Ενέργεια: Νέο άλμα στις τιμές του φυσικού αερίου με το βλέμμα στον Πούτιν

Δευτέρα, 08 Νοεμβρίου 2021 14:03
UPD:14:09
REUTERS/UMIT BEKTAS

Οι τιμές του φυσικού αερίου επιδίδονται και σήμερα πάλι σε ράλι στην ευρωπαϊκή αγορά, εν μέσω ενδείξεων ότι η Ρωσία δεν θα ανταποκριθεί στο αίτημα για αύξηση της προσφοράς, όπως είχε υποσχεθεί ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν. 

Η τιμή του βασικού προθεσμιακού συμβολαίου στο χρηματιστήριο της Ολλανδίας έκανε άλμα έως και 9,7% το πρωί της Δευτέρας, στον απόηχο της δημοσιοποίησης στοιχείων, που έδειξαν ότι δεν έχουν προγραμματιστεί αυξημένες ροές φυσικού αερίου από τους ρωσικούς αγωγούς προς την Ευρώπη. 

Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος, με διαφορά, προμηθευτής φυσικού αερίου των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Gazprom ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις που προκύπτουν από τα συμβόλαια, τα οποία είναι εδώ και χρόνια σε ισχύ, για εξαγωγές σε ευρωπαϊκά κράτη. Ο Πούτιν έχει επισημάνει ότι οι ροές του καυσίμου μπορούν γρήγορα να αυξηθούν αισθητά, αλλά θα πρέπει πρώτα να... «ζεσταθούν» οι Ρώσοι, να ενισχυθούν δηλαδή τα εγχώρια αποθέματα. 

Αρκετοί αναλυτές θεωρούν πως προσπαθεί με τις καθυστερήσεις αυτές να ασκήσει πίεση στους Ευρωπαίους ηγέτες να εγκρίνουν την έναρξη λειτουργίας του αγωγού Nord Stream 2. Πρόκειται για ένα έργο αξίας 10 δισ. ευρώ, που εφόσον ενεργοποιηθεί θα οδηγήσει σε αισθητή άνοδο τις εξαγωγές ρωσικού αερίου στη Γηραιά Ήπειρο. Ωστόσο διχάζει την Ε.Ε. της οποίας διεκηρυγμένος στόχος είναι να περιορίσει και όχι να αυξήσει περαιτέρω την ενεργειακή εξάρτησή της από τη Ρωσία. 

Πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, πιστεύουν ότι χώρες όπως η Αίγυπτος και το Ισραήλ μπορούν να λειτουργήσουν ως αξιόπιστοι εναλλακτικοί προμηθευτές φυσικού αερίου για την Ευρώπη. Για κάτι τέτοιο ωστόσο χρειάζεται χρόνος. Και οι Ευρωπαίοι αυτή τη στιγμή δεν έχουν την πολυτέλεια του χρόνου, αφού έρχονται αντιμέτωποι με μία σφοδρή ενεργειακή κρίση, που «καίει» νοικοκυριά και επιχειρήσεις. 

Πρόσθετη στήριξη σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις 

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις βρίσκονται επί ποδός και λαμβάνουν μέτρα για να απαλύνουν τον πόνο από τους φουσκωμένους λογαριασμούς. Στην Ελλάδα μετά το πακέτο των 500 εκατ. ευρώ,  προωθείται και νέα στήριξη. Το ακριβές ποσό θα «κλειδώσει» μέσα στις επόμενες ημέρες ύστερα από διαβούλευση του υπουργείου Περιβάλλοντος με το υπουργείο Οικονομικών.

Για τη χρηματοδότηση των πρόσθετων μέτρων στήριξης θα αξιοποιηθούν οι πόροι που συγκεντρώνονται λόγω της ανατίμησης του ρεύματος. Οι πόροι αυτοί θα «επιστρέψουν» στα νοικοκυριά, καθώς οι επιβαρύνσεις από τον Οκτώβριο και μετά έχουν ξεφύγει, ειδικά σε ό,τι αφορά τους λογαριασμούς ηλεκτροδότησης.

Όπως προανήγγειλε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας, τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Οικονομικών θα ανακοινώσουν μέσα στις επόμενες ημέρες την περαιτέρω αύξηση της κρατικής επιδότησης για την κιλοβατώρα του ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς ειδικά για τις καταναλώσεις Οκτωβρίου, τα 6 λεπτά που έχουν ανακοινωθεί αυτή τη στιγμή θα καλύπτουν μόνο το ένα τρίτο της συνολικής επιβάρυνσης.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg, CNBC

 Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα