Μέρκελ: Μόνο μετά από αποτίμηση των μεταρρυθμίσεων η όποια εκταμίευση

Παρασκευή, 20 Μαρτίου 2015 15:14
UPD:16:13
REUTERS/HANNIBAL HANSCHKE

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ.

Η οποιαδήποτε εκταμίευση της επόμενης δόσης θα γίνει μόνο εφόσον οι θεσμοί παρουσιάσουν μια αποτίμηση για τις ελληνικές μεταρρυθμίσεις και αυτή εγκριθεί από το Eurogroup, δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, ερωτηθείσα για το ελληνικό ζήτημα, μετά τη Σύνοδο Κορυφής.

Επανέλαβε ότι βάση αναφοράς είναι η συμφωνία του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, λέγοντας ότι αυτό καταδεικνύει ότι θα υπάρξει εκταμίευση αν πραγματικά οι θεσμοί συμφωνήσουν ότι έχουν υπάρξει μέτρα. Η Ελλάδα οφείλει να τηρήσει «κάθε παράγραφο» της συμφωνίας παράτασης της δανειακής της σύμβασης η οποία συνήφθη τον Φεβρουάριο, ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Μέρκελ.

Όπως είπε, τώρα πρέπει να παρουσιαστεί ο κατάλογος μεταρρυθμίσεων, που θα πρέπει να είναι ένας λεπτομερής κατάλογος, να παρουσιάζει το σύνολό του πλαισίου.

ΝΕΡΙΤ

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η κ. Μέρκελ ανέφερε ότι σε έγγραφο της 10ης Ιανουαρίου αναγράφονται οι μεταρρυθμίσεις που έχουν αποφασιστεί στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης της Ελλάδας και σημείωσε ότι η Αθήνα μπορεί συγεκριμένες μεταρρυθμίσεις της 10ης Ιανουαρίου να τις αντικαταστήσει με άλλες, υπό τον όρο να έχουν το ίδιο αποτέλεσμα με τις προηγούμενες.

Ερωτηθείσα για ενδεχόμενο Grexit και Grexident, επανέλαβε ότι «κάνουμε ό,τι περνάει από χέρι μας για να διαμορφώσουμε μια διέξοδο ώσετε να κρατήσουμε την Ελλάδα μέσα στο πλαίσιο του ευρώ και χθες εργαστηκαμε σε αυτήν την κατεύθυνση».

Σε ερώτημα για την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα τη Δευτέρα στο Βερολίνο, είπε πως θα τεθούν κατά βάση διμερή θέματα και δεν θα δοθεί ο κατάλογος των μεταρρυθμίσεων.

Κατά τη χθεσινή συνάντηση στις Βρυξέλλες «επιβεβαιώθηκε συγκεκριμένα» ότι βάση όλων των περαιτέρω βημάτων αποτελεί η συμφωνία του Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου, τόνισε από το Βερολίνο και η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος της Γερμανίας, Κριστιάνε Βιρτς. «Τίποτα δεν έχει αλλάξει στη διαδικασία» δήλωσε και πρόσθεσε ότι η καταβολή της τελευταίας δόσης αλλά και των κερδών τής ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα θα γίνει μόνο με ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος και έγκριση του Eurogroup, «όπως προβλέπεται από τη συμφωνία».

«Η αξιολόγηση αναφέρεται στο σύνολο του προγράμματος» σημείωσε από την πλευρά της, η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, Φριντερίκε φον Τισενχάουζεν.

«Το θέμα δεν είναι διμερές, αλλά μεταξύ της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης» δήλωσε η κ. Βιρτς και επισήμανε ότι εναπόκειται τώρα στην Ελλάδα να υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις μεταρρυθμίσεων. Διευκρινίστηκε δε, ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία για αυτό, αλλά θα πρέπει να είναι "σχετικά σύντομα". Από τη συνάντηση της κ. Μέρκελ με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα τη Δευτέρα στο Βερολίνο, η Καγκελαρία αναμένει- ανέφερε- εμβάθυνση της συζήτησης, αλλά διατήρησε επιφυλάξεις σχετικά με το ποια θέματα θα θελήσει να θέσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Σημείωσε πάντως, ότι το δείπνο εργασίας θα είναι «ανοιχτό σε διάρκεια».

Απαντώντας σε ερώτηση εάν υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ Καγκελαρίας και υπουργείου Οικονομικών σε ό,τι αφορά ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, η κ. Βιρτς δήλωσε ότι δεν βλέπει κάποια αντίφαση.

Επανέλαβε ότι στόχος της γερμανικής κυβέρνησης παραμένει «να κρατήσουμε την Ελλάδα στην ευρωζώνη», αλλά επισήμανε ότι αυτό είναι συνδεδεμένο με την εκπλήρωση συγκεκριμένων όρων «και αυτοί οι όροι βρίσκονται στη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου».

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα