Αλλαγές στην ηγεσία του ΔΝΤ

Τετάρτη, 14 Ιανουαρίου 2015 19:44
UPD:19:46
EPA/JIM LO SCALZO

Το κτήριο του ΔΝΤ.

Το διορισμό της Κάρλα Γκράσο στη θέση της αναπληρώτριας γενικής διευθύντριας και εκτελεστικής διευθύντριας του Διεθνές Νομισματικού Ταμείου ανακοίνωσε σήμερα η γενική διευθύντριά του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΝΤ η θέση της εκτελεστικής διευθύντριας είναι καινούρια στο ΔΝΤ.

«Δημιουργήθηκε για να φέρει την εσωτερική επιχειρησιακή και διοικητική διαχείριση του Ταμείου στο επίπεδο αριστείας που απαιτεί ο μοναδικός ρόλος και οι αρμοδιότητες του οργανισμού στην ταχέως μεταβαλλόμενη παγκόσμια οικονομία» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Στη συνέχεια καταγράφονται οι «εξαιρετικές ηγετικές» ικανότητες της κυρίας Γκράσο, σημειώνοντας ότι «πραγματοποιήσαμε μια εκτενή παγκόσμια έρευνα γι' αυτή τη νέα και σημαντική θέση στο ΔΝΤ».

Η  Λαγκάρντ δήλωσε ότι «είμαι απόλυτα πεπεισμένη πως έχουμε βρει μια καταπληκτική μάνατζερ και μια ηγέτη να είναι μέρος της ομάδας μας».

Η Κάρλα Γκράσο έχει διπλή ιθαγένεια, της Βραζιλίας και της Ιταλίας, και θα αναλάβει καθήκοντα στο Ταμείο την 2η Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση η κ. Γκράσο στο νέο ρόλο της, θα επιβλέπει όλες τις διοικητικές λειτουργίες του Ταμείου, θα συντονίζει τα ζητήματα του προϋπολογισμού, των ανθρωπίνων πόρων, της τεχνολογίας, των γενικών υπηρεσιών και του εσωτερικού ελέγχου, προκειμένου να διασφαλιστεί η αποδοτική, αποτελεσματική και ολοκληρωμένη διαχείριση των λειτουργιών αυτών, που είναι ζωτικής σημασίας για τη συνολική αποτελεσματικότητα του Ταμείου. Επίσης θα επιβλέπει την ενίσχυση των ικανοτήτων και της κατάρτισης στην εργασία του ΔΝΤ.

Ακόμη στην ανακοίνωση καταγράφονται στοιχεία από την υπηρεσία της στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και συγκεκριμένα αναφέρεται ότι για 14 χρόνια εργάστηκε ως αντιπρόεδρος ανθρωπίνου δυναμικού στην εταιρεία Vale SA, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες εξόρυξης στον κόσμο». Επίσης, είχε χρηματίσει γραμματέας της υπηρεσίας κοινωνικών ασφαλίσεων της Βραζιλίας και σύμβουλος στην Παγκόσμια Τράπεζα.

Εν τω μεταξύ σε άλλη ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα το ΔΝΤ αναφέρεται ότι ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Ταμείου, Ναογιούκι Σινοχάρα, έχει κοινοποιήσει στην κυρία Λαγκάρντ την πρόθεσή του να αποχωρήσει από το ΔΝΤ και να επιστρέψει στην Ιαπωνία. Η τελευταία ημέρα της άσκησης των καθηκόντων του στο Ταμείο θα είναι η 28η Φεβρουαρίου.

Όπως επισημαίνεται, «ο κ. Σινοχάρα εντάχθηκε στο Ταμείο τον Μάρτιο του 2010, στο αποκορύφωμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης» και «μεταξύ άλλων βοήθησε για την ανασυγκρότηση των οικονομικών πόρων του ΔΝΤ».

Η Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι ο κ. Σινοχάρα βοήθησε το Ταμείο να ενισχύσει τους δεσμούς με τα κράτη μέλη, ιδίως στην Ασία, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή, προσθέτοντας ότι «διαδραμάτισε επίσης σημαντικό ρόλο στη διατήρηση και περαιτέρω ενίσχυση των παραγωγικών σχέσεων του Ταμείου με την Ιαπωνία».

Τέλος, αναφέρεται ότι το ΔΝΤ θα ξεκινήσει άμεσα (τις διαδικασίες) για την αναζήτηση του διαδόχου του.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα