ΥΠΟΙΚ προς Τσίπρα: Δύο περιορισμοί στην έκδοση εντόκων τον Μάρτιο

Δευτέρα, 12 Ιανουαρίου 2015 07:52
UPD:09:10
REUTERS/ALKIS KONSTANTINIDIS

Κατά το υπουργείο Οικονομικών, το δεύτερο σημαντικό βήμα συνεννόησης με την πλευρά των δανειστών είναι η αίτηση για παράταση και η προσπάθεια κλεισίματος της αξιολόγησης το νωρίτερο δυνατό.

Δύο περιορισμούς αναφορικά με την έκδοση εντόκων γραμματίων υπενθυμίζει στον ΣΥΡΙΖΑ το υπουργείο Οικονομικών, με αφορμή συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στη Real News, στην οποία αναφέρει ότι η επόμενη κυβέρνηση θα πληρώσει κανονικά τα ομόλογα που λήγουν τον Μάρτιο.

Το ΥΠΟΙΚ υπενθυμίζει, πρώτον πως το ελληνικό Δημόσιο σε συνεννόηση με τους δανειστές του έχει τη δυνατότητα έκδοσης εντόκων γραμματίων συνολικού ποσού το πολύ έως 15 δισ. ευρώ και πως το ποσό αυτό «έχει ήδη καλυφθεί πλήρως από το Δεκέμβριο».

«Κατά συνέπεια», συμπληρώνει, «η έκδοση περαιτέρω εντόκων για τις χρηματοδοτικές ανάγκες του πρώτου τριμήνου δεν αποτελεί πράξη ρουτίνας.  Απαιτείται η σύμφωνη γνώμη των εταίρων και δανειστών για την υπέρβαση της συμφωνίας του ανώτατου ορίου των €15 δισ.  Απαιτείται λοιπόν ένα πρώτο αναγκαίο βήμα συνεννόησης με την πλευρά των δανειστών».

Δεύτερον, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονονομικών, θα πρέπει να υπάρξουν ενδιαφερόμενοι δανειστές του ελληνικού Δημοσίου που θα επιθυμούν να αγοράσουν τα νέα έντοκα γραμμάτια.  «Ήδη σήμερα, μέσα στο κλίμα της αβεβαιότητας που επικρατεί, κανείς θεσμικός επενδυτής – ιδιαίτερα του εξωτερικού - δεν αγοράζει έντοκα γραμμάτια του ελληνικού Δημοσίου, εκτός από τις ελληνικές τράπεζες», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.  

Το ΥΠΟΙΚ τονίζει πως επομένω θα πρέπει μετά τις εκλογές οι ελληνικές τράπεζες να διαθέτουν την απαραίτητη ρευστότητα ώστε να μπορούν να αγοράσουν έντοκα γραμμάτια, δεδομένης της αναγγελίας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι θα διακόψει τη ρευστότητα αν η χώρα δεν βρίσκεται σε πρόγραμμα, «αν δηλαδή η τότε κυβέρνηση προχωρήσει σε μονομερή καταγγελία των προηγούμενων δεσμεύσεων της χώρας».

«Οι τράπεζες θα δυσκολεύονται να έχουν την απαραίτητη ρευστότητα, άρα και να αγοράσουν έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου, αν η χώρα δεν έχει κλείσει την αξιολόγηση του υπάρχοντος Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής ή δεν έχει πάρει παράταση για να την κλείσει αργότερα, πέραν της καταληκτικής ημερομηνίας στις 28 Φεβρουαρίου», συνεχίζει. 

Κατά το υπουργείο Οικονομικών, το δεύτερο σημαντικό βήμα συνεννόησης με την πλευρά των δανειστών είναι η αίτηση για παράταση και η προσπάθεια κλεισίματος της αξιολόγησης το νωρίτερο δυνατό. 

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα