Ιρλανδία: Αξίζει να εξεταστεί η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για διεθνή διάσκεψη για το χρέος

Τετάρτη, 14 Ιανουαρίου 2015 19:07
UPD:19:16
FOSPHOTOS/Panayiotis Tzamaros

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ότι το χρέος της Ελλάδας, το οποίο ανήλθε στο 175% του ΑΕΠ της το 2014, θα μειωθεί στο 158% το 2016.

Την ύπαρξη βάσης στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ να συγκληθεί διεθνής σύνοδος ώστε να υπάρξει αναδιαπραγμάτευση του χρέους της Ελλάδας και ορισμένων ακόμη κρατών - μελών της Ευρωζώνης αναγνώρισε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ιρλανδίας Τζόαν Μπέρτον.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας έχει προτείνει να συγκληθεί μια διεθνής διάσκεψη με βάση το υπόδειγμα εκείνης του 1953 στο Λονδίνο, όταν οι χώρες της Δύσης συμφώνησαν να μειώσουν τις οφειλές της τότε Δυτικής Γερμανίας κατά 50% μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Τον περασμένο μήνα είχε καλέσει να υπάρξει μια παρόμοια «στιγμή επίδειξης αλληλεγγύης» με την Ελλάδα.

Η Μπέρτον επισήμανε πως η Ιρλανδία βρίσκεται σε πολύ διαφορετική θέση όσον αφορά το επίπεδο του χρέους της, καθώς ήδη έχει επιτύχει την επιμήκυνση του χρόνου ωρίμανσης μεγάλου μέρους των αξιογράφων της και του χρέους της, αλλά και τη μείωση των επιτοκίων των δανείων που είχε λάβει στο πλαίσιο του πακέτου στήριξης της ιρλανδικής οικονομίας από την διεθνή τρόικα των πιστωτών (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) το 2010.

Πρόσθεσε όμως ότι το Δουβλίνο θα επιδίωκε να επιτύχει περαιτέρω ελάφρυνση του ιρλανδικού κρατικού χρέους, εάν αυτή είναι εφικτή.

«Νομίζω ότι η πρόταση αυτή έχει ουσία, όπως άφησε να εννοηθεί και ο υπουργός Νούναν», τόνισε η Μπέρτον, αναφερόμενη στα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Μάικλ Νούναν είχε δηλώσει σε δημόσιους λειτουργούς και Ιρλανδούς πρεσβευτές χθες πως δεν θα απέρριπτε εντελώς την ιδέα να συζητηθεί το πρόβλημα του ελληνικού χρέους σε μια διεθνή διάσκεψη αφιερωμένη στο θέμα.

«Εάν υπάρξουν προτάσεις σε ένα ευρύτερο πλαίσιο στην Ευρωπαϊκή Ένωση να εξεταστούν ξανά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι χώρες της περιφέρειας, τότε η Ιρλανδία φυσικά θα εξετάσει την όποια περαιτέρω ελάφρυνση μπορεί να εξασφαλίσει στο πλαίσιο αυτό».

«Θα επιδιώξουμε να μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη που μπορούμε να έχουμε από τις όποιες πρωτοβουλίες αναληφθούν ευρύτερα στην ΕΕ», εξήγησε η Μπέρτον.

Αφού πλήρωσε το πιο ακριβό πρόγραμμα διάσωσης τραπεζών στην ευρωζώνη, η Ιρλανδία είχε ζητήσει τη στήριξη της ΕΕ ώστε να αναλάβει το βάρος του χρέους των πιστωτικών ιδρυμάτων της χώρας. Ο Νούναν όμως επιδιώκει πλέον την ιδιωτικοποίηση των τραπεζών εκ νέου.

Η Ιρλανδία ήταν η δεύτερη χώρα μέλος της ευρωζώνης μετά την Ελλάδα η οποία ζήτησε ένα πρόγραμμα στήριξης το 2010. Ολοκλήρωσε το πρόγραμμά της πριν από περίπου έναν χρόνο και πλέον μπορεί να δανείζεται από τις χρηματαγορές—και μάλιστα με αποδόσεις οι οποίες έχουν πέσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ότι το χρέος της Ελλάδας, το οποίο ανήλθε στο 175% του ΑΕΠ της το 2014, θα μειωθεί στο 158% το 2016.

Το χρέος της Ιρλανδίας αναμένεται να υποχωρήσει στο 106% του ΑΕΠ της το ίδιο έτος, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κομισιόν, ενώ είχε φθάσει στο αποκορύφωμά του, το 123% του ΑΕΠ της χώρας, το 2013.

Πηγή: ΑΜΠΕΠροτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα