Ένοχος σε υπόθεση υπεξαίρεσης ο CEO της Orange

Τετάρτη, 24 Νοεμβρίου 2021 12:16
UPD:12:22
REUTERS/ALBERT GEA

Ο διευθύνων σύμβουλος της Orange, Στεφάν Ρίτσαρντ, καταδικάστηκε την Τετάρτη από δικαστήριο του Παρισιού σε ποινή φυλάκισης ενός έτους με αναστολή για συνέργεια σε υπεξαίρεση δημοσίων κεφαλαίων, θέτοντας σε κίνδυνο τη θέση του ως επικεφαλής του γαλλικού ομίλου τηλεπικοινωνιών.

Το δικαστήριο εξέτασε την εμπλοκή του Ρίτσαρντ στην διαιτησία στην αντιδικία μεταξύ του επιχειρηματία Μπερνάρ Ταπί και του Γαλλικού Δημοσίου για την τράπεζα Crédit Lyonnais το 2008.

Το αποτέλεσμα ήταν να κερδίσει ο Ταπί αποζημίωση που θα έπρεπε να καλυφθούν από μια κρατική οντότητα που είχε την ευθύνη να διευθετηθούν τα χρέη της τράπεζας. Σύμφωνα με το δικαστήριο, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ θα έπρεπε ως υπουργός να προσβάλλει την απόφαση της διαιτησίας για την αποζημίωση, η οποία επέφερε τεράστιο κέρδος στον Ταπί αλλά ζημίωσε το δημόσιο. 

Ο Ρίτσαρντ ήταν επικεφαλής του προσωπικού της Λαγκάρντ όταν ήταν υπουργός Οικονομίας και συμμετείχε στην διαιτησία που οδήγησε το γαλλικό κράτος στην πληρωμή περίπου 400 εκατ. ευρώ στην Ταπί. Η Λαγκάρντ κρίθηκε ένοχη για «αμέλεια», αλλά γλίτωσε την ποινή από άλλο δικαστήριο το 2016.

Ο Ρίτσαρντ εντάχθηκε στη France Télécom, η οποία έπειτα μετονομάστηκε Orange, το 2009, και ξεκίνησε τη 10ετή θητεία του ως διευθύνων σύμβουλος το 2011.

Το γαλλικό κράτος διατήρησε μειοψηφικό μερίδιο περίπου 23% στην Orange και ο υπουργός Οικονομίας Μπρούνο Λεμέρ έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι ο Ρίτσαρντ δεν μπορεί να παραμείνει στο τιμόνι εφόσον καταδικαστεί.

Σύμφωνα με το Reuters, στην Orange συγκλήθηκε την Τετάρτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου.

naftemporiki.grΠροτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα