Επίδομα ως «αντιστάθμισμα του πληθωρισμού» θα δώσει η γαλλική κυβέρνηση

Πώς οι εργοδότες θα πληρώσουν το ασφάλιστρο στους εργαζόμενους
Παρασκευή, 22 Οκτωβρίου 2021 11:19
UPD:11:43
REUTERS/STEPHANE MAHE

Το «επίδομα πληθωρισμού» των 100 ευρώ που ανακοίνωσε το βράδυ της Πέμπτης ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ θα ωφελήσει τους Γάλλους που κερδίζουν λιγότερα από 2.000 ευρώ, δήλωσε ο επικεφαλής της κυβέρνησης. Το επίδομα αυτό θα καταβληθεί στους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα με τις αποδοχές τους Δεκεμβρίου, άρα στο τέλος του έτους και τέλος Ιανουαρίου για τους δημοσίους υπαλλήλους.

Ο Ζαν Καστέξ για να καθησυχάσει τα νοικοκυριά ενόψει της ραγδαίας αύξησης των τιμών των καυσίμων, αλλά και των καταναλωτικών προϊόντων, ανακοίνωσε την καταβολή «επιδόματος πληθωρισμού» 100 ευρώ, το οποίο θα καταβληθεί σε 38 εκατομμύρια Γάλλους που έχουν μηνιαίο εισόδημα λιγότερα από 2.000, μεταξύ Δεκεμβρίου και Φεβρουαρίου.

Μια παροχή πολύ μεγαλύτερη από το αναμενόμενο, που δεν θα προορίζεται μόνο για τους μισθωτούς. Έτσι θα ωφεληθούν οι δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι (οι μισοί από αυτούς), οι αυτοαπασχολούμενοι, όσοι αναζητούν εργασία και οι συνταξιούχοι (που λαμβάνουν ακριβώς σύνταξη κάτω των 1.943 ευρώ ανά άτομο). Θα ωφελήσει επίσης άτομα σε επισφαλή κατάσταση, δικαιούχους του RSA ή του Επιδόματος Ενηλίκων με Αναπηρία (AAH). Η βοήθεια θα χορηγηθεί σε ατομική βάση, ανεξάρτητα από το εισόδημα του συζύγου.

Ορισμένος αριθμός εργαζομένων λαμβάνει ένα μπόνους στο τέλος του έτους, εν είδει «δώρου», καθώς πλησιάζει η Πρωτοχρονιά, οπότε ο Δεκέμβριος ως σημείο αναφοράς φαίνεται σχετικά περιττός (αυτό θα μπορούσε να αποκλείσει τους υπαλλήλους που πραγματικά κερδίζουν λιγότερο από 2.000 ευρώ).

«Η ιδέα είναι να διαρκέσει ως ένας τυπικός μήνας», είπαμε στην κυβέρνηση. Ως εκ τούτου, ο μήνας Νοέμβριος θα μπορούσε να επιλεγεί μάλλον ως σημείο αναφοράς, αλλά αυτό δεν έχει αποφασιστεί οριστικά, γνωρίζοντας ότι αυτός ο μήνας μπορεί επίσης να αυξηθεί, ειδικά στο εμπόριο με τα εξαιρετικά ανοίγματα ενόψει των Χριστουγέννων.

Ποιοι το δικαιούνται

Από την άλλη πλευρά, είναι αποδεκτό ότι το ποσό της πριμοδότησης, το οποίο θα απαλλαγεί από φόρους, θα είναι το ίδιο ανεξάρτητα από τον χρόνο εργασίας. Αυτό το δικαίωμα θα είναι ανοιχτό σε όλους τους κατόχους σύμβασης εργασίας «μέχρι σήμερα την ώρα της ανακοίνωσης του μέτρου», δήλωσαν άνθρωποι από το περιβάλλον του αρχηγού της κυβέρνησης. Ως εκ τούτου, η αναφορά θα μπορούσε να είναι ο μήνας Σεπτέμβριος. Ανακύπτει κυρίως το ερώτημα ποιος πρέπει να καταβάλει την αποζημίωση, μεταξύ της Pôle emploi (ίδρυμα απασχόλησης) και του εργοδότη, ιδίως για σύντομες συμβάσεις.

Κάτοχοι σύμβασης εργασίας, όσοι κάνουν πρακτική θα μπορούν επίσης να επωφεληθούν από το μπόνους των 100 ευρώ. Όσον αφορά τους φοιτητές, ο Γκαμπριέλ Ατάλ είπε σήμερα το πρωί ότι οι υπότροφοι και οι φορολογικά ανεξάρτητοι φοιτητές που κερδίζουν λιγότερα από 2.000 ευρώ θα μπορούν επίσης να επωφεληθούν από αυτή τη βοήθεια, δηλαδή περίπου το 70% αυτών.

Λιγότερο από έξι μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές, και με την απειλή εντάσεων στα εργασιακά, η γαλλική κυβέρνηση επέλεξε ένα βραχυκύκλωμα για τους εργαζόμενους: είναι οι εταιρείες που θα πληρώσουν τα 100 ευρώ. Το Matignon διευκρινίζει ότι οι εργοδότες θα αποζημιωθούν πλήρως αφαιρώντας τον ίδιο μήνα αυτά τα ποσά από τις κοινωνικές εισφορές που εισπράττει η Urssaf, η οποία θα είναι επίσης υπεύθυνη για την πληρωμή του «ασφάλιστρου πληθωρισμού» στους αυτοαπασχολούμενους.

Θα ενθαρρύνει το μέτρο τις εταιρείες να κάνουν και μια οικονομική χειρονομία προς τους εργαζόμενους; Το απόγευμα της Πέμπτης αμέσως μετά την ανακοίνωση, ο διευθύνων σύμβουλος της Carrefour, Αλεξάντρ Μπομπάρ, ανακοίνωσε στο twitter ότι θα διπλασιάσει το ποσό της αποζημίωσης στα 200 ευρώ.

Ωστόσο, δεν διευκρίνισε αν θα αφορά τους εργαζόμενους των φραντσάιζ, ενώ εδώ και τρία χρόνια ο όμιλος που ειδικεύεται στη διανομή μεγάλης κλίμακας έχει ξεκινήσει τη μετάβαση στην ενοικίαση-διαχείριση καταστημάτων.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από τη Les EchosΠροτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα