Κερέ: Δεν τίθεται θέμα Grexit

Τι δηλώνει σε δύο συνεντεύξεις ο αξιωματούχος της ΕΚΤ
Παρασκευή, 16 Ιανουαρίου 2015 11:10
UPD:11:53
EPA/LUCAS DOLEGA

Το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μπενουά Κερέ.

Δεν τίθεται θέμα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, επανέλαβε το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μπενουά Κερέ.

Το διακύβευμα των ελληνικών εκλογών είναι αλλού, είπε ο Κερέ σε συνέντευξή του στη Liberation. «Είναι η σύνθεση του κοκτέιλ των μεταρρυθμίσεων που θα επιτρέψουν στην χώρα να βγει οριστικά από την κρίση και να προσαρμοστεί περαιτέρω με τις ευρωπαϊκές οικονομίες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αποφάσεις για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων την επόμενη εβδομάδα

Ο αξιωματούχος της ΕΚΤ προανήγγειλε επίσης πως στη συνεδρίασή της την επόμενη εβδομάδα η κεντρική τράπεζα θα λάβει αποφάσεις αναφορικά με το μέγεθος του σχεδιαζόμενου προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων.

«Θα λάβουμε υπ’ όψιν τις αντίστοιχες εμπειρίες της Αμερικής και της Βρετανίας, προκειμένου να καθορίσουμε το ποσό το χρέους που θα αγοράσουμε, έτσι ώστε να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη και να φέρουμε τον πληθωρισμό κοντά στα επίπεδα ελαφρώς κάτω του 2%», δήλωσε ο Κερέ στη γαλλική εφημερίδα.

«Θα πρέπει επίσης να αποφασίσουμε, αν η αγορά θα αφορά το χρέος συγκεκριμένων χωρών ή αν θα είναι εξισορροπημένη σε ολόκληρη την Ευρωζώνη», πρόσθεσε.

Προειδοποίησε επίσης πως υπάρχει αυξανόμενος κίνδυνος για παρατεταμένη αδυναμία στην ανάπτυξη και τον πληθωρισμό, με τους αντίστοιχους δείκτες να διαμορφώνονται και οι δύο στο 1%. «Η προοπτική αυτή είναι αρκετή επικίνδυνη ώστε να μας κάνει να ανησυχούμε», είπε.

Άλλο το ένα, άλλο το άλλο

«Καθόλου, καθόλου. Πρόκειται για δύο διαφορετικές συζητήσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά, σε έτερη συνέντευξη στους Irish Times, απαντώντας στην ερώτηση αν η αβεβαιότητα γύρω από τις ελληνικές εκλογές στις 25 Ιανουαρίου καθυστερεί τις όποιες αποφάσεις για ποσοτική χαλάρωση. Στην ίδια συνέντευξη χαρακτήρισε μη ρεαλιστική και παράλογη οποιαδήποτε συζήτηση για έξοδο της Ελλάδας από το Ευρώ.

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα