Γιατί ο Μπάιντεν κρατάει τον Πάουελ στη Fed 

Τρίτη, 23 Νοεμβρίου 2021 07:49
UPD:07:50
REUTERS/KEVIN LAMARQUE

Της Νατάσας Στασινού
nstasinou@naftemporiki.gr 

Η Federal Reserve δεν αλλάζει διοικητή. Σε μία εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο κατά την οποία η αμερικανική οικονομία και ο κόσμος έρχονται αντιμέτωποι με ένα κύμα ακρίβειας, αλλά και την απειλή νέων περιοριστικών μέτρων και lockdown, o Τζο Μπάιντεν αποφάσισε να διατηρήσει στη θέση του τον Τζερόμ Πάουελ - ένα πρόσωπο που επέλεξε ο Ντόναλντ Τραμπ το 2017. 

Η απόφαση αυτή όπως σχολιάζει το CNN δείχνει πως ο Μπάιντεν έχει μάθει κάτι πολύ σημαντικό από τον Μπαράκ Ομπάμα: ότι σε δύσκολους καιρούς είναι πιο σημαντική η «συνέχεια» σε κρίσιμα πόστα από τις κομματικές επιλογές. 

Ο Ομπάμα είχε και εκείνος στηρίξει τον Μπεν Μπερνάνκι, αμέσως μετά τη Μεγάλη Ύφεση του 2008, παρά το γεγονός ότι ήταν ένα πρόσωπο που είχε επιλέξει ο Τζορτζ Μπους. Αντιλαμβανόταν πως ο κεντρικός τραπεζίτης που διαχειρίστηκε τη φουρτούνα κατά την περίοδο της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης έπρεπε να κρατήσει σταθερά το τιμόνι του πλοίου και στο ταξίδι της ανάκαμψης. Αυτή είναι σήμερα και η προσέγγιση του Μπάιντεν: στηρίζει τον Πάουελ, που κλήθηκε να χαράξει τη νομισματική πολιτική σε μία περίοδο άνευ προηγουμένου υγειονομικής και οικονομικής κρίσης, πιστεύοντας ότι η εμπειρία αυτή είναι πολύτιμος οδηγός για την αντιμετώπιση της πρόκλησης του πληθωρισμού, αλλά και για την μετά - πανδημίας εποχή. 

«Γνωρίζουμε ότι ο υψηλός πληθωρισμός έχει σοβαρές επιπτώσεις στα νοικοκυριά, ιδίως σε αυτά που είναι λιγότερο ικανά να καταβάλουν το υψηλότερο κόστος για αναγκαία αγαθά, όπως τα τρόφιμα, η στέγαση και οι μεταφορές» τόνισε ο Πάουελ στις πρώτες του δηλώσεις μετά την απόφαση Μπάιντεν. «Θα χρησιμοποιήσουμε τα εργαλεία μας για να στηρίξουμε την οικονομία – με μια ισχυρή αγορά εργασίας – και για να αποτρέψουμε να εδραιωθεί ο υψηλός πληθωρισμός» διαβεβαίωσε. 

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η Λάελ Μπρέιναρντ, που πολλοί θεωρούσαν φαβορί για διάδοχο του Πάουελ. Τελικά ο Μπάιντεν την πρότεινε για υποδιοικήτρια, δίνοντάς της έτσι προβάδισμα να πάρει τα ηνία της Fed από τον Τζερόμ Πάουελ, όταν εκπνεύσει και η δεύτερη θητεία του, το 2026. 

Η λεγόμενη αριστερή πτέρυγα των Δημοκρατικών την ήθελε στο τιμόνι της κεντρικής τράπεζας από τώρα. Και τούτο γιατί είναι ένα πρόσωπο που ως επικεφαλής της FED θα έδινε έμφαση σε ζητήματα όπως οι εισοδηματικές ανισότητες και η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, θα τολμούσε προσεγγίσεις που δεν θα περιορίζονταν στη στενή εντολή για διατήρηση της σταθερότητας των τιμών. Αυτή τη στιγμή ωστόσο αυτό που καίει περισσότερο τον Μπάιντεν και τους Αμερικανούς είναι καλώς ή κακώς ο πληθωρισμός. Και όσο η αντιμετώπισή του παραμένει προτεραιότητα η Fed έχει ανάγκη περισσότερο από συνέχεια και συνέπεια παρά από τόλμη. Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα