Γερμανία: Αντιφατικά μηνύματα για το καταναλωτικό κλίμα

Τετάρτη, 05 Νοεμβρίου 2014 09:45
UPD:09:50
REUTERS/THOMAS PETER

Ενώ τον Αύγουστο ο τζίρος του λιανικού εμπορίου κινούνταν ανοδικά, τον Σεπτέμβριο παρουσίασε απροσδόκητα μείωση κατά 3,2%.

Άκρως αντιφατική είναι η εικόνα για την καταναλωτική εμπιστοσύνη στη Γερμανία. Ενώ η Εταιρεία Έρευνας Αγοράς GfK κάνει λόγο για ενίσχυση του καταναλωτικού κλίματος στη χώρα, τα νέα στατιστικά στοιχεία δείχνουν μείωση του τζίρου του λιανικού εμπορίου.

Συγκεκριμένα, ενώ τον Αύγουστο ο τζίρος του λιανικού εμπορίου κινούνταν ανοδικά, τον Σεπτέμβριο παρουσίασε απροσδόκητα μείωση κατά 3,2%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων επτά ετών. Στο προοίμιο οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούσαν ότι η μείωση δεν θα ξεπερνούσε τη μια ποσοστιαία μονάδα.

Για συνήθεις διακυμάνσεις κάνει λόγο παρ’ όλα αυτά ο οικονομολόγος της Allianz Ρολφ Σνάιντερ: «Υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί λόγοι για αυτές τις διακυμάνσεις. Μπορεί να οφείλεται στις καιρικές συνθήκες, ενώ σημαντικό ρόλο παίζει και η περίοδος των διακοπών. Αυτή τη χρονιά οι σχολικές διακοπές ξεκίνησαν αργά σε πολλά κρατίδια».

Έτσι, για παράδειγμα, ο φετινός Σεπτέμβριος είχε μια παραπάνω εργάσιμη μέρα σε σύγκριση με πέρυσι, εντούτοις είχε και περισσότερες αργίες. Παράλληλα, ο εμπορικός σύνδεσμος HDE αποδίδει τη μείωση των πωλήσεων σε είδη ένδυσης και υπόδησης στις καιρικές συνθήκες.

Πτωτικές τάσεις στο λιανικό εμπόριο

Το μερίδιο του λιανικού εμπορίου στο σύνολο της ιδιωτικής κατανάλωσης στη Γερμανία παρουσιάζει εδώ και χρόνια πτωτικές τάσεις και ανέρχεται μόλις στο 40%. Εδώ θα πρέπει να γίνει και η εξής διαφοροποίηση: η αγορά αυτοκινήτου ή σπιτιού, η αγορά ενός κινητού τηλεφώνου ή ενός βίντεο από το ίντερνετ, δεν συγκαταλέγονται βέβαια στον τζίρο του λιανικού εμπορίου.

«Από την πορεία του λιανικού εμπορίου δεν μπορεί κανείς να αντλεί συμπεράσματα για την συνολική εξέλιξη της ιδιωτικής κατανάλωσης. Στο λιανικό εμπόριο συντελούνται μεγάλες δομικές αλλαγές και ως εκ τούτου η αξιολόγηση των στοιχείων ορισμένων μηνών δεν μπορεί να οδηγήσει σε ασφαλή συμπεράσματα για γενικότερες τάσεις στο πεδίο της κατανάλωσης».

Το e-commerce πάντως, το ηλεκτρονικό εμπόριο, δεν θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με τους ίδιους, γοργούς ρυθμούς και στο προσεχές μέλλον, εκτιμούν εκπρόσωποι του κλάδου, οι οποίοι κάνουν μάλιστα λόγο για κορεσμό της αγοράς.

Αύξηση του πραγματικού εισοδήματος

Η Εταιρεία Έρευνας Αγοράς GfK επιμένει στις εκτιμήσεις της περασμένης εβδομάδας, υποστηρίζοντας ότι δεν συντρέχουν λόγοι να τις αναθεωρήσει. Όπως εξηγεί ο εκπρόσωπός της, Ρολφ Μπουρκλ, μετά την επιδείνωση του καταναλωτικού κλίματος το καλοκαίρι, η κατάσταση έχει βελτιωθεί εν τω μεταξύ αισθητά.

«Τόσο οι προσδοκίες για αύξηση των εισοδημάτων όσο και οι καταναλωτικές τάσεις έχουν ενισχυθεί και παραμένουν σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα. Σε αυτά αντικατοπτρίζονται οι εξαιρετικές συνθήκες που προσφέρει η Γερμανία: μια σταθερή αγορά εργασίας, ενίσχυση της απασχόλησης, ρεκόρ απασχολούμενων. Σε εποχές χαμηλού πληθωρισμού όλα αυτά επηρεάζουν θετικά την αγοραστική δύναμη και την πορεία του πραγματικού εισοδήματος. Η τιμή του πετρελαίου υποχωρεί και αυτό λειτουργεί σαν ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα. Το βλέπει κανείς στα πρατήρια καυσίμων, οι τιμές έχουν πέσει», προσθέτει ο Μπουρκλ.

Πηγή: Deutsche Welle

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα