Αυξάνονται οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη, μετά τις προβλέψεις για πτώση των θερμοκρασιών

Τρίτη, 26 Οκτωβρίου 2021 14:07
UPD:14:10
REUTERS/Pawel Kopczynski

Ο χειμώνας έρχεται στην Ευρώπη και το κόστος τροφοδοσίας κατοικιών και επιχειρήσεων για τον Νοέμβριο αυξάνεται. Η πτώση των θερμοκρασιών δημιουργεί προσδοκίες και ανγσυχίες για το αν ακριβές πηγές ενέργειας, όπως το φυσικό αέριο και ο άνθρακας, θα αντεπεξέλθουν στην ήπειρο μέσα στον μήνα.

Ο καιρός στην ηπειρωτική Δυτική Ευρώπη θα είναι πιο δροσερός την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με δύο αναφορές την Τρίτη. Στην ανατολική Ευρώπη προβλέπονται θερμοκρασίες υψηλότερες από τις κανονικές, ανέφερε σε ρεπορτάζ της Weather Co. στο Bloomberg.

Η τιμή του ρεύματος στην Γερμανία για τον επόμενο μήνα αυξήθηκε κατά 2,4% στα 196 ευρώ ανά μεγαβατώρα, το υψηλότερο επίπεδό της από τις 18 Οκτωβρίου. Η αντίστοιχη τιμή στη Γαλλία αυξήθηκε 2,3% στα 234 ευρώ.

Οι αυξήσεις στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας οφείλονται εν μέρει στην «πτώση των αναμενόμενων θερμοκρασιών για τις επόμενες εβδομάδες», σύμφωνα με σημείωμα αναλυτών της Alfa Energy. Ενισχύονται επίσης από τη «φθίνουσα ποσότητα» φυσικού αερίου που έρχεται από τη Σιβηρία.

Οι όγκοι συναλλαγών στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης της Γερμανίας για το επόμενο έτος υποχώρησαν επίσης τη Δευτέρα στο χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη Μαΐου, καθώς η αστάθεια της αγοράς επηρέασε τους εμπόρους. Μόλις 163 μεγαβάτ διακινήθηκαν, σε σύγκριση με περισσότερα από 1.600 μεγαβάτ στις αρχές Οκτωβρίου, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από το BloombergΠροτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα