Βρυξέλλες: Σήμα για παράταση των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις

Τρίτη, 19 Οκτωβρίου 2021 10:28
UPD:10:30
EPA/STEPHANIE LECOCQ

Να παρατείνουν την προσωρινή χαλάρωση των κανόνων που διέπουν τις κρατικές ενισχύσεις, πέρα ​​από το τέλος του έτους, προσπαθούν οι Βρυξέλλες.Μάλιστα, σύμφωνα με πηγές που επικαλούνται οι Financial Times, η Κομισιόν αναμένεται να παρατείνει την προσωρινή χαλάρωση μέχρι την άνοιξη του επόμενου έτους.

Η ΕΕ δέχεται πιέσεις από τις επιχειρήσεις να διατηρήσει τα μέτρα που έχουν θεσπιστεί για να επιβιώσουν από την πανδημία.

Η Επίτροπος Ανταγωνισμού της ΕΕ Μαργκρέτε Βεστάγκερ δήλωσε ότι η ΕΕ επιδιώκει να παρατείνει την προθεσμία, με την ελπίδα ότι αυτό θα γίνει για τελευταία φορά. Όπως είπε, οι ρυθμίσεις για ορισμένους κλάδους θα παραμείνουν μετά την κατάργηση των ειδικών εξαιρέσεων.

Τα σχόλιά της έρχονται την ώρα που οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προσπαθούν να απεγκλωβιστούν από τα δαπανηρά προγράμματα στήριξης που «έτρεξαν» για να στηρίξουν τις επιχειρήσεις, η βιωσιμότητα των οποίων δοκιμάστηκε από την πανδημία.

Μιλώντας στους Financial Times, η Βεστάγκερ τόνισε ότι θα υπάρξουν «εργαλεία που θα βοηθήσουν την ανάκαμψη στους τομείς που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν δυσκολίες», εξηγώντας ότι αναφέρεται σε βιομηχανίες όπως οι αεροπορικές εταιρείες και ο κλάδος της φιλοξενίας.

Αλλά προειδοποίησε ότι, αντί να ξοδέψει τα χρήματα των φορολογουμένων, οι Βρυξέλλες πρέπει να χρησιμοποιήσουν «λίγα χρήματα των φορολογουμένων για να δώσει κίνητρα στις ιδιωτικές επενδύσεις».

Τα έκτακτα μέτρα κρατικής ενίσχυσης πρέπει να μειωθούν σταδιακά, είπε η Βεστάγκερ, καθώς οι επιχειρήσεις αντιμετώπιζαν πτώση της ζήτησης. «Θα καταργήσουμε σταδιακά το προσωρινό πλαίσιο αλλά πάντα σε σχέση με την πραγματικότητα», είπε. «Έχουμε νέες προκλήσεις που μπορεί να έχουν σχέση με την πανδημία», προειδοποίησε.

«Όταν υπάρχει κρίση ξοδεύεις περισσότερα και σε καλές στιγμές πρέπει να ξοδεύεις λιγότερα. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να συνειδητοποιήσει κανείς σε τέτοιου είδους δουλειές. Αυτό δεν αρέσει στους ανθρώπους [αλλά] συνοδεύεται από την περιγραφή της εργασίας», είπε χαρακτηριστικά.

Ορισμένες από τις νέες δυνατότητες (όπως η δυνατότητα που δίνεται στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να έχουν πρόσβαση σε ιδιωτική χρηματοδότηση αντί για τραπεζικό δάνειο) ενδέχεται να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, «επειδή τις θεωρούμε υπέρ της καινοτομίας, υπέρ του ανταγωνισμού».

naftemporiki.gr


Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα