Διόρθωση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Τετάρτη, 14 Ιανουαρίου 2015 19:28
UPD:19:32
REUTERS/PAWEL KOPCZYNSKI

Φωτογραφία αρχείου.

Με απώλειες έκλεισαν σήμερα οι ευρωπαϊκοί δείκτες, διορθώνοντας από τα υψηλά πέντε εβδομάδων που βρέθηκαν χθες, καθώς εκδηλώθηκαν ισχυρές πιέσεις από την πτώση του κλάδου ενέργειας και εμπορευμάτων.

Ειδικότερα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 υποχώρησε κατά 2,36% στις 6.388μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 1,25% στις 9.817 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε με απώλειες 1,57% στις 4.223 μονάδες.

Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 σημείωσε πτώση 1,48% στις 339 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά έχασε έως και 1,4%, εξαιτίας των πιέσεων στην βρετανική αγορά.

Στο ταμπλό, ο ενεργειακός κλάδος καταγράφει σημαντικές απώλειες, καθώς το πετρέλαιο διαμορφώνεται κοντά στα 46 δολάρια, εν μέσω εκτιμήσεων ότι τα αμερικανικά αποθέματα της προηγούμενης εβδομάδας σημείωσαν αύξηση, καθιστώντας έτσι την προσφορά σημαντικά υψηλότερη. Πάνω από 2% οι απώλειες σε BP και Royal Dutch Shell, ενώ στον κλάδο των εμπορευμάτων, οι Rio Tinto Group και BHP Billiton σημείωσαν πτώση άνω του 4%.

Στον αντίποδα, η Jeronimo Martins σημείωσε κέρδη 10%, μετά την ανακοίνωση ότι τα έσοδα του τετάρτου τριμήνου από την Πορτογαλία και την Πολωνία αυξήθηκαν σημαντικά.

Αρνητικά επιδρά στις αγορές και η επί τα χείρω αναθεώρηση των εκτιμήσεων για την οικονομική ανάπτυξη το 2015 και το 2016, από την Παγκόσμια Τράπεζα, εξαιτίας των απογοητευτικών οικονομικών προοπτικών στην Ευρωζώνη και την Ιαπωνία, οι οποίες θα αντισταθμίσουν τα οφέλη της μείωσης των τιμών του πετρελαίου.

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα