ΥΠΟΙΚ Λουξεμβούργου: Η Ελλάδα δεν μπορεί να απειλήσει την Ευρωζώνη

Δευτέρα, 19 Ιανουαρίου 2015 14:53
UPD:15:02
EPA/OLIVIER HOSLET

O υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου Πιερ Γκραμένα.

Την εκτίμηση ότι ενδεχόμενη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου δεν θα προκαλέσει μία νέα οικονομική κρίση που θα απειλούσε την ακεραιότητα της Ευρωζώνης, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου Πιερ Γκραμένια.

«Η Ευρώπη είναι τώρα πολύ καλύτερα προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει οποιεσδήποτε εντάσεις απ' ότι ήταν πριν από τρία χρόνια, όταν η ελληνική κρίση αποτελούσε μεγαλύτερο παράγοντα αστάθειας», δήλωσε ο υπουργός σε συνέντευξή του στο Reuters.

Σχετικά με την απόφαση της ελβετικής κεντρικής τράπεζας (SNB) για την κατάργηση του ελάχιστου ορίου ισοτιμίας του φράγκου με το ευρώ, ο κ. Γκραμένια δήλωσε ότι αυτή ελήφθη με την προσδοκία ότι η ΕΚΤ θα προχωρούσε πιθανόν σε μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης που θα αποδυνάμωναν περαιτέρω το ευρώ.

Την περασμένη εβδομάδα, η SNB κατάργησε αιφνιδιαστικά το ελάχιστο όριο των 1,20 φράγκων ανά ευρώ, πυροδοτώντας αρχικά μία ανατίμηση ελβετικού νομίσματος έως και κατά 40%. Η κίνηση αυτή έγινε λίγες μόνο ημέρες πριν την κρίσιμη συνεδρίαση της ΕΚΤ την ερχόμενη Πέμπτη, κατά την οποία η τράπεζα μπορεί να εγκρίνει ένα πρόγραμμα αγορών ομολόγων για να αντιμετωπίσει τον αποπληθωρισμό και να αναθερμάνει την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη.

«Δεν είναι μυστικό ότι η ΕΚΤ εξετάζει τη θέσπιση μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης. Για τις ελβετικές αρχές αυτό ήταν μία κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Γνώριζαν ότι αν λαμβάνονταν μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης, θα αυξάνονταν η πίεση τόσο πολύ στο ελβετικό φράγκο, ώστε δεν θα μπορούσαν να υποστηρίξουν το πλαφόν» δήλωσε ο κ. Γκραμένια, ο οποίος θα γίνει πρόεδρος του Eurogroup τον Ιούλιο.
 

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα