Ελληνο-Αμερικανικό Επιμελητήριο: Επιχειρηματική αποστολή στη Βόρεια Μακεδονία

Πέμπτη, 10 Μαρτίου 2022 18:44
UPD:18:53
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Του Φάνη Ζώη
f.zois@naftemporiki.gr

Eπιχειρηματική/εμπορική αποστολή από την Ελλάδα στη Βόρεια Μακεδονία, με την υποστήριξη των κυβερνήσεων των δύο κρατών και των πρεσβειών των ΗΠΑ, σε Αθήνα και Σκόπια, αντίστοιχα, διοργανώνουν το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, σε συνεργασία με το Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο της Βόρειας Μακεδονίας.

Η εμπορική αποστολή, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 21 και 22 Μαρτίου, έχει ως στόχο την ανάδειξη των επενδυτικών ευκαιριών στη γειτονική χώρα, καθώς και στην ανάπτυξη ισχυρών επιχειρηματικών δεσμών ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Βόρεια Μακεδονία.

Την πρώτη ημέρα θα γίνει αναλυτική παρουσίαση των επενδυτικών ευκαιριών και  κινήτρων σε ξένους και εγχώριους επενδυτές από ανώτερους κυβερνητικούς παράγοντες της Βόρειας Μακεδονίας και συμβούλους, ενώ τη δεύτερη θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις μεταξύ εκπροσώπων των εταιρειών από την Ελλάδα και τη Βόρεια Μακεδονία που δραστηριοποιούνται στους κλάδους της βιομηχανίας και συγκεκριμένα την αγροτεχνολογία, τα logistics, την παραγωγή, την τεχνολογία και καινοτομία, την ενέργεια, τον τουρισμό, τις κατασκευές αλλά και τις υποδομές. Αμέσως μετά θα ακολουθήσει επίσκεψη σε δύο εταιρείες από την Ελλάδα και τις ΗΠΑ που δραστηριοποιούνται στη Βόρεια Μακεδονία.

Το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο διαχρονικά αποτελεί τον παράγοντα που προωθεί και υποστηρίζει την ανάπτυξη συνεργειών ανάμεσα στο ελληνικό και τα διεθνή επιχειρηματικά οικοσυστήματα, τονίζει ο πρόεδρός του, Νικόλαος Μπακατσέλος. Στο πλαίσιο αυτό, και σε μια περίοδο όπου η έννοια της συνεργασίας και τη συνεννόησης αποτελεί ακρογωνιαία παράμετρο κοινωνικής και επιχειρηματικής βιωσιμότητας, όπως υπογραμμίζει, χαιρετίζει την εμπορική αποστολή που διοργανώνουν τα Αμερικανικά Εμπορικά Επιμελητήρια των δύο χωρών για τη δημιουργία ενός νέου οδικού χάρτη ευκαιριών και συνεργασιών.

Η συνεργασία των δύο Αμερικανικών Εμπορικών Επιμελητήριων σηματοδοτεί την προθυμία και των δύο πλευρών να διερευνήσουν αποτελεσματικές επιχειρηματικές ευκαιρίες και παράλληλα να ενισχύσουν τις μεταξύ τους οικονομικές και εμπορικές σχέσεις, αναφέρει από την πλευρά του ο Ηλίας Σπυρτούνιας, γενικός διευθυντής του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου. Καταδεικνύει επίσης, προσθέτει, τη δυναμική του δικτύου των Αμερικανικών Εμπορικών Επιμελητηρίων για την ενδυνάμωση των επιχειρήσεων και των οικονομικών σχέσεων παγκοσμίως.

Η εμπορική αποστολή στη Βόρεια Μακεδονία έπεται της διμερούς συνάντησης των δύο Επιμελητηρίων, τον περασμένο Σεπτέμβριο, στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο του "Southeast Europe Energy Forum 2021", κατά το οποίο τέθηκε το πλαίσιο συνεργασίας των δύο χωρών για εμβάθυνση των εμπορικών σχέσεων και ενίσχυση της επιχειρηματικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας.Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα