Γαλλία: Σε υψηλό 13 ετών ο πληθωρισμός

Τρίτη, 30 Νοεμβρίου 2021 10:18
UPD:10:23
REUTERS/GONZALO FUENTES

Μετά τη Γερμανία, όπου ο πληθωρισμός ξέφυγε στο 6% τον Νοέμβριο, και την Ισπανία, όπου «σκαρφάλωσε» σε υψηλό 30 ετών, τα στοιχεία από τη Γαλλία δείχνουν ότι ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε τον Νοέμβριο με τον ταχύτερο ρυθμό της τελευταίας δεκαετίας.

Τα στοιχεία για τις υψηλές τιμές καταναλωτή στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης ενισχύουν τις ανησυχίες για την επιμονή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) ότι η άνοδος του κόστους για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις θα αποδειχθεί προσωρινή.

Παρόλο που ο πληθωρισμός στη Γαλλία ήταν χαμηλότερος, στο 3,4%, ήταν ωστόσο πάνω από τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων (3,2%), παρουσιάζοντας τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση από το 2008.

Η γαλλική κυβέρνηση έχει ήδη προσπαθήσει να στηρίξει τα νοικοκυριά, περιορίζοντας τις τιμές της ενέργειας και μοιράζοντας επιταγές σε περισσότερους από 38 εκατομμύρια πολίτες.

Όμως, με την ανάκαμψη από την πανδημία να βρίσκεται ακόμη σε πρώιμα στάδια, οι γάλλοι αξιωματούχοι προτρέπουν την ΕΚΤ να μην αντιδράσει στον πληθωρισμό αυστηροποιώντας την πολιτική της.

«Αυτός ο πληθωρισμός για εμάς είναι προσωρινός, συνδέεται με την ισχυρή ζήτηση, ο ίδιος που συνδέεται με την ανάκαμψη που είναι πολύ ισχυρότερη από ό,τι περιμέναμε», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ στο Radio Notre Dame. «Αυτό που θα έβλαπτε την ανάπτυξη είναι να αλλάξουμε πολιτική, να πούμε ξαφνικά ότι ο πληθωρισμός είναι εξαιρετικά υψηλός, πρέπει να αντιδράσουμε άμεσα. Πρέπει λοιπόν να περιορίσουμε τη νομισματική πολιτική», πρόσθεσε.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα στοιχεία άλλης ανάλυσης που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη, οι καταναλωτικές δαπάνες συρρικνώθηκαν απροσδόκητα τον Οκτώβριο, εντείνοντας τις ανησυχίες για το πώς θα ανταποκριθούν τα νοικοκυριά στον υψηλότερο πληθωρισμό. Οι συνολικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 0,4% σε μηνιαία βάση με μείωση 1,8% στις δαπάνες για προϊόντα μεταποίησης.

naftemporiki.grΠροτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα