Έκτακτη συνεδρίαση του Εurogroup την Παρασκευή

Πέμπτη, 19 Φεβρουαρίου 2015 11:56
UPD:13:57
The Council of the European Unio/Tashana BATISTA

Έκτακτη συνεδρίαση του Εurogroup θα πραγματοποιηθεί αύριο, Παρασκευή στις 16:00 ώρα Ελλάδος, στις Βρυξέλλες, προκειμένου να εξεταστεί το αίτημα εξάμηνης παράτασης της δανειακής σύμβασης που απέστειλε το πρωί η Ελλάδα.  

Κατά τη διάρκεια αυτής της μεταβατικής περιόδου θα συμπεριληφθούν οι αποπληρωμές των ομολόγων που έχει στην κατοχή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τα οποία λήγουν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο αντίστοιχα. 

H ομάδα εργασίας του Εurogroup (Euro Working Group) εξετάζει την επιστολή της κυβέρνησης για να προετοιμάσει την αυριανή συνεδρίαση των Ευρωπαίων ΥΠΟΙΚ.

Όπως δήλωσε αξιωματούχος της Ευρωζώνης, τα κράτη - μέλη θα εξετάσουν ποια σημεία θεωρούν ικανοποιητικά και ποια σημεία είναι λιγότερο ικανοποιητικά και χρειάζονται εξειδίκευση. Επίσης, οι υπουργοί θα πρέπει να εξετάσουν αν το κείμενο αυτό αποτελεί βάση για να υποβληθεί στα κοινοβούλιά τους για επικύρωση.

«Πρόταση που προασπίζεται την αξιοπρέπεια της κοινωνίας»

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το αίτημα εξάμηνης επέκτασης της δανειακής σύμβασης εστάλη, προκειμένου να υπάρχει ομπρέλα προστασίας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και σηματοδοτεί την επιθυμία της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μια εξάμηνη ενδιάμεση συμφωνία (συμφωνία - γέφυρα) κατά την οποία δεσμεύεται για δημοσιονομική ισορροπία. 

Κύκλοι του Μαξίμου σημειώνουν ότι η κυβέρνηση, πιστή στις δεσμεύσεις της, δεν ζήτησε παράταση του μνημονίου και συμπληρώνουν πως κατατέθηκε «μια πρόταση η οποία σέβεται την λαϊκή ετυμηγορία, προασπίζεται την αξιοπρέπεια της κοινωνίας και ταυτόχρονα μπορεί να γίνει αποδεκτή από τους εταίρους μας».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όπως έγινε γνωστό, στο αίτημα τίθεται το θέμα της αποκατάστασης του κοινωνικού κόστους που προκάλεσε η κρίση, καθώς και της αντιμετώπισης των πολύ σημαντικών κοινωνικών επιπτώσεών της.

Επίσης, τονίζεται η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει άμεσα σε μεταρρυθμίσεις κατά της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, ενώ παραμένει η δέσμευση για άμεση λήψη μέτρων προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση και να υπάρξει επανεκκίνηση της οικονομίας.

«Η εξάμηνη παράταση δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να δώσει "ανάσες" στην κοινωνία και τον απαραίτητο χρόνο να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, χωρίς εκβιασμούς και έλλειμμα χρόνου, προκειμένου να υπάρξει ένα νέο συμβόλαιο για την ανάκαμψη και την ανάπτυξη με την Ευρώπη για την περίοδο 2015 -2019», συμπληρώνουν οι κυβερνητικές πηγές.

Καταλήγουν δε ότι στο νέο κοινωνικό συμβόλαιο της κυβέρνησης θα περιλαμβάνεται και συμφωνία για την απομείωση του χρέους, όπως άλλωστε προβλέπει και η απόφαση του Eurogroup του 2012.

Εξάλλου, το πρακτορείο Reuters μετέδωσε ότι στο αίτημα παράτασης περιλαμβάνεται η δέσμευση της Αθήνας για τήρηση των υποχρεώσεών της απένατι σε όλους τους πιστωτές. 

Επίσης, βάσει του κειμένου που έστειλε το υπουργείο Οικονομικών στις Βρυξέλλες, σκοπός της εξάμηνης επέκτασης είναι η συμφωνία για επίτευξη «κατάλληλων» πρωτογενών πλεονασμάτων. 

Ακόμη, σύμφωνα με το Reuters, η κυβέρνηση αναφέρει πως θα προχωρήσει μαζί με τους εταίρους προς την επιτυχή ολοκλήρωση της σύμβασης χρηματοδότησης, αλλά και την αναθεώρησή της. Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα