Σημαντική επιβράδυνση της βρετανικής οικονομίας τον Ιούλιο

Παρασκευή, 10 Σεπτεμβρίου 2021 10:47
UPD:10:51
REUTERS/TOBY MELVILLE

Η οικονομία της Βρετανίας σημείωσε ελάχιστη ανάπτυξη για τον μήνα Ιούλιο καθώς η εξάπλωση της παραλλαγής Delta του κυριάρχησε  μετά την χαλάρωση των περιορισμών του lockdown.

Η οικονομική παραγωγή αυξήθηκε μόλις 0,1% τον Ιούλιο, σύμφωνα με το Γραφείο Εθνικών Στατιστικών, η μικρότερη μηνιαία ανάπτυξη από τον Ιανουάριο όταν η Βρετανία βρισκόταν σε καθεστώς καθολικού lockdown.

Οι οικονομολόγοι που ρωτήθηκαν από το Reuters ανέμεναν κυρίως μηνιαία αύξηση 0,6% στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν. Μόνο
δύο από τους 26 αναλυτές περίμεναν μια τόσο αδύναμη ανάγνωση.

Ο υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ δήλωσε ότι η ανάκαμψη είναι σε εξέλιξη, αλλά η ασθενής ανάπτυξη πιθανόν να ενισχύσει την περίπτωση της Τράπεζας της Αγγλίας, της οποίας οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πιστεύουν ότι είναι πρόωρο να ξεκινήσουν
να μιλούν για αύξηση των επιτοκίων - παρά τις ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός αναμένεται να αυξηθεί κατακόρυφα.

«Η καθυστέρηση του ΑΕΠ και ο αυξανόμενος πληθωρισμός θα αφήνουν στασιμότητα στον αέρα », δήλωσε ο Πολ Ντέιλς, επικεφαλής οικονομολόγος του Ηνωμένου Βασιλείου για την Capital Economics.

Η Βρετανία είδε απότομη αύξηση των κρουσμάτων COVID-19 τον Ιούλιο, καθώς η παραλλαγή Δέλτα εξαπλώθηκε γρήγορα, οδηγώντας σε εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους να μείνουν στο σπίτι κάτω κανόνες αυτο-απομόνωσης.

Το ONS (Office for National Statistics) είπε ότι ορισμένες επιχειρήσεις διαμαρτύρονταν ότι το προσωπικό
αδυνατούσε να πάει στη δουλειά επειδή υποχρεωμένο σε αυτο-απομόνωση και μια πτώση της παραγωγής κατασκευών συνδέθηκε με προβλήματα στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού.

Ο κυρίαρχος τομέας των υπηρεσιών της Βρετανίας ήταν σταθερός τον Ιούλιο με την παραγωγή υπηρεσιών προς τον καταναλωτή να μειώνεται πρώτη φορά από τον Ιανουάριο, κυρίως λόγω πτώσης στο λιανικό εμπόριο.

Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 1,2%, ενισχυμένη από την επιστροφή σε παραγωγή πετρελαίου, αλλά η παραγωγή ήταν σταθερή.

Ο τομέας των κατασκευών παρουσίασε μείωση κατά 1,6%μηνιαίως.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από το ReutersΠροτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα