Αύξηση της απασχόλησης στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο

Παρασκευή, 05 Νοεμβρίου 2021 16:22
UPD:16:26
REUTERS/Octavio Jones

Η αύξηση των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ επιταχύνθηκε μετά από δύο συνεχόμενους μήνες βραδύτερων ρυθμών, καθώς οι ανησυχίες σχετικά με την πανδημία που έχουν κρατήσει τους εργαζομένους στο περιθώριο χαλάρωσαν, οδηγώντας σε «ευρεία» κέρδη, ιδιαίτερα στους τομείς της αναψυχής και της φιλοξενίας.

Οι εργοδότες στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου πρόσθεσαν 531.000 θέσεις εργασίας τον Οκτώβριο, πάνω από τις ήδη προς τα πάνω αναθεωρημένες 312.000 θέσεις που δημιουργήθηκαν τον προηγούμενο μήνα και πιο κοντά στον μηνιαίο μέσο όρο των περίπου 580.000 που παρατηρήθηκε από την αρχή του έτους. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν αύξηση κατά 450.000.

Το ποσοστό ανεργίας υποχώρησε τον Οκτώβριο, στο 4,6%. Αυτό είναι χαμηλότερο από 4,8% τον Σεπτέμβριο και πολύ κάτω από το επίπεδο του Ιουνίου 5,9%.

Σύμφωνα με το Γραφείο Στατιστικών Εργασίας, το οποίο δημοσίευσε τα στοιχεία την Παρασκευή, η αύξηση των θέσεων εργασίας ήταν «ευρεία» με «σημαντικά» κέρδη σε διάφορους τομείς.

Οι θέσεις εργασίας αναψυχής και φιλοξενίας αυξήθηκαν κατά 164.000 τον Οκτώβριο, λόγω της αύξησης των προσλήψεων σε καταστήματα τροφίμων και ποτών. Αυτό είναι το υψηλότερο ποσό από τον Ιούλιο, αν και εξακολουθεί να απέχει 1,4 εκατ. από το επίπεδο πριν από την πανδημία.

Οι επαγγελματικές και επιχειρηματικές υπηρεσίες πρόσθεσαν 100.000 θέσεις εργασίας και οι θέσεις παραγωγής αυξήθηκαν κατά 60.000, ενώ η απασχόληση σε λιανοπωλητές αυξήθηκε κατά 35.000.

Ο ιδιωτικός τομέας οδήγησε τα κέρδη του Οκτωβρίου, με τους μισθούς των πολιτειών και της τοπικής αυτοδιοίκησης «αδύναμους» για τον μήνα, σύμφωνα με τον Thomas Simons, οικονομολόγο στο Jefferies. Ανέφερε την «εποχιακή διακύμανση» καθώς τα σχολεία άνοιξαν ξανά.

Η απασχόληση μειώθηκε κατά 65.000 στην εκπαίδευση της τοπικής και κρατικής κυβέρνησης και στην εκπαίδευση της κρατικής κυβέρνησης.

Τα στοιχεία έρχονται σε μια κρίσιμη στιγμή για την ανάκαμψη της αγοράς εργασίας, η οποία είχε χάσει μέρος της προηγούμενης δυναμικής της τους τελευταίους μήνες.

Ενώ το ποσοστό ανεργίας έχει μειωθεί σημαντικά από τον Ιούνιο, ο ρυθμός δημιουργίας θέσεων εργασίας είχε επίσης επιβραδυνθεί δραματικά από το καλοκαίρι, όταν η οικονομία των ΗΠΑ απολάμβανε ισχυρά κέρδη περίπου 1 εκατομμυρίου νέων θέσεων κάθε μήνα.

Αλλά η ανησυχητική εξάπλωση της πιο μεταδοτικής παραλλαγής Δέλτα του Covid-19 ανέκοψε αυτή την πρόοδο, επιδεινώνοντας μια ήδη οξεία έλλειψη εργαζομένων που άφησε ακάλυπτο αριθμό ρεκόρ θέσεων εργασίας.

Πριν από την αναθεώρηση αυτού του μήνα, τα κέρδη θέσεων εργασίας για τον Σεπτέμβριο ήταν συνολικά μόλις 194.000, πολύ λιγότερο από τις προσδοκίες εκείνης της εποχής και μια απότομη πτώση από προηγούμενες περιόδους.

Οι οικονομολόγοι επεσήμαναν την υποχώρηση των κρουσμάτων Covid σε εθνικό επίπεδο τον περασμένο μήνα και μια εκτεταμένη εκστρατεία εμβολιασμού ως παράγοντες που συμβάλλουν στην άμβλυνση πολλών από τους περιορισμούς που απέτρεψαν τους Αμερικανούς από το να επιστρέψουν στο εργατικό δυναμικό, προωθώντας τελικά την αύξηση των μισθών τον Οκτώβριο.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Financial Times, ReutersΠροτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα