Επτά αλλαγές «μαλακώνουν» τον ενιαίο φόρο στα ακίνητα

Νέο σχέδιο με στόχο να αμβλυνθούν οι αντιδράσεις
Τετάρτη, 25 Σεπτεμβρίου 2013 07:00
UPD:09:44
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Η κυβέρνηση θέλει να πάει με ενιαία γραμμή στη διαπραγμάτευση με την τρόικα, της οποίας το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο ποσό που θα εισπραχθεί και στο πώς θα εισπραχθεί.

Σε επτά βελτιώσεις στο σχέδιο για το νέο Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, ο οποίος θα επιβληθεί από το 2014 με στόχο να αποφέρει στα δημόσια ταμεία τουλάχιστον 2,9 δισ. ευρώ, προχώρησε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να αμβλύνει τις αντιδράσεις τόσο εντός όσο και εκτός κυβερνητικού σχήματος.

Το νέο σχέδιο βρίσκεται ήδη στα χέρια των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, καθώς σήμερα συνεδριάζει στην Ιπποκράτους το αρμόδιο όργανο του κόμματος για να εξετάσει την πρόταση του υπουργείου Οικονομικών και να αποφανθεί.

Το οικονομικό επιτελείο επιθυμεί να αποφύγει τις αναταράξεις τουλάχιστον εντός της κυβέρνησης και γι’ αυτό δέχθηκε ορισμένες από τις προτάσεις που υπέβαλαν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ώστε ο φόρος να καταστεί δικαιότερος και κυρίως να αποφευχθεί η υπέρμετρη επιβάρυνση της μικρής και μεσαίας ιδιοκτησίας.

Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση θέλει να πάει με ενιαία γραμμή στη διαπραγμάτευση με την τρόικα, της οποίας άλλωστε το ενδιαφέρον επικεντρώνεται αποκλειστικά και μόνο στο ποσό που θα εισπραχθεί και κυρίως εάν θα ανταποκριθεί στο έργο της η νέα υπηρεσία που θα συσταθεί και θα αναλάβει το ρόλο που έχει σήμερα η ΔΕΗ η οποία εισπράττει το «χαράτσι»!

Οι αλλαγές

Το νέο σχέδιο που απέστειλε το οικονομικό επιτελείο στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ περιλαμβάνει βελτιώσεις στη φορολόγηση των οικοπέδων, μικρές παρεμβάσεις στα αγροτεμάχια, αλλά καμία αλλαγή στη φορολόγηση των κατοικιών. Συγκεκριμένα:

Οικόπεδα

  • με 25 αντί 20 κλιμάκιων θα γίνεται ο υπολογισμός του φόρου
  • μειωμένοι θα είναι οι συντελεστές στα πρώτα 10 κλιμάκια
  • σε 0,02 ευρώ αντί 0,4 ευρώ ο πρώτος συντελεστής (για μοναδιαία αξία 0,01- 2 ευρώ/τ.μ.)
  • αυξάνονται οι συντελεστές από το 11ο έως το 25ο κλιμάκιο
  • πολλαπλάσιος των 4 ευρώ (ο προηγούμενος ανώτατος συντελεστής) ο νέος ανώτατος συντελεστής.

Αγροτεμάχια

  • καθορίζεται νέα κλιμάκωση στο Συντελεστή Πρόσοψης (1,2 σύμφωνα με το προηγούμενο σχέδιο): 1,2 για εθνική οδό, 1,1 για επαρχιακή οδό και 1 για αγροτική οδό  

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι για νομοτεχνικούς λόγους αναμένεται να γίνει διόρθωση και ο Συντελεστής θα εφαρμόζεται όπου υπάρχει πρόσοψη και όχι πρόσβαση.

  • δεν θα υπάρχει καμία αλλαγή στο Συντελεστή Κατοικίας (5)

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι με βάση το εν λόγω σχέδιο λαμβάνεται ειδική μέριμνα  για άτομα τα οποία βρίσκονται σε οικονομική δυσπραγία και αδυνατούν να πληρώσουν το φόρο, ειδικά αν αυτός είναι ιδιαίτερα υψηλός σε σχέση με το εισόδημά τους.

Παράταση προθεσμίας

Την παράταση της προθεσμίας που έχει δοθεί και λήγει αύριο, 26 Σεπτεμβρίου, για την προσκόμιση από χιλιάδες φορολογούμενους των παραστατικών που υπέβαλαν με τη φορολογική τους δήλωση, ώστε να καταφέρουν οι εφορίες να προχωρήσουν στην εκκαθάρισή τους, σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο, λόγω της 48ωρης απεργίας χθες και σήμερα που έχουν κηρύξει ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ.

Αλλωστε ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρης, κατά την προσφιλή του τακτική, μέσω του twitter, ενημέρωσε την κοινή γνώμη ότι λόγω των χθεσινών και σημερινών απεργιακών κινητοποιήσεων η καταληκτική ημερομηνία, για την κατάθεση στις εφορίες των δικαιολογητικών που εκπνέει στις 26 Σεπτεμβρίου, θα παραταθεί.

Θα πρέπει πάντως να αναφερθεί ότι, με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, από τους περίπου 340.788 φορολογουμένους που έχουν κληθεί να προσκομίσουν ή να αποστείλουν τα δικαιολογητικά τους, έχουν προσέλθει και έχουν καταθέσει τα σχετικά έγγραφα οι 121.404, δηλαδή μόλις το 36% του συνόλου.

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι τα στελέχη του υπουργείου λαμβάνουν υπόψη τους μόνο τους φορολογούμενους που προσήλθαν στις αρμόδιες εφορίες και κατέθεσαν τα παραστατικά που τους ζητήθηκαν και όχι όσους απέστειλαν με το ταχυδρομείο τα στοιχεία (που αποτελούν και την πλειοψηφία). 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΡΟΣ - gkouros@naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα