Πάολο Τζεντιλόνι: Μείωση του χρέους χωρίς να πνιγεί η ανάπτυξη

Σάββατο, 06 Νοεμβρίου 2021 12:41
UPD:12:42
REUTERS/POOL

«Πρέπει να σκεφτούμε πώς οι δημοσιονομικοί μας κανόνες μπορούν να εγγυηθούν μια σταδιακή και ρεαλιστική μείωση των υψηλών επιπέδων χρέους» των κρατών μελών «χωρίς να πνίξουν όμως την ανάπτυξη», δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι, σε συνέδριο  για τις στρατηγικές επιλογές της Ευρώπης.

Σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA, ο Τζεντιλόνι  υπογράμμισε  ότι «χωρίς ανάπτυξη θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να ελεγχθεί το χρέος». Πρόσθεσε μάλιστα, επικαλούμενος στοιχεία για το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, ότι «το δημόσιο χρέος της ζώνης του ευρώ μειώθηκε στο 98% χάρη στην ανάκαμψη του ΑΕΠ».

«Πιστεύω ότι υπάρχει μια ευρεία κατανόηση ότι δεν είναι θέμα «αν» θα αλλάξουν οι κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας , αλλά μάλλον «πώς» θα τους αλλάξουμε», πρόσθεσε ο Τζεντιλόνι.

Ο Ιταλός Επίτροπος τόνισε ότι τους επόμενους μήνες οι Βρυξέλλες θέλουν να εξετάσουν «το πως θα οικοδομήσουμε μια συναίνεση μεταξύ των κρατών μελών, με ανοιχτό μυαλό, νέες ιδέες και απόψεις».

Το θέμα της αναθεώρησης του Συμφώνου Σταθερότητος αναμένεται βα συζητηθεί στις συνεδριάσεις του Eurogroup και του  Ecofin, την προσεχή Δευτέρα και Τρίτη,στις Βρυξελλες.Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα