Χρεωμένη για πάντα θα είναι η πλειονότητα των Σουηδών με στεγαστικό

Πέμπτη, 08 Μαΐου 2014 00:31
UPD:00:41

Κατά μέσον όρο, ένας Σουηδός που έχει ένα στεγαστικό δάνειο να εξοφλήσει είναι αντιμέτωπος με ένα χρέος που είναι 3,7 φορές υψηλότερο από τα ετήσια εισοδήματά του.

Η πλειονότητα των Σουηδών που έχει πάρει στεγαστικό δάνειο είναι καταδικασμένη να μην καταφέρει να το εξοφλήσει πριν πεθάνει σύμφωνα με έρευνα που δόθηκε την Τετάρτη στη δημοσιότητα από την κεντρική τράπεζα της χώρας.

Με τη βοήθεια των τραπεζών της χώρας η Τράπεζα της Σουηδίας συνέκρινε τα εισοδήματα και την καταβολή των δόσεων των δανείων σχεδόν 4 εκατομμυρίων ανθρώπων, δηλαδή του 52% του συνόλου των ενηλίκων πολιτών της χώρας μεταξύ του 2010 και του 2013.

Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε ήταν ότι το 25% από αυτούς έχει ένα χρέος που αυξάνεται από χρονιά σε χρονιά και το 15% ένα χρέος που παραμένει σταθερό.

Το υπόλοιπο 60% εξοφλεί το χρέος του με συνολικά πολύ αργό ρυθμό.

«Αν συνεχίσουν να μειώνουν το χρέος τους με τον ίδιο ρυθμό, κατά μέσον όρο θα απαλλαγούν από αυτό σε περίπου 100 χρόνια», υπολόγισαν δύο οικονομολόγοι του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος της Σουηδίας, ο Τζέικομπ Βίνστραντ και ο Ντιλάν Ελτσέρ.

Κατά μέσον όρο, ένας Σουηδός που έχει ένα στεγαστικό δάνειο να εξοφλήσει είναι αντιμέτωπος με ένα χρέος που είναι 3,7 φορές υψηλότερο από τα ετήσια εισοδήματά του.

Επίσης, όσο χαμηλότερα είναι τα εισοδήματά του, τόσο πιο πολύ αυξάνεται αυτή η αναλογία, με το χρέος να είναι 4 φορές υψηλότερο για το 10% των πιο φτωχών νοικοκυριών.

Πέραν των στεγαστικών δανείων, τα οποία αποτελούν το 95% των χρεών τους, οι Σουηδοί δανείζονται λίγο.

Τον Ιανουάριο ο τιμηθείς με Νόμπελ Οικονομίας το 2008 Πολ Κρούγκμαν είπε ότι η Σουηδία έχει «μάλλον» μια φούσκα. Ωστόσο άλλοι οικονομολόγοι υποστηρίζουν το αντίθετο και υπογραμμίζουν ότι τα σουηδικά νοικοκυριά έχουν αποταμιεύσεις και μια υψηλή κληρονομιά εκτός των ακινήτων και ότι η αύξηση των τιμών ερμηνεύεται από την ανεπάρκεια των κατασκευών.

Πηγή: ΑΜΠΕΠροτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα