Υποβάθμιση της Ιταλίας από Moody΄s

Παρασκευή, 13 Ιουλίου 2012 05:59
UPD:17:48

Στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ιταλίας κατά δύο βαθμίδες, από Α3 σε Baa2, προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Moody΄s, διατηρώντας τις αρνητικές προοπτικές.

Ο οίκος εκτιμά ότι «η Ιταλία είναι πιο πιθανό να βιώσει μια απότομη αύξηση του κόστους χρηματοδότησης ή να χάσει την πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίων, λόγω της εύθραυστης εμπιστοσύνης των αγορών και του κινδύνου ''μόλυνσης'' από την Ελλάδα και την Ισπανία».

Σύμφωνα με τη Moody΄s, οι βραχυπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές της Ιταλίας έχουν επιδεινωθεί, ενώ συνθήκες όπως η αύξηση της ανεργίας, εμποδίζουν την χώρα να εκπληρώσει τους στόχους της για μείωση των ελλειμμάτων που δημιουργούν τον κίνδυνο η χώρα να μην μπορεί πλέον να «τύχει χρηματοδότησης από τις χρηματοπιστωτικές αγορές».

O οίκος προειδοποιεί ότι η πιστοληπτική ικανότητα της Ιταλίας μπορεί να υποβαθμιστεί περαιτέρω σε περίπτωση που επιδεινωθούν σημαντικά οι προοπτικές της οικονομίας ή εμφανιστούν δυσκολίες στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.

«Εάν δυσκολέψει ακόμα περισσότερο η πρόσβαση της Ιταλίας στις χρηματαγορές και αναγκαστεί η χώρα να ζητήσει εξωτερική βοήθεια, τότε η αξιολόγηση της χώρας θα μεταφερθεί σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα», σημειώνει η Moody's.

Παράλληλα, εκτιμά ότι το ιταλικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί περαιτέρω κατά 2% στο τρέχον έτος, καθιστώντας δύσκολη την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων της χώρας.

Χθες, ο επικεφαλής του συνδέσμου βιομηχάνων της Ιταλίας, Τζόρτζιο Σκουίντσι, προέβλεψε συρρίκνωση του ΑΕΠ τουλάχιστον κατά 2,4% για φέτος. Παρ΄ όλα αυτά, η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών, Μαρία Φέκτερ, δήλωσε ότι δεν αναμένει από την Ιταλία να προσφύγει στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς διάσωσης αυτή τη στιγμή.

Την ίδια ώρα, η στατιστική υπηρεσία της χώρας, ISTAT, προειδοποίησε ότι θα σταματήσει να δημοσιεύει στατιστικά για την ιταλική οικονομία από τον επόμενο Ιανουάριο, καθώς έχει πληγεί από τις περικοπές των κυβερνητικών δαπανών.

Ανοδικά οι ιταλικές αποδόσεις

Ανοδικές τάσεις επικρατούν, όπως ήταν αναμενόμενο, στις αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων, στον απόηχο της υποβάθμισης του αξιόχρεου της Ιταλίας.

Στη διάρκεια των πρωϊνών συναλλαγών της δευτερογενούς αγοράς η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου διαμορφωνόταν σε 6,013% έναντι 5,897% χθες.

Ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας προχώρησε στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ιταλίας στο Baa2 από Α3, επικαλούμενος την κατάσταση που επικρατεί στην ευρωζώνη και τον κίνδυνο «μόλυνσης» από Ισπανία και Ελλάδα.

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα