ΕΕ: Πιέσεις στην Φον ντερ Λάιεν να αναστείλει κονδύλια προς την Ουγγαρία

«Για παραβιάσεις του κράτους δικαίου»
Τετάρτη, 07 Ιουλίου 2021 10:28
UPD:11:17
REUTERS/POOL

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ουρσούλα φον ντερ Λάιεν, καλείται να αναστείλει κονδύλια της ΕΕ προς την Ουγγαρία, προκειμένου να αναγκάσει τον Βίκτορ Όρμπαν να αντιμετωπίσει κατηγορίες για διαφθορά και χειραγώγηση της δικαιοσύνης.

Οι ευρωβουλευτές που εργάζονται στην επιτροπή ελέγχου του προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ζητούν από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να χρησιμοποιήσει έναν νέο νόμο της ΕΕ για να παγώσει τα κονδύλια στην Ουγγαρία για «σοβαρές παραβιάσεις του κράτους δικαίου».

Ο κ. Όρμπαν αντιμετώπισε άνευ προηγουμένου κριτική από συναδέλφους ηγέτες της ΕΕ σχετικά με τον νόμο που απαγορεύει την απεικόνιση ομοφυλόφιλων ανθρώπων σε εκπαιδευτικό υλικό. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται να καταδικάσει αυτόν τον νόμο σε ψήφισμα της Πέμπτης που θα παροτρύνει την επιτροπή να κινηθεί ταχέως νομικά εναντίον της Ουγγαρίας για διακρίσεις εις βάρος των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων.

Πολύ πριν το ουγγρικό κοινοβούλιο εγκρίνει τον αμφιλεγόμενο νόμο για την ομοφυλοφιλία, τα κράτη μέλη της ΕΕ και οι ευρωβουλευτές ανησυχούσαν για τη διαχείριση πόρων της ΕΕ από την Ουγγαρία, συμπεριλαμβανομένης μιας σύμβασης για φώτα του δρόμου που δόθηκαν στον γαμπρό του κ. Όρμπαν, καθώς και ένα τρένο για το χωριό του Ούγγρου πρωθυπουργού.

Οι ευρωβουλευτές βασίζουν την υπόθεσή τους σε μια έκθεση τριών ακαδημαϊκών, οι οποίοι καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι «σοβαρές παραβιάσεις του κράτους δικαίου» σημαίνουν ότι η ΕΕ καλύπτεται νομικά εάν αναστείλει τη χρηματοδότηση προς  την Ουγγαρία για την προστασία των φορολογουμένων της ΕΕ.

Αδιαφανής διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων

«Η έλλειψη διαφανούς διαχείρισης των κονδυλίων της ΕΕ, η έλλειψη αποτελεσματικής εθνικής εισαγγελικής υπηρεσίας και η έλλειψη εγγυήσεων δικαστικής ανεξαρτησίας δείχνουν ότι η Ουγγαρία έχει ήδη παραβιάσει κατάφωρα τις βασικές αρχές του κράτους δικαίου», αναφέρει η έκθεση που συνέταξαν τρεις καθηγητές Δικαίου της ΕΕ.

Η έκθεση επισημαίνει εργαστήρια σε 43 σχολεία που κοστίζουν 1 εκατομμύριο ευρώ (850.000 £) το καθένα και χρηματοδοτήθηκαν εν μέρει από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο. Μια έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διαπίστωσε ότι κάθε τάξη χρεώθηκε ξεχωριστά για την παροχή βιβλίων, παρόλο που όλες χρησιμοποίησαν το ίδιο βιβλίο. Οι Βρυξέλλες ζήτησαν να επιστραφούν κάποια χρήματα αφού κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι ουγγρικές αρχές δεν είχαν διορθώσει αρκετές «παρατυπίες» δαπανών.

«Αυτό που θέλουμε είναι να λειτουργήσει το κράτος δικαίου στην Ουγγαρία, όχι επειδή θέλουμε να επιβάλουμε κυρώσεις», δήλωσε ο Γερμανός ευρωβουλευτής των Πρασίνων Ντάνιελ Φράουντ, ο οποίος παρέδωσε την έκθεση. «Θέλουμε βασικά την αποκατάσταση του κράτους δικαίου».

Οι ευρωβουλευτές δεν προτείνουν να παγώσει ένα συγκεκριμένο χρηματικό ποσό, αυτό εναπόκειται στην Κομισιόν.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από τον GuardianΠροτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα