«Τα προειδοποιητικά σημάδια για τον πληθωρισμό υπάρχουν», λέει ο Μπέιλι της BoE

Παρασκευή, 05 Νοεμβρίου 2021 12:34
UPD:12:35
REUTERS/POOL

Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Άντριου Μπέιλι είπε στο CNBC, και ενώ η BoE αποφάσισε να διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια, ότι «υπάρχουν προειδοποιητικά σημάδια» για τον πληθωρισμό, αλλά η κεντρική τράπεζα θα χρειαστεί να δει περαιτέρω στοιχεία από την αγορά εργασίας πριν αυξήσει τα επιτόκια.

Η Τράπεζα εξέπληξε κάπως τις αγορές διατηρώντας αμετάβλητα τα επιτόκια την Πέμπτη, με πολλούς επενδυτές να θεωρούν πως θα γίνει η πρώτη μεγάλη κεντρική τράπεζα που αύξησε τα επιτόκια από την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ο Μπέιλι ήταν μεταξύ των αξιωματούχων που είχαν επιθετικό τόνο ενόψει της συνεδρίασης πολιτικής του Νοεμβρίου, αλλά η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής ψήφισε 7-2 υπέρ της διατήρησης του επιτοκίου αναφοράς στο ιστορικό χαμηλό του 0,1%. Ωστόσο, επέμεινε ότι τα επιτόκια θα πρέπει να αυξηθούν άμεσα, με τις αγορές να αναμένουν τώρα αύξηση στην τελευταία τους συνεδρίαση του έτους τον Δεκέμβριο.

Ερωτηθείς εάν η πολιτική απόφαση της Πέμπτης είχε βλάψει την αξιοπιστία της Τράπεζας, ο Μπέιλι τόνισε ότι οι προηγούμενες παρατηρήσεις του ότι η MPC (Monetary Policy Committee)  θα έπρεπε να ενεργήσει για τον πληθωρισμό βασίζονταν στο εάν θα αρχίσει να βλέπει τις μεσοπρόθεσμες πληθωριστικές προσδοκίες να «αποκαθίστανται».

«Εύθραυστη περίοδος»

«Δεν βλέπουμε ακόμη αποδείξεις ότι συμβαίνει αυτό, αλλά φυσικά βρισκόμαστε σε αυτό που θα μπορούσα να ονομάσω μια πολύ εύθραυστη περίοδο, υπό αυτή την έννοια, επειδή έχουμε τον πληθωρισμό να είναι πολύ υψηλότερος στόχο», εξήγησε.

«Τα προειδοποιητικά σημάδια είναι εκεί, οι καμπάνες χτυπούν, σαν να λέγαμε, οπότε πρέπει να το παρακολουθήσουμε προσεκτικά, και αυτό κάνουμε».

Η MPC ψήφισε επίσηςμε ψήφους 6-3 για τη συνέχιση του υφιστάμενου προγράμματος αγορών κρατικών ομολόγων του Ηνωμένου Βασιλείου με στόχο τα 875 δισεκατομμύρια λίρες (1,2 τρισεκατομμύρια δολάρια).

Ο βρετανικός πληθωρισμός επιβραδύνθηκε απροσδόκητα τον Σεπτέμβριο, σημειώνοντας άνοδο 3,1% σε ετήσια βάση, αλλά οι αναλυτές αναμένουν ότι αυτό θα είναι μια σύντομη ανάπαυλα για τους καταναλωτές. Η ετήσια άνοδος 3,2% του Αυγούστου ήταν η μεγαλύτερη αύξηση από τότε που ξεκίνησαν τα ρεκόρ το 1997 και ξεπέρασε κατά πολύ τον στόχο του 2% της Τράπεζας.

Η Τράπεζα αναμένει τώρα ότι ο πληθωρισμός θα αυξηθεί περαιτέρω σε περίπου 5% την άνοιξη του 2022 πριν υποχωρήσει προς τον στόχο του 2% μέχρι τα τέλη του 2023.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από CNBCΠροτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα