Ποιες χώρες παραμένουν ανοιχτές στους Αμερικανούς παρά την «κίτρινη κάρτα» της ΕΕ

Τετάρτη, 01 Σεπτεμβρίου 2021 07:58
UPD:07:59
REUTERS/ALEXANDROS AVRAMIDIS

Οι πληροφορίες που ήθελαν την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιβάλει εκ νέου ταξιδιωτικούς περιορισμούς για τα μη αναγκαία ταξίδια από τις ΗΠΑ επιβεβαιώθηκαν. Έτσι, όπως ανακοινώθηκε η Ε.Ε. προχωράει στη σύσταση να σταματήσουν τα μη απαραίτητα ταξίδια από έξι χώρες, ανάμεσά τους οι ΗΠΑ και το Ισραήλ.

Υπενθυμίζεται ότι η ευρωπαϊκή ταξιδιωτική λίστα δεν είναι δεσμευτική για τα 27 κράτη μέλη, αλλά γενικά θέτει το πρότυπο τους τελευταίους μήνες για το ποιος μπορεί να επισκεφθεί το μπλοκ.

Ουσιαστικά στην Ευρώπη, οι αποφάσεις που επιτρέπουν ή περιορίζουν τα εισερχόμενα ταξίδια εναπόκεινται στις εθνικές κυβερνήσεις και όχι στα θεσμικά όργανα της ΕΕ. Πολλές χώρες θέτουν έτσι ως προτεραιότητα τις ανάγκες των τουριστικών τους κλάδων, οι οποίοι στηρίζονται στην αμερικανική αγορά που τουριστικά συνδέεται με σημαντικές δαπάνες.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι τα κράτη μέλη διαθέτουν την «ευελιξία» να μην βιαστούν να κλείσουν την πόρτα στους Αμερικανούς ταξιδιώτες, παρά τη νέα σύσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ως αποτέλεσμα, και όπως αναφέρει η Wall Street Journal, κύριοι τουριστικοί προορισμοί, όπως η Ισπανία και η Ελλάδα, δήλωσαν την Τρίτη ότι θα παραμείνουν ανοιχτοί για τους Αμερικανούς επισκέπτες- τουλάχιστον για τις επόμενες εβδομάδες.

Μάλιστα όπως δήλωσε Έλληνας αξιωματούχος στη WSJ, η χώρα μας θα συνεχίσει να υποδέχεται τους Αμερικανούς επισκέπτες για το υπόλοιπο της τουριστικής περιόδου, διατηρώντας παράλληλα τη στενή παρακολούθηση στα σύνορα της Ελλάδας.

Στο ίδιο μήκος και άλλοι σημαντικοί ευρωπαϊκοί προορισμοί, όπως η Γαλλία και η Ιταλία, δήλωσαν ότι δεν σχεδιάζουν να αλλάξουν άμεσα τους κανόνες τους για ταξίδια από τις ΗΠΑ.

Οι κορυφαίες τουριστικές χώρες της Ευρώπης στις περισσότερες περιπτώσεις επιτρέπουν στους Αμερικανούς τουρίστες να εισέλθουν χωρίς καραντίνα εφόσον διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού κατά του Covid-19, ανάρρωσης από τον ιό ή αρνητικό τεστ   που πραγματοποιήθηκε πριν την αναχώρηση.

Η απόφαση της ΕΕ τη Δευτέρα να αφαιρέσει τις ΗΠΑ από τη λίστα των ασφαλών χωρών για ταξίδια εν μέσω πανδημίας αντικατοπτρίζει την αυξανόμενη εξάπλωση της παραλλαγής Δέλτα στις ΗΠΑ, όπου τα ποσοστά εμβολιασμού έχουν μείνει πίσω από τα αντίστοιχα σε πολλές χώρες της ΕΕ.

Η απόφαση αντικατοπτρίζει επίσης την απογοήτευση της ΕΕ δεδομένοι οι ΗΠΑ δεν ανταπέδωσαν το ταξιδιωτικό άνοιγμα της ΕΕ στα διατλαντικά ταξίδια, κρατώντας αντίθετα κλειστά τα σύνορά τους για τα μη ουσιώδη ταξίδια από την Ευρώπη.

«Ελπίζουμε καμία χώρα να μην εφαρμόσει τη σύσταση», δήλωσε ο Λουίς Αραούχο, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδιών. Η ανακοίνωση της Δευτέρας είναι πιθανό να προκαλέσει σύγχυση και να αποδυναμώσει την εμπιστοσύνη μεταξύ των καταναλωτών και των επιχειρήσεων που σχετίζονται με τα ταξίδια, είπε.

Ο τουρισμός είναι ζωτικός τομέας για πολλές χώρες της νότιας Ευρώπης, αντιπροσωπεύοντας το 13% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος στην Ιταλία το 2019, το 14% στην Ισπανία και το 20% στην Ελλάδα.

naftemporiki.grΠροτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα