ΒΕΑ: Μόνο το 40% των επαγγελματιών μπορούν να καταβάλουν εισφορές

Τρίτη, 17 Ιουνίου 2014 16:44
UPD:16:46
REUTERS/DANISH SIDDIQUI

Σύμφωνα με το ΒΕΑ θα πρέπει να υπάρξει αλλαγή στον τρόπο ρύθμισης οφειλών, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξουν νέα «λουκέτα» μικρομεσαίες επιχειρήσεων.

Ιδιαίτερα δύσκολη εμφανίζεται η κατάσταση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, όπως τονίζει το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΒΕΑ), υπογραμμίζοντας ότι βάσει των στοιχείων που υπάρχουν μόνο το 40% των ελευθέρων επαγγελματιών μπορούν να πληρώσουν τις εισφορές τους σε μηνιαία βάση.

Σύμφωνα με το ΒΕΑ θα πρέπει να υπάρξει αλλαγή στον τρόπο ρύθμισης οφειλών, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξουν νέα «λουκέτα» μικρομεσαίες επιχειρήσεων.

«Η νέα ρύθμιση θα πρέπει να είναι ρεαλιστική και να ανταποκρίνεται στη οικονομική δυνατότητα του επαγγελματοβιοτέχνη σήμερα. Στόχος της πολιτείας θα πρέπει να είναι η διευκόλυνση της αποπληρωμής, έτσι ώστε να μην χαθούν τελικά έσοδα για τα ασφαλιστικά ταμεία και φαλκιδευτεί η βιωσιμότητά τους, η αποφυγή νέων λουκέτων λόγω έλλειψης ρευστότητας, αλλά και να μη δημιουργηθεί μια τεράστια δεξαμενή εκατοντάδων ανασφάλιστων ελευθέρων επαγγελματιών τα επόμενα χρόνια», τόνισε ο πρόεδρος του ΒΕΑ Παύλος Ραβάνης.

Προκειμένου να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα των μικρομεσαίες επιχειρήσεων που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές το Επιμελητήριο προτείνει τα ακόλουθα:

  • Κεφαλαιοποίηση (πάγωμα) των παλαιών οφειλών και παροχή στον οφειλέτη τη δυνατότητα αποπληρωμής μετά το 2014. Με την κεφαλαιοποίηση θα παρέχεται η δυνατότητα στον ασφαλισμένο, τουλάχιστον για την περίοδο 2013-2014, να πληρώνει μόνο τις τρέχουσες εισφορές του. Με αυτόν τον τρόπο οι ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ θα μπορούν να συνεχίσουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα και παράλληλα να διατηρήσουν το δικαίωμα στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τόσο για τους ίδιους όσο και για τα έμμεσα ασφαλισμένα μέλη της οικογένειας τους.
  • Να μην αποκλειστούν επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί σε προηγούμενες ρυθμίσεις και κυρίως αυτές που ήταν συνεπείς.
  • Να καθιερωθούν μικρές σε ύψος δόσεις και να αυξηθεί ο αριθμός των δόσεων προκειμένου να καταστεί δυνατή η αποπληρωμή των χρεών από μεγαλύτερο αριθμό επιχειρήσεων.

 

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα