Γιούνκερ: «Ακλόνητη δέσμευση» για τη σταθερότητα της ευρωζώνης

Τρίτη, 24 Ιουλίου 2012 10:03
UPD:12:46

Την ισχυρή του δέσμευση απέναντι στο σύνολο της ευρωζώνης επιβεβαίωσε με σημερινή του ανακοίνωση ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μετά την αλλαγή της προοπτικής της Moody's για τις οικονομίες της Γερμανίας, της Ολλανδίας και του Λουξεμβούργου.

Την ισχυρή του δέσμευση απέναντι στο σύνολο της ευρωζώνης επιβεβαίωσε με σημερινή του ανακοίνωση ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μετά την αλλαγή της προοπτικής της Moody's για τις οικονομίες της Γερμανίας, της Ολλανδίας και του Λουξεμβούργου.

«Λαμβάνουμε υπ’ όψιν την απόφαση πιστοληπτικής αξιολόγησης της Moody’s, με την οποία επιβεβαιώνει την πολύ ισχυρή πιστοληπτική ικανότητα που απολαμβάνουν ορισμένα κράτη μέλη και η οποία βασίζεται στα υγιή θεμελιώδη οικονομικά στοιχεία που εξακολουθούν να παρουσιάζουν οι συγκεκριμένες και άλλες χώρες της ευρωζώνης», αναφέρει η ανακοίνωση.

«Με αυτά τα δεδομένα, επιβεβαιώνουμε την ακλόνητη δέσμευσή μας να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα της ευρωζώνης ως σύνολο», υπογράμμισε ο κορυφαίος Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Υποβάθμιση προοπτικής των «ισχυρών» της ευρωζώνης

Σε αρνητικές υποβάθμισε η Moody's τις προοπτικές για τις οικονομίες της Γερμανίας, της Ολλανδίας και του Λουξεμβούργου, κάτι που συνιστά το πρώτο βήμα προς ενδεχόμενη υποβάθμιση του αξιόχρεού τους.

Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, οι χώρες αυτές, που διαθέτουν την κορυφαία πιστοληπτική αξιολόγηση ΑΑΑ, είναι σε κίνδυνο λόγω των ευρύτερων προβλημάτων της Ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένου του ενδεχομένου εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Η Moody's επικαλείται ακόμη την «αυξανόμενη πιθανότητα» να χρειαστεί στήριξη για ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία. «Δεδομένης της μεγαλύτερης δυνατότητας απορρόφησης του κόστους που συνδέεται με μια τέτοια στήριξη, αυτό το βάρος, πιθανότατα θα πέσει κυρίως στις χώρες της Ευρωζώνης με την καλύτερη αξιολόγηση, αν η Ευρωζώνη πρόκειτιαι να διατηρηθεί στη σημερινή της μορφή» προστίθεται στην ανακοίνωση του οίκου.

Ειδικότερα για τη χώρα μας, η Moody's θεωρεί πως ο κίνδυνος εξόδου από το ευρώ έχει αυξηθεί, ενώ επισημαίνει πως ενδεχόμενη έξοδος θα συνιστούσε απειλή για το ευρώ.

Εξάλλου, μετά την υποβάθμιση της προοπτικής της γερμανικής οικονομίας σε αρνητική το υπουργείο Οικονομικών της χώρας παρατήρησε ότι η Γερμανία θα συνεχίσει να λειτουργεί ως άγκυρα σταθερότητας στη ζώνη του ευρώ http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2213583 .

«Η Γερμανία θα κάνει τα πάντα με τους εταίρους της για να ξεπεραστεί το συντομότερο δυνατό η ευρωπαϊκή κρίση χρέους», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα