Διαπραγματεύσεις με τρόικα: Την Τρίτη στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο

Κυριακή, 07 Ιουλίου 2013 13:55
UPD:20:01
REUTERS/JOHN KOLESIDIS

Ο υπουργός Οικονομικών και οι επικεφαλής της τρόικας, αναχωρούν στις 17.00 για τις Βρυξέλλες και τις συνεδριάσεις, αύριο και μεθαύριο, του Eurogroup και του Ecofin, αντίστοιχα.

Αισιόδοξος ότι «αύριο το βράδυ θα έχουμε συμφωνία», εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τους επικεφαλής της τρόικας.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, ο οποίος έκανε λόγο για πολύ σημαντική πρόοδο. «Ελπίζω», είπε, «να καταλήξουμε αύριο πριν από το Eurogroup».

Ο υπουργός Οικονομικών και οι επικεφαλής της τρόικας, αναχώρησαν στις 17.00 για τις Βρυξέλλες και τις συνεδριάσεις, αύριο και μεθαύριο, του Eurogroup και του Ecofin, αντίστοιχα.

Την προσεχή Τρίτη αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή (με τη διαδικασία του επείγοντος) το πολυνομοσχέδιο με τις διατάξεις για τα προαπαιτούμενα, καθώς και αυτές για τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.

Όσον αφορά τη δόση, δεν έχει αποκλειστεί η καταβολή της να γίνει τμηματικά, ανάλογα με την υλοποίηση των προαπαιτούμενων δράσεων.

Σύμφωνα με κορυφαία στελέχη του υπουργείου Οικονομικών που επικαλείται το ΑΜΠΕ, παραμένουν ακόμη ανοικτά ζητήματα, τα οποία θα συζητηθούν αύριο το πρωί στο Euro Working Group, προκειμένου, στη συνέχεια, στο Eurogroup, να παρουσιαστούν, έστω και στην αρχική μορφή τους, τα δύο κείμενα του επικαιροποιημένου Μνημονίου (MoU και MEFP) και να ληφθεί η «πολιτική απόφαση» για την έγκριση της δόσης των 8,1 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα όπως είπαν, συμφωνία με την τρόικα επήλθε στα εξής:

  • Δεν θα επιβληθεί η εισφορά 0,2% στον τζίρο των επιχειρήσεων υπέρ του ΟΑΕΕ. Η ελληνική πλευρά είχε προτείνει ως ισοδύναμο μέτρο την κατάργηση των εξαιρέσεων και τη διεύρυνση της βάσης ασφάλισης στον ΟΑΕΕ (π.χ. με επιχειρήσεις σε περιοχές της χώρας, που τώρα καταβάλλουν εισφορές στον ΟΓΑ).
  • Δεν θα μειωθούν οι συντάξεις των απόστρατων, οι οποίες θα συνεχίσουν να καταβάλλονται με βάση το παλαιό μισθολόγιο (σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, δεν θα μειωθούν περαιτέρω οι μισθοί των εν ενεργεία στρατιωτικών). Οι απώλειες των εσόδων 250 εκατ. ευρώ από το σκέλος των συντάξεων των απόστρατων, αναμένεται να αντισταθμιστούν εν μέρει (κατά 100 εκατ. ευρώ) από τη μείωση των εξοπλισμών από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
  • Ο νέος ενιαίος φόρος στα ακίνητα θα εισπράττεται από τον Φεβρουάριο 2014 από τις Εφορίες και όχι μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Η τρόικα πείστηκε για την ικανότητα του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.
  • Συμφωνία φαίνεται να υπάρχει και στο ζήτημα τη κινητικότητας στο Δημόσιο, όπως, άλλωστε, επισήμαναν από χθες και τα στελέχη του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.


Στον αντίποδα, ανοικτό, μεταξύ άλλων, παραμένει το ζήτημα της πιλοτικής μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση, από το 23% στο 13%. Σύμφωνα με τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, «η συζήτηση για τον ΦΠΑ συνεχίζεται, υπάρχει πρόοδος, δεν έχουμε κλείσει ακόμη». Η ελληνική πλευρά έχει προτείνει, οι απώλειες εσόδων 200 εκατ. ευρώ από τη μείωση του ΦΠΑ να καλυφθούν από εναλλακτικά μέτρα (όπως, η επιβολή από το 2013 του φόρου πολυτελείας σε ΙΧ, σκάφη, κ.λπ.).

 

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα