Περαιτέρω βοήθεια υπό όρους υπόσχεται ο Σόιμπλε

Σάββατο, 11 Ιανουαρίου 2014 13:58
UPD:15:14
REUTERS/THOMAS PETER

Περαιτέρω οικονομική στήριξη υπόσχεται στην Ελλάδα ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, εάν η χώρα τηρήσει τις συμφωνίες και συνεχίσει την πορεία των μεταρρυθμίσεων.

«Εάν μέχρι το τέλος του 2015 η Αθήνα έχει ανταποκριθεί σε όλες της τις δεσμεύσεις και έχει επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό της και προκύψει ανάγκη περαιτέρω χρηματοδότησης, εμείς είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε ακόμη κάτι», τονίζει σε συνέντευξή του στην Rheinische Post ο γερμανός ΥΠΟΙΚ.

Σε μια τέτοια περίπτωση θα πρόκειται «για ένα πολύ μικρότερο ποσό σε σχέση με την μέχρι τώρα δανειακή βοήθεια», διευκρινίζει ο κ. Σόιμπλε για να προσθέσει σε άλλο σημείο: «Το εάν αυτό είναι αναγκαίο θα το δούμε στα μέσα του χρόνου. Αυτό που θα πρέπει να κάνει τώρα η Ελλάδα είναι να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της».

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε παραδέχεται, πάντως, ότι η Αθήνα έχει σημειώσει εντυπωσιακή πρόοδο στις προσπάθειές της για την υπέρβαση της κρίσης.

«Κανείς δεν αμφισβητεί ότι η Ελλάδα έχει κάνεις σαφείς προόδους, περισσότερες από ό,τι πίστευαν πολλοί πως μπορεί να κάνει», επισημαίνει ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός, ωστόσο στην ίδια πρόταση διευκρινίζει ότι οι Έλληνες «πρέπει να συνεχίσουν τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να τηρήσουν τα συμφωνηθέντα».

Αναφερόμενος στις ελληνικές επιδιώξεις για απομάκρυνση του ΔΝΤ από την τρόικα, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι κάτι περισσότερο από σαφής: «Δεν έχει κανένα νόημα να καθιστούν το ΔΝΤ υπεύθυνο για τα κοινωνικά προβλήματα της χώρας ή να επιδιώκουν να διώξουν το ΔΝΤ από την τρόικα».

Πηγή: Deutsche Welle

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα