο τον κόσμο

Οι παράγοντες πιέζουν τις κυβερνήσεις τους να δώσουν το πράσινο φως για την Ελλάδα
Τετάρτη, 19 Μαΐου 2021 07:42
REUTERS/Alkis Konstantinidis

Από την έντυπη έκδοση

Του Λάμπρου Καραγεώργου
lkar@naftemporiki.gr

Πληθαίνουν, κάθε μέρα που περνά, τα θετικά μηνύματα για τον ελληνικό τουρισμό και το γιατί ως αγορά θα πρέπει να απελευθερωθεί το ταχύτερο από τις απαγορεύσεις που επέβαλε η πανδημία. Οι Βρετανοί τουριστικοί παράγοντες εξακολουθούν να πιέζουν την κυβέρνησή τους να εντάξει στην πράσινη λίστα την Ελλάδα, τη Γαλλία και την Ισπανία, ενώ οι αναζητήσεις για αεροπορικά εισιτήρια στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού εμφανίζονται αυξημένες κατά 47%, μετά τη δήλωση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ότι οι εμβολιασμένοι Αμερικανοί ενδέχεται να μπορούν να ταξιδέψουν στην Ευρώπη. Επίσης στη γειτονιά μας, σύμφωνα με δηλώσεις του πρέσβη της Σερβίας, πάνω από 800.000 Σέρβοι είναι έτοιμοι να ταξιδέψουν το καλοκαίρι στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, δραματική έκκληση προς τη βρετανική κυβέρνηση να εντάξει στην πράσινη λίστα την Ισπανία, τη Γαλλία και την Ελλάδα απηύθυνε ο επικεφαλής του μεγαλύτερου αεροδρομίου της Βρετανίας κι ενός εκ των μεγαλύτερων του κόσμου, του Χίθροου, προειδοποιώντας ότι σε αντίθετη περίπτωση θα χαθούν 500.000 θέσεις εργασίας στον ταξιδιωτικό κλάδο στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Παράλληλα από την απέναντι πλευρά του Ατλαντικού εμφανίζονται αυξημένες κατά 47% οι αναζητήσεις για προορισμούς στην Ευρώπη μετά τη δήλωση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ότι οι εμβολιασμένοι Αμερικανοί ενδέχεται να μπορούν να ταξιδέψουν στη γηραιά ήπειρο αυτό το καλοκαίρι, σύμφωνα με την ταξιδιωτική εφαρμογή Hopper που εδρεύει στο Μόντρεαλ.

Έκτη πιο δημοφιλής πόλη η Αθήνα

Το Λονδίνο, το Παρίσι και η Βαρκελώνη είναι οι πιο δημοφιλείς ευρωπαϊκές πόλεις στις συνολικές αναζητήσεις, σύμφωνα με τον σχετικό πίνακα της ταξιδιωτικής εφαρμογής Hopper, με την Αθήνα να βρίσκεται στην έκτη θέση, ξεπερνώντας πόλεις όπως η Μαδρίτη, η Ρώμη, η Λισαβόνα και το Δουβλίνο.

Οι κορυφαίοι προορισμοί του Virtuoso για καλοκαιρινές κρατήσεις ξενοδοχείων από Αμερικανούς είναι (με σειρά): Ηνωμένες Πολιτείες, Ιταλία, Μεξικό, Γαλλία, Μπαχάμες, Ηνωμένο Βασίλειο, Ελλάδα, Καναδάς, Ισπανία και Ιρλανδία.

Ασφαλείς σαν στο σπίτι τους

Στο μεταξύ, την εκτίμηση ότι φέτος θα επισκεφθούν την Ελλάδα για διακοπές τουλάχιστον 800.000 Σέρβοι τουρίστες εξέφρασε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και στην εκπομπή «Το GPS της επικαιρότητας» ο πρέσβης της Σερβίας στην Αθήνα, Ντούσαν Σπασόγιεβιτς.

«Πριν από δύο χρόνια είχαν επισκεφθεί την Ελλάδα 2 εκατομμύρια Σέρβοι τουρίστες. Φέτος θα έρθουν 800.000 Σέρβοι. Είναι μεγάλος αριθμός. Υπάρχει ισχυρό ενδιαφέρον για την Ελλάδα» είπε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «πραγματικά αισθάνονται στην Ελλάδα ασφαλείς και σαν στο σπίτι τους», σημειώνοντας ότι οι συμπολίτες του «έχουν εμπιστοσύνη στη χώρα, στην κυβέρνηση, στον ελληνικό λαό».

Μεγάλη πτώση τζίρου

Τέλος,μεγάλη πτώση τζίρου σημείωσαν τόσο οι επιχειρήσεις παροχής καταλυμάτων όσο και εκείνης στον τομέα της εστίασης κατά το α’ τρίμηνο του 2021 σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό. Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο κλάδος παροχής καταλυμάτων είδε τον κύκλο εργασιών να «πέφτει» κατά 59,2% και της εστίασης κατά 52,5%.

Στο σύνολο των επιχειρήσεων του κλάδου παροχής καταλυμάτων, ο κύκλος εργασιών το πρώτο τρίμηνο 2021 ανήλθε σε 97.977.317 ευρώ, σημειώνοντας μείωση 59,2% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο 2020, όπου είχε ανέλθει σε 239.971.658 ευρώ.

Η μεγαλύτερη μείωση στον κύκλο εργασιών το πρώτο τρίμηνο 2021 σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο 2020 παρατηρήθηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας (93,9%) και η μικρότερη μείωση (9,3%) καταγράφηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Κεφαλληνίας, ενώ η αντίστοιχη μεγαλύτερη αύξηση (13,6%) καταγράφηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Κέας - Κύθνου. Στο σύνολο των επιχειρήσεων του κλάδου υπηρεσιών εστίασης, ο κύκλος εργασιών το πρώτο τρίμηνο 2021 ανήλθε σε 460.584.614 ευρώ, σημειώνοντας μείωση 52,5% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο 2020, όπου είχε ανέλθει σε 970.366.988 ευρώ.

Η μεγαλύτερη μείωση στον κύκλο εργασιών (κλάδος εστίασης) το πρώτο τρίμηνο 2021 σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο 2020 παρατηρήθηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας (85,5%) και η μικρότερη μείωση (6,9%) καταγράφηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Καρπάθου, ενώ η αντίστοιχη μεγαλύτερη αύξηση (13,7) καταγράφηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Κέας - Κύθνου.

Για τις επιχειρήσεις του κλάδου παροχής καταλυμάτων με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, ο κύκλος εργασιών τον Μάρτιο 2021 ανήλθε σε 30.582.380 ευρώ, σημειώνοντας μείωση 19,2% σε σχέση με τον Μάρτιο 2020, όπου είχε ανέλθει σε 37.856.603 ευρώ.

Για τις επιχειρήσεις των Περιφερειακών Ενοτήτων με συνεισφορά στον συνολικό κύκλο εργασιών έτους 2020 μεγαλύτερη του 1,0%, η μεγαλύτερη μείωση στον κύκλο εργασιών τον Μάρτιο 2021 σε σύγκριση με τον Μάρτιο 2020 παρατηρήθηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου (69,1%) και η μικρότερη μείωση καταγράφηκε στην Περιφέρεια Αττικής (4,8%), ενώ αντίστοιχη αύξηση (3,0%) καταγράφηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων.

Για τις επιχειρήσεις του κλάδου υπηρεσιών εστίασης με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, ο κύκλος εργασιών τον Μάρτιο 2021 ανήλθε σε 54.201.843 ευρώ, σημειώνοντας μείωση 18,3% σε σχέση με τον Μάρτιο 2020, όπου είχε ανέλθει σε 66.322.847 ευρώ.

Για τις επιχειρήσεις των Περιφερειακών Ενοτήτων με συνεισφορά στον συνολικό κύκλο εργασιών έτους 2020 μεγαλύτερη του 1,0% , η μεγαλύτερη μείωση στον κύκλο εργασιών τον Μάρτιο 2021 σε σύγκριση με τον Μάρτιο 2020 παρατηρήθηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Θήρας (75,6%) και η μικρότερη μείωση καταγράφηκε στην Περιφέρεια Αττικής (13,4%), ενώ αντίστοιχη αύξηση καταγράφηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής (3,0%).

Το πρώτο μεγάλο ετήσιο «ραντεβού»

Τη μεγάλη διεθνή Έκθεση FITUR, η οποία διοργανώνεται στη Μαδρίτη από τις 19 έως τις 23 Μαΐου 2021, επισκέπτεται ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης. Η FITUR είναι ιδιαιτέρως σημαντική για το άνοιγμα και τις προοπτικές του ελληνικού τουρισμού, καθώς θεωρείται ως το πρώτο μεγάλο ετήσιο «ραντεβού» για τις επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στη FITUR του 2020 συμμετείχαν 11.040 επιχειρήσεις από 165 χώρες του κόσμου, καταρρίπτοντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ, ενώ η Έκθεση καλύφθηκε από 5.300 δημοσιογράφους.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη FITUR 2021, ο υπουργός Τουρισμού θα έχει σειρά συναντήσεων με υψηλόβαθμους κρατικούς αξιωματούχους, εκπροσώπους διεθνών οργανισμών και παράγοντες της παγκόσμιας τουριστικής αγοράς.

Συγκεκριμένα, αύριο Τετάρτη, ο κ. Θεοχάρης θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον γενικό γραμματέα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού Zurab Pololikashvili, τον υπουργό Τουρισμού της Αλβανίας Blendi Klosi, τον υφυπουργό Τουρισμού της Κροατίας Tonci Glavina, καθώς και με τον Gabriel Escarrer Jaume, πρόεδρο της Exceltur (Ένωση για την Αριστεία στον Τουρισμό, Alianza para la Excelencia Turistica), του μη κερδοσκοπικού Οργανισμού που εκπροσωπεί τους 33 ισχυρότερους επιχειρηματικούς ομίλους από τον κλάδο του τουρισμού της Ισπανίας.

Τέλος, ο υπουργός Τουρισμού θα μιλήσει σε ισπανικά ΜΜΕ σχετικά με το άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού.

Ασημένιο στις γαλάζιες σημαίες

Στη δεύτερη θέση με 545 γαλάζιες σημαίες στις ακτές της βρίσκεται η Ελλάδα ανάμεσα σε 49 χώρες, πίσω από την Ισπανία που έχει 615 βραβευμένες παραλίες. Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος, στο σύνολο των 49 χωρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, η Ελλάδα κατείχε το 13,5% των συνολικών βραβευμένων ακτών. Πρώτη στην Ελλάδα αναδείχθηκε και πάλι φέτος η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής με 96 σημαίες. Η Διεθνής Επιτροπή βράβευσε φέτος 4.040 ακτές, 707 μαρίνες και 78 τουριστικά σκάφη σε όλο τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμα: 

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα