Ευρωπαϊκό «μπλόκο» στις πτήσεις από ΗΠΑ;

Δευτέρα, 30 Αυγούστου 2021 07:46
UPD:07:50
REUTERS/Brendan McDermid

Στη σύσταση να σταματήσουν τα μη απαραίτητα ταξίδια από τις ΗΠΑ λόγω της εξάπλωσης του Covid-19 θα προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως γνωστοποίησαν διπλωμάτες την Κυριακή.

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εξετάζουν να εφαρμόσουν το μέτρο για μεγάλο μέρος του τελευταίου μήνα, καθώς το μέσο ποσοστό μολύνσεων των ΗΠΑ είναι πλέον υψηλότερο από αυτό της ΕΕ.

Η σλοβενική προεδρία της ΕΕ την περασμένη εβδομάδα συνέστησε την αφαίρεση των ΗΠΑ και πέντε άλλων χωρών από μια λίστα χωρών από τις οποίες επιτρέπονται τα μη απαραίτητα ταξίδια.

Η τελική απόφαση αναμένεται τη Δευτέρα, όπως αναφέρει η Wall Street Journal.

Δύο διπλωμάτες δήλωσαν ότι η απόφαση δεν έχει προκαλέσει καμία αντίρρηση μέχρι στιγμής.

Η ταξιδιωτική λίστα της ΕΕ, η οποία αναθεωρείται κάθε δύο εβδομάδες, δεν είναι δεσμευτική για τα κράτη μέλη, αλλά γενικά θέτει το πρότυπο τους τελευταίους μήνες για το ποιος μπορεί να επισκεφθεί το μπλοκ. Ορισμένες χώρες ενδέχεται να αποφασίσουν να συνεχίσουν να επιτρέπουν στους Αμερικανούς τουρίστες να τις επισκέπτονται εφόσον μπορούν να αποδείξουν ότι έχουν εμβολιαστεί.

Η πίεση για την απομάκρυνση των ΗΠΑ από την ταξιδιωτική λίστα έχει επίσης αυξηθεί επειδή η Ουάσινγκτον έχει διατηρήσει την απαγόρευση των ευρωπαϊκών μη ουσιωδών ταξιδιών στις ΗΠΑ.

Στις αρχές Αυγούστου, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προειδοποίησε ότι η ΕΕ δεν θα επιτρέψει η έλλειψη αμοιβαιότητας να «κρατήσει για εβδομάδες».

Από την πλευρά της η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έθεσε επίσης το ζήτημα κατά την επίσκεψή της στην Ουάσιγκτον τον περασμένο μήνα. Στις Βρυξέλλες, αξιωματούχοι παραπονέθηκαν για την αργή πρόοδο της κοινής ομάδας εργασίας ΗΠΑ-ΕΕ που δημιουργήθηκε για την επίλυση του ζητήματος.

Παρόλα αυτά, ορισμένες χώρες της ΕΕ επιθυμούν να κρατήσουν τις πόρτες ανοιχτές κατά τη θερινή τουριστική περίοδο για να αποφέρουν ταξιδιωτικά έσοδα που έχουν γίνει ακόμη πιο ζωτικής σημασίας στην οικονομική ύφεση που προκλήθηκε από την πανδημία.

Η απόφαση της ΕΕ, που ελήφθη τον Ιούνιο, να επιτρέψει στους Αμερικανούς ταξιδιώτες να επισκεφθούν ήταν μία από τις ενέργειες στην Ουάσινγκτον και την Ευρώπη για την αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ των δύο μερών μετά από τις εντάσεις επί της κυβέρνησης Τραμπ.  

Εκείνη την περίοδο, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η ομάδα του Μπάιντεν τους είπε ότι αποτελούσε προτεραιότητα η απαγόρευση στους Ευρωπαίους επισκέπτες, αλλά εβδομάδες αργότερα δεν υπήρξε καμία αλλαγή.

Αφότου η Ευρώπη επέτρεψε τα ταξίδια από τις ΗΠΑ στις αρχές Ιουλίου, οι πτήσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρώπης αυξήθηκαν, με μεγάλη αύξηση του αριθμού των θέσεων που πωλήθηκαν στους επιβάτες των αεροπορικών εταιρειών να καταγράφεται για επισκέψεις στην Ισπανία και την Πορτογαλία, σύμφωνα με την Cirium.

naftemporiki.grΠροτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα