ΗΠΑ: 850.000 θέσεις εργασίας τον Ιούνιο, σε ένα σημάδι ανάκαμψης της οικονομίας

Παρασκευή, 02 Ιουλίου 2021 16:52
UPD:16:53
REUTERS/Marco Bello

Ενθαρρυντικά ήταν τα στοιχεία για την εργασία και τις προσλήψεις στις ΗΠΑ, καθώς οι εταιρείες της Αμερικής πρόσθεσαν 850.000 θέσεις εργασίας τον Ιούνιο, πολύ πάνω από τον μέσο όρο των προηγούμενων τριών μηνών, σημάδι ότι οι εταιρείες μπορεί να έχουν ευκολότερο χρόνο να βρουν αρκετούς εργαζόμενους για να γεμίσουν τις ανοιχτές θέσεις εργασίας.

Η έκθεση της Παρασκευής από το Τμήμα Εργασίας ήταν το τελευταίο σημάδι ότι το άνοιγμα της οικονομίας προωθεί μια ισχυρή ανάκαμψη από την πανδημική ύφεση. Η κίνηση των εστιατορίων σε ολόκληρη τη χώρα έχει σχεδόν επιστρέψει στα επίπεδα προ πανδημίας και περισσότεροι άνθρωποι ψωνίζουν, ταξιδεύουν και παρακολουθούν αθλητικές και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις. Ο αριθμός των ατόμων που πετούν κάθε μέρα ανέκτησε περίπου το 80% των προ πανδημίας επιπέδων του. Η εμπιστοσύνη των Αμερικανών στις οικονομικές προοπτικές έχει σχεδόν ανακάμψει πλήρως.

Το αποτέλεσμα είναι ότι πολλές επιχειρήσεις είναι απελπισμένες να προσλάβουν προσωπικό και έχουν δημοσιεύσει αριθμό-ρεκόρ αγγελιών. Με τον έντονο ανταγωνισμό για τους εργαζόμενους, ειδικά σε εστιατόρια και τουριστικούς και ψυχαγωγικούς χώρους, οι εργοδότες προσφέρουν υψηλότερες αμοιβές, μαζί με μπόνους υπογραφής και διατήρησης και πιο ευέλικτες ώρες.

Υψηλό ακόμα το ποσοστό ανεργίας

Το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε από 5,8% το Μάιο σε 5,9% τον Ιούνιο, σύμφωνα με την έκθεση. Παρά τη σταθερή βελτίωση της αγοράς εργασίας, η ανεργία παραμένει πολύ πάνω από το ποσοστό 3,5 % που επικράτησε πριν από την επιδημία της πανδημίας και η οικονομία παραμένει 6,8 εκατομμύρια θέσεις εργασίας χαμηλότερα από το επίπεδο πριν από την πανδημία.

Ωστόσο, η ανεργία έπεσε από το ποσοστό 14,8% τον Απρίλιο του περασμένου έτους, αμέσως μετά το ξέσπασμα του κορωνοϊού με αποτέλεσμα ένα κύμα απολύσεων.

Ο αριθμός των αγγελιών θέσεων εργασίας έφτασε τα 9,3 εκατομμύρια τον Απρίλιο, το υψηλότερο σε 20 χρόνια δεδομένων, σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας.

Το προσωρινό ομοσπονδιακό επίδομα ανεργίας ύψους 300 δολαρίων την εβδομάδα, πέραν της τακτικής κρατικής βοήθειας ανέργων, μπορεί να επιτρέψει σε μερικούς ανθρώπους να είναι πιο επιλεκτικοί στην αναζήτηση και ανάληψη εργασίας. Περίπου οι μισές πολιτείες σκοπεύουν να σταματήσουν να πληρώνουν το επίδομα μέχρι τα τέλη Ιουλίου. Οι υποστηρικτές της ενέργειας αυτής ισχυρίζονται πως έτσι θα δοθεί ώθηση στους ανέργους να αναζητήσουν εργασία.

Την Πέμπτη, η κυβέρνηση ανέφερε ότι ο αριθμός των ατόμων που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας την περασμένη εβδομάδα μειώθηκε σε 364.000, το χαμηλότερο επίπεδο από την έναρξη της πανδημίας.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Politico και ReutersΠροτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα