Αντ. Σαμαράς: Δεν χρειαζόμαστε τρίτο πακέτο βοήθειας

Κυριακή, 09 Φεβρουαρίου 2014 20:55
UPD:22:49
EPA/PATRICK SEEGER

«Δεν χρειαζόμαστε κανένα καινούργιο, τρίτο πακέτο βοήθειας», ανέφερε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε συνέντευξή του που θα δημοσιευθεί στη γερμανική Bild τη Δευτέρα, συμπληρώνοντας πως δεν έχει πληροφόρηση βάσει της οποίας ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πράγματι προετοιμάζει ένα τρίτο πακέτο.

Όπως είπε, Οι δηλώσεις που έκανε ο γερμανός ΥΠΟΙΚ την περασμένη εβδομάδα «ήταν θετικές, ήταν αναγνώριση της προόδου που έχουμε κάνει».

Σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά, οι στόχοι του τρέχοντος προγράμματος επιτυγχάνονται. «Φυσικά», πρόσθεσε, και σε αυτό το πρόγραμμα υπάρχουν χρηματοδοτικά εργαλεία που δεν έχουν ενεργοποιηθεί. Είμαστε σε συζητήσεις με τους εταίρους μας για το πώς θα αντικατασταθούν. Αλλά αυτό είναι κάτι το εντελώς διαφορετικό». 

«Υπάρχει επίσης η συμφωνία με την Ε.Ε., ότι σε περίπτωση που φτάσουμε στους στόχους μας όπως το πρωτογενές πλεόνασμα θα μπορούμε να υπολογίζουμε με ελάφρυνση του χρέους μέσω επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής και χαμηλότερους τόκους. Αλλά όλα αυτά είναι δυνατότητες που έχουν προβλεφθεί στο τρέχον πρόγραμμα», εξήγησε ο Πρωθυπουργός.

Αναφορικά με την πρόοδο στον τομέα των μεταρρυθμίσεων ο κ. Σαμαράς απέκρουσε τον ισχυρισμό ότι προχωρούν με πολύ αργό ρυθμό. «Μόνο μέσα στο 2013 εφαρμόσαμε το μεγαλύτερο τμήμα των διαθρωτικών μεταρρυθμίσεων που αντιστοιχεί στο 76% του στόχου. Με βάση αυτό το ποσοστό δεν βλέπω σοβαρές καθυστερήσεις», είπε.

«Για μένα», συνέχισε, «ένα είναι σημαντικό. Όταν αρχές της θητείας μου σας έδωσα την πρώτη συνέντευξη για πολλούς το ποτήρι ήταν μισοάδειο, τώρα είναι μισογεμάτο».

Ο Πρωθυπουργός υποστήριξε ακόμη ότι στην οικονομία πολλά εξαρτώνται από τη ψυχολογία. «Μπορούμε να πούμε ήδη ότι οι επενδύσεις επιστρέφουν, ότι μεγάλες πολυεθνικές έχουν ήδη κάνει επενδύσεις ή ότι εξήγγειλαν συγκριμένα σχέδια. Πέρυσι σημειώθηκε ρεκόρ στον αριθμό των τουριστών και φέτος περιμένουμε ένα νέο ρεκόρ», συμπλήρωσε.

Σχετικά με τους στόχους της ελληνικής προεδρίας της Ε.Ε. ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι «πρέπει να ενισχύσουμε την ανάπτυξη της οικονομίας και να σταθεροποιήσουμε περαιτέρω την νομισματική ένωση ώστε να εμποδίσουμε μελλοντικές κρίσεις».

«Η προεδρία στην Ε.Ε.», είπε, «μας δίνει επιπλέον δύναμη για να καταφέρουμε το ελληνικό "come back". Αισθανόμαστε περηφάνια που βρισκόμαστε σε μια τέτοια φάση στην προεδρία της Ε.Ε.».

Από την πλευρά του ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε διαπιστώνει καθυστερήσεις στο ρυθμό υλοποίησης του προγράμματος και εκτιμά ότι για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού θα χρειαστεί περιορισμένη χρηματοδότηση.

«Κατά την έγκριση του δεύτερου χρηματοδοτικού προγράμματος συμφωνήσαμε ότι στο τέλος της διάρκειάς του, τέλος του 2014, εάν υπάρχει χρηματοδοτικό κενό, που υποθέτω ότι υπάρχει, είμαστε διατεθειμένοι να το καλύψουμε με τη λήψη κι άλλων μέτρων, υπό τον όρο ότι η Ελλάδα μέχρι τότε θα εφαρμόσει τα προαπαιτούμενα- και υπάρχουν μερικά ακόμη να κάνει στον τομέα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», ανέφερε ο κ. Σόιμπλε, μιλώντας στη γερμανική τηλεόραση ARD.

Όπως είπε, η Ελλάδα δεν έχει εφαρμόσει αυτά που θεωρεί αναγκαία η τρόικα.

Απαντώντας σε ερώτηση εάν «βλέπει» νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών ήταν κατηγορηματικός: «Δεν βλέπω κούρεμα χρέους. Εδώ συμφωνώ πλήρως με τον έλληνα συνάδελφό μου Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος παρεμπιπτόντως είναι ένας καλός υπουργός Οικονομικών».

«Θα έχουμε πιθανόν μια περιορισμένη χρηματοδοτική ανάγκη, αλλά ένα κούρεμα χρέους, όπως το κάναμε πριν από δύο χρόνια, δεν θα υπάρξει άλλη μια φορά», πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά ωστόσο το ενδεχόμενο επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των ελληνικών δανείων, το οποίο ο δημοσιογράφος υπενθύμισε ότι ζητά ο κ. Στουρνάρας, ο κ. Σόιμπλε σημείωσε ότι αυτό θα ήταν ένα από τα στοιχεία ενός χρηματοδοτικού προγράμματος - επιμήκυνση ή ελάφρυνση επιτοκίων.

«Αυτό θα πρέπει να συζητηθεί στο μέσο του έτους. Για αυτό - ο κ. Στουρνάρας είπε ότι δεν χρειάζεται πρόγραμμα, αλλά κάτι τέτοιο το θεωρεί απαραίτητο. Σε αυτό επί της ουσίας δεν απέχουμε πολύ», κατέληξε.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Deutsche Welle

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα